Vágólapra másolva!
Két nap alatt másodszor győzte le Norvégiát a magyar jégkorong-válogatott, amely úgy tűnik, nem tud kifogyni a bravúrokból. A hűvös északiak nehezen viselték, hogy a náluk alacsonyabban rangsorolt magyarok lejátszották őket a pályáról, verekedést provokáltak és többször is alattomosan durváskodtak, nagyon nem tetszett nekik a 4-1-es végeredmény. Nekünk viszont annál inkább, és csak remélni tudjuk, hogy az április 24-én kezdődő világbajnokságra is tartogatnak hasonlóan kellemes meglepetéseket Ladányiék.

A magyar futballal kapcsolatban sokszor merül fel az a panasz, hogy nincsenek nézők a meccseken, vagy ha vannak is, nem lehet kivinni a családot, mert balhé van, csúnyákat mondanak a drukkerek, és egy-két stadionban életveszélyes állapotok uralkodnak a lelátón.

Arról vitafórumot lehetne indítani, hogy ezek mennyire valós tényezők, hiszen nézők hiányában az utcai harcok is évek óta elmaradnak szerencsére, mindenesetre jó érzés volt látni a magyar-norvég hokimeccs előtt, hogy minden korosztály képviseltette magát, és bár itt a pólómeccsekkel ellentétben nem fürdőgatyában, hanem alaposan beöltözve játszanak a fiúk, rengeteg nő is kilátogatott.

Persze leginkább a magyar válogatott tehet arról, hogy sikk lett hokimeccsre járni, Palkovicsék ugyanis folyamatosan felülmúlják önmagukat, és a csodaszámba menő feljutás óta is tudtak újabb nagy eredményeket előhúzni a cilinderből, ilyen volt a vb-bronzérmes finnek és a vb-nyolcadik norvégok legyőzése is. Abból a csapatból tizennégyen Budapestre is eljöttek, igaz, azért voltak komoly hiányzóik is, mivel a svéd és a norvég döntőben érdekelt játékosok nem tudtak a többiekkel tartani.

A hétfői 4-3-as diadal viszont ennek ellenére is komoly skalpnak számított, hiszen Norvégia februárban bizonyította, hogy a tavalyi vb-n elért siker nem kifutott eredmény volt, mivel a dánokat, a kazahokat és a franciákat megelőzve kijutott a vancouveri olimpiára.

A magyar csapatból Ennafati Omar és Kovács Csaba sérülés, Hegyi I. Ádám betegség miatt maradt ki, Fekete Dánielt, Szuper Leventét, Borbás Gergelyt és Kiss Ákost pedig nem nevezte ezúttal a vezetőség. Nem volt jelen a nagyfőnök sem, Pat Cortina ugyanis a feljutásért harcol klubcsapatával a német másodosztályban.

Akik a első korongbedobáskor még a büfében várakoztak a perecre és a szendvicsre, azok bizonyára lemaradtak a meccs első góljáról, a vikingek ugyanis revánstól fűtve kezdtek, és 62 másodperc elteltével felavatták Budai Krisztiánt, Ask passzánál a védők nagyon lemaradtak a jobb kapuvasnál érkező Ylvenről. Sokakban felsejlett, hogy a norvégok ellen is úgy járhat a csapat, mint 2007-ben a svédek, vagy múlt héten a finnek ellen, amikor a bravúros győzelmeket egy-egy hatgólos zakó követte másnap.

Forrás: MTI

Szerencsére a korai gól után gyorsan talpra álltak a fiúk, és bár egy emberelőny még kihasználatlan maradt, az ezt követő kettős létszámfölényt már gólra váltotta a magyar csapat, a hétfői meccsen is a legjobbak közé tartozó Ladányi indult a kapu felé a kék vonaltól, aztán szépen emelt a bal ficakba. Óriási iramban karcolták a jeget a csapatok, egy fél perc erejéig ismét öt a három ellen támadhattunk, de ebből már nem sikerült tőkét kovácsolni. Jót tett a hétfői győzelem a mieink önbizalmának, bátran vállalkoztak a támadóink, volt egy ilyen tíz másodperc, amikor háromszor is munkát adtunk a norvég kapusnak, de Budai sem unatkozott, többször is bravúrral védett. A harmad két vendéghelyzettel zárult, majd Ladányi ütközött egy norvéggal, aki fejjel gyomorszájon találta a magyar gólszerzőt, szerencsére nem lett baj az esetből, előbb Svasznek, majd az orvosi stáb egyik tagja "húzta ki" Ladányit, aki folytatni tudta.

És milyen jó, hogy folytatni tudta! Mert bár a norvégok kis híján megint góllal kezdtek, a kapuvas ezúttal besegített Budainak, az első magyar támadás viszont ünnepi hangulatot varázsolt a Káposztásmegyeri Ice Centerbe, Ladányi passza után Peterdi emelt a léc alá. Lendületben maradt a magyar csapat, a játék képe alapján nem derült ki, hogy melyik brigád jutott fel az A csoportba, és melyik lett ott nyolcadik tavaly, igaz, egykapuzásról nem lehetett beszélni, mert Budait is rendesen próbára tették a norvégok.

