Vágólapra másolva!
Csütörtökön kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötték Holvay Endrét, a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) örökös tiszteletbeli elnökét.

Az eseményen ott voltak a sportág hazai legendái: többek között a huszadik század legjobbjai, Tatár Mihály, Buzek László, Torma Ágnes és Kotsis Attiláné, aki 15 éven át volt a női válogatott szövetségi kapitánya, olimpiai negyedik, Európa-bajnoki ezüstérmes, valamint Prohászka László, a magyar röplabda egyik fő "megteremtője".

Holvay Endre már 37 évesen az MRSZ elnöke lett, és a nemzetközi szövetség vezérkarába is beválasztották. Végigkísérte a sportág nemzetközi diadalmenetét, a tokióitól kezdve (1964) a sydneyi olimpiáig (2000) mindannyiszor ő volt a technikai delegátus az ötkarikás játékokon (összesen tehát kereken tízszer).

A Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) Játékvezetői Bizottságának elnökeként kidolgozta a játékszabályokkal kapcsolatos reformokat, és végrehajtásukat személyesen irányította.

A röplabdázás világtekintélyének és imázsának kialakításában végzett kimagasló munkája elismeréséért az FIVB Ezüstkereszt Érdemrenddel tüntették ki. Ő az egyetlen magyar tagja a röplabdás halhatatlanok társaságának (Hall of Fame).