Vágólapra másolva!
Az orosz jégkorong-válogatott hosszabbításban szerzett aranygóllal 5-4-re nyert a házigazda kanadai csapat ellen a világbajnoki döntőben.

világbajnoki döntő:
Oroszország - Kanada 5-4 (1-3, 1-1, 2-0, 1-0) - hosszabbítás után
gól:
Szjomin (2., 22.), Tyerescsenko (49.), Kovalcsuk (55., 63.), illetve Burns (4., 15.), Kunitz (10.), Heatley (30.)

Parádésan kezdte az álomdöntőt a vendégcsapat és már az első kapura lövéséből megszerezte a vezetést, Ovecskin a kapu mögül adott gólpasszt klubtársának, a szintén washingtoni Szjominnak, aki bevágta a korongot Ward kapujába.

Ezt követően viszont a címvédő lehengerlően játszott, Burns kihasználta, hogy egy emberhátrány után még nem rendeződött az orosz védelem, és egy remek lövőcsel után a jobb felsőbe emelt.

Az egyenlítés után vitatott góllal fordítottak a juharlevelesek, Susinszkij kemény bodicsekket mutatott be, Staal pedig "bosszúból" akasztotta az oroszt, a bíró nem sípolt, így Kunitz léphetett ki, és óriási bombát küldött a bal felsőbe.

A 15. percben egy kettős emberelőnyt is gólra váltott a házigazda, Heatley lövése gyengére sikerült, de a pakk St. Louis-hoz került, aki középre passzolt, Burns pedig Nabokov kapus lábai között csúsztatta el a korongot.

Az oroszok a második harmad elején szintén eredményesek voltak, a hátsó palánkról visszapattanó korongot Szjomin vágta a kapuba. A lendület megmaradt, azonban Ward többször is szenzációsan védett. A harmad közepén a vb-gólkirály Heatley váratlan lövésével visszaállt a kétgólos különbség.

A harmadik felvonásban őrült rohamokat vezetett az európai gárda, s előbb a 49. percben Tyerescsenko hozta közelebb a szbornaját, majd az 55. percben az addig a tornán gól nélküli Kovalcsuk takarásból lepte meg Wardot, így 4-4-gyel ért véget a 60 perc.

Következett a hirtelen halál, amelynek elején Nasht, a korong nézőtérre lövéséért kiállították, s a létszámfölényt Kovalcsuk váltotta aranygólra.

Forrás: Getty Images

Az európai csapat utoljára 1993-ban diadalmaskodott, s most ez volt az együttes történetének - orosz, illetve szovjet néven - 24. világbajnoki címe, a kanadaiaknak éppen ugyanennyi van.

A vb egyéni díjazottjai:
A legjobb kapus: Jevgenyij Nabokov (orosz)
A legjobb hátvéd: Brent Burns (kanadai)
A legjobb csatár: Dany Heatley (kanadai)
A legértékesebb játékos: Dany Heatley

A torna csapata:
Nabokov - Mike Green (kanadai), Tomas Kaberle (cseh) - Heatley (kanadai), Alekszandr Ovecskin (orosz), Rick Nash (kanadai)