A második harmad közepén épphogy lejárt Szélig kiállítása, amikor Smith kapus könnyelműen eladta a korongot, Peterdi egy szemtelen csellel elfektette a menteni igyekvő védőt, majd éles szögből telibe trafálta a kapuvasat, a középen csatlakozó Benk pedig, hokimeccsen ritkán látható módon, mellel terelte a hálóba a pakkot.

A tempó továbbra sem lassult, igazi őszinte hokit láthatott a lelkes közönség, kaputól kapuig száguldoztak a csapatok, Holéczy akár a meccset is eldönthette volna, de Smith jóvátette a hibáját, majd nem sokkal utána megint nagyot bakizott, a saját kapuja mögött vesztette el a korongot, amikor az erőszakos Fodor megzavarta, de a finneknek gólt ütő nagy visszatérő nem tette vissza elég pontosan a pakkot az érkező társnak, így váratott magára a negyedik magyar találat.

A második játékrészt 2-0-ra nyerte a magyar válogatott, amely hétfőn is a középső periódusban játszott a legellenállhatatlanabbul, akkor 3-1-es 20 percet produkált, nagy különbség, hogy akkor egy, most pedig kétgólos előnnyel várhatták Széligék a záró harmadot. A vikingek a várakozásnak megfelelően jöttek, mint a veszedelem, de a védelem állta a sarat, Budai továbbra is szenzációs volt, és a védők is jól takarítottak. Sőt, Horváth András a másik kapu előtt is feltűnt, de hiába kapott álompasszt Palkovicstól, Smith olvasott a gondolatában, és villámgyors mozdulattal védett.

Forrás: MTI

A norvégoknak már minden mindegy volt, emberhátrányban is meglódultak, de Budai szuper volt, minden korong elakadt benne. A hűvösnek mondott északiak nehezen viselték, hogy oktatják őket a mieink, többször is odaszúrtak Budainak, és verekedést provokáltak, egyből talpra ugrott a nép, de a bírok időben közbeléptek, majd mindkét oldalon kiosztottak két-két kiállítást. Ez azonban nem hűtötte le a vendégeket, akik folyamatosan reklamáltak és durváskodtak, a korábban az NHL-ben is megfordult Thoresen akadályozás miatt került a büntetőpadra, az újabb fórt pedig kihasználták a mieink, Tokaji lövésébe Horváth András piszkált bele a kapu előtt, Smith pedig negyedszer piszkálhatta ki a korongot a hálóból.

Ez már tényleg sok volt a norvégoknak, előbb Horváthot taglózták le, majd amikor az egyik magyar ezt számon kérte a tettesen, akkor elcsattant egy pofon, Horváth gyorsan válaszolt egy jobbegyenessel, megint nagy csetepaté támadt, Kincses játékvezető pedig Askot és Skrödert is fegyelmivel büntette. A lényegen ez már nem változtatott, a csarnok felállva ünnepelte a magyarokat, két napon belül másodszor fektették két vállra a jóval erősebb norvégokat, igazi bravúr ez! A szakvezetés az egyik oldalon Budait, a másikon Aasent választotta a meccs legjobbjának, a szurkolóknál Jánosi lett a legnépszerűbb.

A meccset három ponttal záró Ladányi Balázs az öltözőfolyosón értékelt: "Jó taktikával, harcosan játszottunk, nagyon jó, hogy ilyen kevés gólt kapunk, mert a vébén is a védekezésen lesz a hangsúly, és tegnap Szuper, ma Budai is remekül védett. Nem irigylem a szakvezetést, nehéz dolguk lesz, amikor ki kell jelölniük a végleges keretet. A meccs elején féltünk kicsit, hogy a hétfői győzelem után megkapjuk a magunkét, mint múltkor a finnektől, szerencsére sikerült felpörögni, és nem csoda, hogy a végén ilyen ingerültek voltak a norvégok, felidegesítette őket az eredmény."

Budai Krisztiánnak saját elmondása szerint jó szezonja volt Késmárkon, mert bár a csapata kiesett a szlovák Extraligából, neki 31 meccsen jutott szerep, és volt időszak, amikor folyamatosan 90 százalék fölött védett. A válogatott felkészülési mérkőzésein először állt a ketrec elé a Krinolin becenévvel illetett portás, aki igencsak kitett magáért, igaz, fel volt adva számára a lecke, hiszen tavaly nem volt részese a történelmi szapporói diadalnak, idén viszont nem szeretne lemaradni a nagy élményről.

A hírek szerint mind a három kapust kiviszi Cortina a vébére, de ott meccsenként majd kettőt nevez, bár nincs kimondva, de szinte biztos, hogy Szuper Levente lesz az egyik, aki beöltözik, a másik helyért viszont Budai és Hetényi verseng. Budai önbizalmának jót tett, hogy kivédte a norvégok szemét, de majd a jövő héten kezdődő müncheni edzőtáborban győzheti meg a szakvezetést arról, hogy számolni kell vele a vébémeccseken.