Vágólapra másolva!
Szerda reggel fél hatkor ismerős arcokat fedezhettek fel a gépre várók a ferihegyi repülőtér 2A terminálján: a magyar jégkorong-válogatott ott gyülekezett, hogy a 6.20-as frankfurti járattal útnak induljon a rigai olimpiai selejtezőre. Palkovicsék kora délután megérkeztek, este pedig már kőkemény edzésen vettek részt.

Pincési László helyszíni tudósítása Rigából

Holéczy Roger vásárolt, Palkovics Krisztián néhány társával egy kávézőban ütötte el a beszállásig tartó várakozási időt, míg Pat Cortina a duty free shopot meglátogatva kapitányhoz méltó eleganciával figyelte játékosait. Ahogy kell, ő szállt be utoljára a frankfurti gépbe, amely menetrendszerint távozott Budapestről.

A csapat Frankfurtban háromórás várakozás után indult tovább Lettországba, ahová a tervek szerint kora délután meg is érkezett. A mínusz hét fokos szabadtéri hőmérséklet után kifejezetten üdítő lehetett végre jégre lépni - helyi idő szerint negyed nyolckor erre is sor került.

A fantasztikus Aréna Rigát a 2006-os jégkorong-világbajnokságra építették, ebben az impozáns létesítményben a nemzetközi hokiklasszisok, no meg az itt koncertező Depeche Mode, Chris Rea, Elton John, Sting és Deep Purple (hogy csak a leghíresebbeket említsük) után a magyar jégkorongozók is megmutathatták magukat.

Egyelőre csak a bennfenteseknek, hiszen mindössze néhány érdeklődő rendező és három újságíró láthatta, amint Pat Cortina és segítője, Diego Scandella alaposan megdolgoztatja a fiúkat.

Az első civil, akit érdemes volt megszólítani, Palla Antal volt. A csapat menedzsere, Kéri Rudolf felszerelésért felelős szekemberrel együtt már kedden nekivágott az útnak, hogy kocsival juttassa el a helyszínre az együttes teljes holmiját.


Magyar edzés hangulatfényben

"A szállodánknak egyelőre csak a nevét tudom, még nem láttam, csupán a kulcsot kaptam meg. Pedig jó lenne végre lefeküdni, hiszen kedd délután 5-kor indultunk, s délre értünk ide" - panaszkodott az egykori kiváló játékos.

Énekes Lajos, a válogatott másodedzője az [origo] érdeklődésére csak annyit mondott, nem esett jól a frankfurti háromórás semmittevés, a fiúknak most kifejezetten jól fog esni az edzés. "Pat alaposan meghajtja őket" - mondta hamiskásan.

Így is történt. Pat Cortina elsőként érkezett, s elsőként távozott az egyórás edzésről. Síppal a nyakában ide-oda cikázott, figyelte a mindkét kapunál történő eseményeket. Türelmét csupán akkor veszítette el, amikor a kistábláján felvázolt figurát nem valósították meg a fiúk: eldobta mindkét kesztyűjét, az angol nyelvből oly' jól ismert négybetűs kötőszót (na jó, káromkodást) mintegy tízszer elhadarta, s lám, a rend egyből helyreállt.

Forrás: [origo]

Ez még nem tétre ment, a kapitány mégis meccshőfokon égett

Négy támadó a kapus ellen, három csatár egy védővel, majd három három elleni felállás is szerepelt a repertoárban, Budai Krisztián, Hetényi Zoltán, de főleg Szuper Levente nem győzte kapkodni a fejét a lövések láttán. Az egyórás edzés legvégét Cortina meg sem várta, öltözőbe indult, a játékosok még maradtak, s körbelövöldözték a kaput, néha kapussal együtt.

A tréningnek a határozott szervezők vetettek véget: hiába, az egy óra itt is 60 percből áll. Amint letelt, máris jött a Rolba, kezdődhetett a jégfelújítás...

A csapat csütörtökön délelőtt még egyszer gyakorol, este pedig a házigazda Lettország ellen megkezdi szereplését az olimpiai selejtezőn.