Vágólapra másolva!
A Los Angeles Lakers 128-114-re győzött a Denver Nuggets ellen az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásának első fordulójában, a párharc első mérkőzésén. A házigazda kaliforniai alakulatban Pau Gasol 36 pontot dobott, 16 lepattanót szerzett és nyolc gólpasszt adott. A spanyol kiválóság először volt részese playoff-sikernek az NBA-ben, korában 12 mérkőzésen vesztes csapatban szerepelt, még a Memphis Grizzlies színeiben.

A denverieknek már a mérkőzés előtt gondjai akadtak: az őket szállító egyik busz az autópályán füstölni kezdett és lelassult. A sofőr biztonsági okokból leszállította az utasokat, akik az út mellett várták be az értük érkező mentesítő járatot.

Pályára lépett a vasárnapi játéknapon az alapszakasz-győztes Boston Celtics is, amely simán verte az Atlanta Hawks együttesét, míg a Philadelphia 76ers 15 pontos hátrányt ledolgozva nyert a Detroit Pistons vendégeként.

Eredmények, rájátszás, 1. forduló, 1. mérkőzések, Keleti főcsoport:
Orlando Magic - Toronto Raptors 114-100
Az állás:
1-0 az Orlando javára

Detroit Pistons - Philadelphie 76ers 86-90
Az állás:
1-0 a Philadelphia javára

Boston Celtics - Atlanta Hawks 104-81
Az állás:
1-0 a Boston javára

Nyugati főcsoport:
Los Angeles Lakers - Denver Nuggets 128-114
Az állás:
1-0 a Los Angeles javára

A párharcok az egyik fél negyedik sikeréig tartanak, a győztesek főcsoport-elődöntőbe jutnak.

* * *

A címvédő San Antonio Spurs argentin sztárját, Manu Ginóbilit választották meg az alapszakasz legjobb csereemberévé. A 30 éves olimpiai bajnok - aki a 72 mérkőzésen 51-szer a kispadról állt be - a lehetséges 620-ból 615 pontot kapott a médiaszavazáson.

A hatodik NBA-idényében 19,5-ös pontátlaggal házi rekorder klasszis mögött a phoenixi Leandro Barbosa (283 pont) lett a második és a dallasi Jason Terry (44) a harmadik. Az éves voksoláson azok a játékosok vehetnek részt, akik többször kezdenek a cseresorban, mint a kezdőötösben.