Vágólapra másolva!
1998. április 1-én, a francia Aix-en-Provence városában büszkén emelte a magasba a Ronchetti-kupát az akkor még GYSEV-Ringa névre hallgató soproni nőikosárlabda-csapat. Az évfordulóra a klub kisebb ünnepséget rendezett, az [origo] pedig tisztelegve az utolsó nagy kosárlabdasiker előtt, visszaemlékezik a tíz évvel ezelőtt történtekre.

A soproni együttes gyakorlatilag könnyedén menetelt a negyeddöntőig, hiszen a csoportellenfeleket oda-vissza legyőzte, s bár a 16 közé jutásért a horvát ZKK Croatia, a nyolcaddöntőben pedig a Diósgyőr hazai pályán szűk sikert aratott, Balogh Juditék Sopronban mindig hengereltek.

A negyeddöntőben az a görög Panathianikosz következett, amely előtte a francia Tarbes csapatát búcsúztatta, ráadásul a görögök két idegenlégiósa, az amerikai center Tommy Jenkins, illetve a zairei Mivadi Mabika is kiváló játékosnak számított.

A csapat azonban elképesztően teljesített, s sérült Fábián Ildikót nélkülözve otthon 75-63-ra, a visszavágón 72-57-re győzött, s elődöntőbe jutott.

Ott az izraeli Elitzur Ramla várt rá, ám a 28 pontos Balogh Bubu vezérletével a Sopron 72-54-ra győzött. ,Zónavédekezésünknek köszönhetjük a győzelmet, ez volt a siker titka. A tizennyolc pontos előny elég lehet Izraelben" - nyilatkozta a találkozót követően Saeed Armaghani vezetőedző, s igaza lett. Tanítványai a visszavágón csupán 76-74-re kaptak ki, így a GYSEV bejutott a Ronchetti-kupa döntőjébe ahol a francia ASPTT Aix-en-Provence következett.

Forrás: wb-sopron.com

Fotó: wb-sopron.com

Nézze meg a kupasikerről készült képgalériát!

A döntő első, soproni összecsapásán ismét Balogh villogott, 32 pontjának köszönhetően a csapat szűk, 70-65-ös előnyt csikart ki.

,,Rettenetesen izgultak a lányok, talán ezért tudtunk csak kevés labdát leszedni a támadópalánk alatt, de úgy érzem, van még esélyünk" - mondta Armaghani a mérkőzés után.

A döntő visszavágója elképesztő izgalmakat hozott. Balogh már az első félidőben 22 pontot termelt, az előny 42-37 lett a szünetre, s bár a folytatásban Mészáros, majd Béres is kipontozódott, Balogh és Kurtinaitiene a kritikus percekben rendre betalált, Radnóty pedig amikor kellett, szedte a támadólepattanókat.

A tökéletes csapatjáték végül 72-70-es sikert eredményezett, a csapat kettős győzelemmel hódította el a trófeát.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=b1Gm0tqg3jEfgmOY


A Ronchetti a második számú európai kupa volt, előttünk utoljára a BSE nyert. Nagyon tudtunk küzdeni, hajtani, s idegenben is jól játszottunk" - emlékezett vissza Balogh Judit az [origo] kamerája előtt.

A BEAC jelenlegi edzője elmondta, azért néha szomorúság is eltölti a visszaemlékezéskor. "Franciaországi sikerünk után hazaérkezve két napunk volt, hogy ráhangolódjunk a Pécs elleni bajnoki döntőre. Fáj, hogy a siker ellenére nem kaptunk halasztást, így fáradtan, pályaelőnyről elbuktuk az aranyérmet"

A csapat névsora:
Csontos Eszter, Fábián Ildikó, Horváth Andrea, Magyarász Anita, Török Zita, Balogh Judit, Radnóty Krisztina, Szvetlana Orehova (ukrán), Mészáros Kornélia, Hollós Anna, Béres Tímea, Dalia Kurtinaitiene (litván)