Vágólapra másolva!
A magyar jégkorong-válogatott meghívót kapott a svájci világbajnokság szervezőitől a Sierre városában április 21-23-a között tartandó edzőtáborba, ahol megmérkőzhetne a világbajnok Oroszországgal.

A két együttes eddig egyetlen egyszer találkozott, a jogelőd szovjet gárda 1964. január 29-én az innsbrucki olimpián 19-1-re diadalmaskodott.

Pat Cortina, a magyar válogatott szövetség kapitánya elmondta: megtisztelő a felkérés, ám túl közelinek érzi a vb-hez az oroszok elleni meccset. "Jobb lenne április 20-án vagy 21-én játszani a világbajnokkal, és még egy meccset lekötni április 15-e felé bárkivel. Néhány nap gondolkodási időt kérünk a svájci szervezőktől" - jegyezte meg a sikerkapitány.

A magyarok a felkészülés jegyében április 2-án és 3-án Finnországgal a Papp László Arénában, illetve Miskolcon, 6-án és 7-én Norvégiával Debrecenben, illetve a káposztásmegyeri Jégcentrumban találkoznak. A Cortina-csapat a vb csoportkörében április 24-én Szlovákiával, 26-án Kanadával, 28-án pedig Fehéroroszországgal mérkőzik Zürichben. Az oroszok a vb-n április 24-én a német, 26-án a francia, 28-án pedig a házigazda svájci együttessel meccselnek Bernben.

Az oroszok pillanatnyilag a világ legjobbjai, az idei, kanadai vb-n aranyérmesek voltak, éppen a házigazdákat verték a döntőben hosszabbításban. Számos világsztárjuk - például Alekszandr Ovecskin, Alekszandr Szjomin, Jevgenyij Malkin, Pavel Dacjuk, Ilja Kovalcsuk, Javgenyij Nabokov - az észak-amerikai profiligában (NHL) egy esztendő alatt fejenként annyit keres, mint amennyi a magyar szövetség csaknem tízéves (!) költségvetése. Az MJSZ egy évben 240-250 millió forintból gazdálkodik.

A nemzetközi szövetség kimutatása alapján Oroszországban 83 ezer igazolt játékos szerepel, ebből 26 ezer a felnőtt hokis. Az országban 168 nemzetközi mérkőzésre alkalmas fedettpálya található. A magyar adatok: 2000 igazolt hokis, 500 felnőtt játékos, és 14 nemzetközi meccs megrendezésre megfelelő fedettpálya.

A 48 nemzetet felvonultató világranglistán az oroszok a második helyen állnak Kanada mögött, a magyarok a huszadikak. A vb-k történetében Kanada és Oroszország - a jogelőd Szovjetunió sikereit is beszámítva - 24-24 aranyérmet szerzett, ugyanakkor a magyarok hetven éve játszhattak utoljára az élvonalban. Az oroszok idén és 1992-ben voltak világbajnokok.