Vágólapra másolva!
Szombaton, a Stanley-kupa szülőföldjén, Londonban rajtol az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) 2007/08-as idénye: a címvédő Anaheim Ducks a Los Angeles Kingsszel mérkőzik, és a két kaliforniai alakulat másnap is összecsap az O2 Arénában.

A Stanley-kupát - amelyet 115 évvel ezelőtt az egyik londoni üzemben gyártottak - legkésőbb 2008. június 9-én adják át a bajnoknak.

A Ducks ismét esélyes, ám két legjobbja, a kanadai Scott Niedermayer és a finn Teemu Selänne még nem döntötte el, hogy folytatja-e pályafutását. A Nyugati főcsoportban - akárcsak az előző kiírásban - a San Jose Sharks lehet a kihívó. A Detroit Red Wings gyengült, elment Mathieu Schneider és Todd Bertuzzi (éppen az Anaheimhez), de a szintén trónra törő Nashville Predators vagy Vancouver Canucks sem erősödött.

Keleten viszont alaposan átrendeződtek az erőviszonyok. Az előző idényben finalista Ottawa Senators kerete ugyan alig változott, ám a Buffalo Sabres legjobb csatárai közül hármat (Daniel Briere, Chris Drury és Dainius Zubrus) elvittek a riválisok: sorrendben a Philadelphia Flyers, a New York Rangers és a New Jersey Devils.

A Rangers a Devilstől megszerezte Scott Gomezt is, és csak a szintén playoff-esélyes Washington Capitalshoz igazolt svéd Michael Nylanderről kellett lemondania. A másik New York-i alakulatot, az Islanderst "szétkapkodták". A Pittsburgh Penguinsszel is számolni kell, a kiváló és egyre rutinosabb fiatalok (Sidney Crosby, Jevgenyij Malkin és Jordan Staal) mellé jött Petr Sykora.

A mostani szezonban is lehet szurkolni Vas Jánosnak, hogy a Dallas Stars magához rendelje a tartalékegyüttesből, és végre bemutatkozzon a világ legerősebb bajnokságában.

Az április 6-ig tartó alapszakaszban mind a 30 csapat 82 mérkőzést vív, és a két főcsoport legjobb nyolc alakulata jut be az április 9-én induló playoff-ba. Amennyiben a döntőben hét mérkőzés dönt, akkor az utolsó találkozót június 9-én rendezik.

Lesznek a külsőségek miatt érdekes összecsapások: január elsején a Pittsburgh és a Buffalo nyitott pályán mérkőzik egymással, míg január 27-én kerül sor Atlantában az All Star-gálára.

Az NHL programját nem befolyásolja, hogy a nemzetközi szövetség 100 éves fennállása során első ízben Kanadában lesz a világbajnokság, mégpedig május 2. és 18. között.