Vágólapra másolva!
A magyar jégkorong-válogatott 7-3-ra kikapott a lettek ellen a rigai olimpiai selejtező első fordulójában. Az első harmadban Ladányi góljával még vezetett a magyar csapat, de a végig fölényben játszó hazaiak fordítani tudtak, és bár Szuper Levente bravúrjaival és két emberelőnyös góllal sokáig partiban voltunk, a végén magabiztos fölénnyel nyert a házigazda a kissé elfáradó Cortina-legénység ellen.

Pincési László helyszíni tudósítása Rigából

olimpiai selejtező, 1. forduló:
Lettország - Magyarország 7-3 (1-1, 3-2, 1-0)
Riga, Arena Rita, 3000 néző
v.: Hansen (norvég), Vinneborg (svéd)
gól: Sprukts (12.33., emberelőnyből, gólpassz: Redlihs), Rekis (25.16, ee., Sprukts, Ankipans), Darzins (26.03; 57.57, Redlihs, Vasiljevs), Karsums (30.37, Sprukts, Rekis; 59.29, ee., Ankipans, Redlihs), Vasiljevs (48.05, Darzins, Sorokins) illetve Ladányi (7.06, Vas M.), Vas M. (29.05, ee., Ladányi, Sille), Svasznek (37.59, ee., Sille, Ladányi)
kiállítások: 8, illetve 18 perc

Meglepő módon nem szaporodtak meg a nézők az ukrán-olasz találkozó végére sem, a közel 200 érdeklődő előrevetítette, az esti csúcsmérkőzésre bizony nem telik meg az Arena Riga. A hírek szerint a borsos jegyárak miatt szállingóztak kevesen a nézők, márpedig saját magáról állítottak ki szegénységi bizonyítványt a rendezők, hogy nem tudtak tízezer nézőt becsábítani az olimpiai selejtezőre.

Bő egy órával a mérkőzés előtt, miközben a pályán még jégfelújítás zajlott, Pat Cortina jelent meg. Kezében kávéval végigsétált a pályát szegélyező palánk mentén az egyik kapu mögött, majd bejárta a kispadokat, onnan szemlélte az üres pályát. Hogy mi járt a fejében? Talán az, amiről már az elutazás előtt is beszélt: magyarországi munkája során most a legidegesebb, hiszen a nulla felkészülési idő miatt fogalma nincs, mire képes csapata.

A lelátón megszaporodtak a magyar szurkolók, akik nagy része autóval utazott el Lettországba - minden tisztelet megilleti őket, hiszen nem kis távolságot győztek le azért, hogy kedvenceiknek szurkolhassanak.

Kapusposzton Szuper Levente mellett Hetényi Zoltán került a csapatba, amely négy sorral, s eléggé megilletődötten kezdett. Az első komoly lehetőséget az 5. percben Redlihs hagyta ki, fonákemelését bravúrral védte Szuper. A fehérvári kapusnak még négy védést kellett bemutatnia, mire csatártársai végre eljutottak az ellenfél kapujáig. De hogyan! Vas Márton kötényben indította Ladányit, aki védőjét lehagyva lőtt a hálóba (0-1).

Tombolt a húszfős magyar tábor, a hazaiaknak egyelőre maradt a holtidő zenéjének éneklése. A 13. percben Ocskay kiállításánál aztán végre őrjönghetett a publikum, Sprukts tíz másodperc alatt egyenlített (1-1).

Bátortalanul vagy óvatosan játszott a magyar csapat, ez megközelítés kérdése. Az viszont matematikailag is támadhatatlan tény: Szuper parádésan védett, ellentámadásra viszont alig-alig futotta. Az első 20 perc úgy ért véget, hogy mindössze egy kapura lövést regisztrálhattunk (a lettek 19-et!), ennek fényében az 1-1 különösen kiváló eredménynek hatott.

Forrás: [origo]

A magyar szurkolótábor sem hiányozhatott a rigai lelátóról

Sokat nem javult a helyzet a második harmad elején sem, Szuper egyre gyakrabban bemutathatta az edzésen is gyakorolt palánk melletti "kiemelt korongos" tudományát. Balszerencsénkre a norvég-svéd kettős sem igazán állt a helyzet magaslatán, amikor Horváth Andrást szabálytalanság nélkül kiállították, Rekis élt az alkalommal, s megszerezte a vezetést a hazaiaknak (2-1).

Megrogyott a csapat, a lézengő védők és a rosszul cserélő támadók között Darzins lépett ki, s néhány másodperc alatt növelte az előnyt (3-1). Gyorsan jött a játékvezetői kompenzáció - Sirokovs is tudta, ezért került büntetőpadra. Arról viszont már nem tehettek a bírók, hogy Ladányi lövése a kapu elé érkező Svasznek korcsolyájáról a kapuba pattant, valamiért mégis Vas Mártonnak adták a gólt (3-2).

A nagy örömnek Szélig sérülése vetett véget, a magyar védőt arcon találta egy korong, azonnal öltözőbe korcsolyázott, a jégen lévő vértócsát hosszú ideig kellett takarítani a magyar kapu előtt. Karsumst ez sem hatotta meg, ha már az ellenél arra képtelen volt, hogy kiüsse a harmadból a pakkot, ő bevágta a kapuba (4-2).

A harmad hajrájában már-már attól féltünk, elkerülhetetlen lesz az újabb lett találat - szerencsére Szuper kiválóan védett -, s láss csodát, egy újabb emberelőnyt ismét a bekk Svasznek használt ki, jól érkezve a kipattanóra a kapuba emelt (4-3).

Negyven perc után még mindig a csoda szó volt a legmegfelelőbb a magyarok játékára. A legjobb hátvédjét vesztő együttes néha saját harmadából nem tudott felszabadítani, fájó technikai hibákat vétett - ám nyolc lövésből három gólt ütött. Teljes ellentmondás...

A záróharmadra ismét feltűnt teljes fegyvezetében Szélig Viktor, igaz, csak a kispadon. Mit neki vérző arcsérülés, a csapat a legfontosabb. Két magyar lövéssel kezdődött a harmad, kellett is a statisztikának, a lett szurkolók ugyanis mindig kinevették a szpíker által bemondott számokat...

A korábbi megilletődöttség végre elmúlt, sikerültek a passzok, a cselek, gólt azonban Vasiljevs szerzett, aki bekorcsolyázott a védő mögé, a jó átadáshoz lendületből egy visszahúzós cselt tett, s az elfekvő Szuper mellett a kapuba helyezett (5-3).

Forrás: [origo]

Szuper mindent védett, amit lehetett, de a lettek sajnos nem buktak orra

Az 50. és az 52. perc között kettős hátrányt is megúszott a csapat, az utolsó lövés éppen szegény Széliget találta el ismét, a mellkasáról vágódott a plexi feletti hálóba. Kettős előny visszajár, a skandinávok adtak 75 másodpercnyi lehetőséget a magyaroknak is. Remény csillant az izgalmas hajrára, ám Vasék képtelenek voltak helyzetig dolgozni az emberfórt.

Az 58. percben Darzins használta ki Szélig hibáját, majd Fekete kiállítását követően Karsums állította be a 7-3-as végeredményt. A magyar válogatott nem játszott alárendelt szerepet, ám az eredmény mellett a játék is megmutatta, sokat kell még dolgozni, hogy utolérje az A csoport középmezőnyéhez tartozó együtteseket.

A további program:
péntek:
Olaszország - Magyarország 14 ó
Ukrajna - Lettország 18 ó

szombat: szünnap

vasárnap:
Magyarország - Ukrajna 12 ó
Lettország - Olaszország 16 ó

A másik két selejtezőcsoport eredményei:
E csoport (Hannover):
Ausztria - Szlovénia 4-3 (0-0, 2-3, 1-0, 1-0) - hosszabbítás után
Németország - Japán 7-1 (3-1, 3-0, 1-0)

G csoport (Oslo):
Franciaország - Dánia 2-1 (0-1, 0-0, 1-0, 1-0) - hosszabbítás után
Norvégia - Kazahsztán 2-1 (0-0, 2-1, 0-0)