Vágólapra másolva!
Jao Ming május 8-án elszenvedett súlyos lábsérülése nemcsak a Houston Rockets edzői stábját és Kínában nemzeti ikonként tisztelt kosaras rajongótáborát tölti el aggodalommal, de az NBA távol-keleti piacát is alapjaiban rengetheti meg. Egy esetleges újabb műtét veszélyeztetné a 229 centi magas center következő szezonbeli játékát, sőt egyes vélemények szerint akár még a pályafutását is.

Jao Ming az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásának második körében, a Lakers elleni főcsoport-elődöntő harmadik mérkőzésen törte el az egyik csontját a lábfejében, orvosai pedig egyelőre tanácstalanok abban, hogyan folytassák a rehabilitációját. Habár a 28 éves játékos már nem érez fájdalmat, a csontban keletkezett hajszálrepedés a röntgenfelvételek alapján nem úgy gyógyul, ahogyan azt remélték.

Ming az utóbbi napokban több specialistával is találkozott, volt olyan szakértő, aki azt mondta, szerinte hagyni kellene, hogy a csont magától gyógyuljon meg, a Houston Rocketsnél azonban nem zárják ki a műtét lehetőségét, habár ezt a kockázatot egyelőre nem akarják felvállalni.

Egy biztos, az eredetileg gondolt 8-12 hétnél a játékosnak jóval többet kell majd kihagynia, a csapatorvosok szerint a műtéttől függően fél vagy egy évet, de akár még az is előfordulhat, hogy be kell fejeznie a pályafutását.

Ming meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott a kialakult helyzetről: "Most az a legfontosabb, hogy pozitívan álljak hozzá a dolgokhoz, mást nem tudok tenni, mint hogy várok és reménykedem" - mondta.

Az élet Ming nélkül

A center esetleges kiválása érzékenyen érintené a Houston Rockets csapatát, hiszen rajta kívül nincs igazán domináns középjátékosa. Érthető okokból Rick Adelman edző nem kívánja elmozdítani az erőcsatár Luis Scolát jól megszokott helyéről. Scola európai pályafutása során a Tau Cerámicában vagy különböző világversenyeken az argentin válogatottban remekül megállta a helyét centerként, az NBA azonban más tulajdonságokat követel meg ezen a poszton, Scola fizikai adottságai itt leginkább az erőcsatár pozíciójában érvényesülhetnek.

Éppen ezért a Rockets vezetői már keresik Ming helyettesét, állítólag fel is vették a kapcsolatot az Orlando Magic második számú centerével, a lengyel Marcin Gortattal, aki a nagydöntőben Dwight Howard megfelelő helyettesének bizonyult, amíg a Team USA centere pihent pár percet a padon. A már 43 éves Dikembe Mutombo, aki védekezésben már számtalanszor tudta pótolni Minget, idén nyáron vonult vissza az aktív játéktól, ráadásul a Houstonnak inkább támadásban akadnak problémái.

A gárda legfőbb pontfelelőse, Tracy McGrady februárig harcképtelen lesz, így ha sem Ming, sem McGrady nem tud csatasorba állni, akkor a kiegészítő embereknek kell megoldaniuk a legfontosabb feladatot, a pontszerzést. Erre a már említett Scolán kívül vagy Aaron Brooks, vagy az újonnan igazolt szabadügynök, Trevor Ariza látszik a legalkalmasabbnak. Ron Artest eligazolása Los Angelesbe biztosan árt majd a csapat teljesítményének, viszont a leginkább botrányairól elhíresült játékos távozása kicsit felszabadíthatja az öltözői hangulatot.

Megrendülhet az NBA ázsiai piaca

Akárhogyan is, a Rockets valószínűleg előbb-utóbb megoldja majd Ming helyettesítését, Kína számára azonban alkalmasint pótolhatatlan veszteséget jelente, ha az ország kedvenc sportolója nem léphetne pályára többé. Kínában jelenleg a kosárlabda számít a legnépszerűbb sportágnak, ami nem kis részben éppen Mingnek köszönhető. A pekingi olimpián elsősorban ő repítette a negyeddöntőig kínai válogatottat, átlagban 19 pontot dobott, amivel az egész torna második legjobb pontszerzőjének bizonyult Pau Gasol mögött.

Getty Images

Ming ismertsége persze már az olimpia előtt is óriási volt, Kínában szinte mindenki vele akarja hirdetni a termékét, jelenleg is számos világvállalat - például a Reebok, az Apple és a Visa - reklámarca. Népszerűsége azóta töretlen, hogy 2002-ben az első helyen draftolta le a Houston, azóta folyamatos résztvevője az NBA All Star-gáláinak, amelyekre a rajongók szavazatai alapján lehet bekerülni. Tehetségén kívül emberi gesztusaival is elismerést vívott ki magának, például amikor a 2008-as szecsuáni földrengés károsultjai számára alapítványt hozott létre, az összegyűlt pénzből pedig iskolát építettek a természeti katasztrófától sújtott területen élő gyerekek számára.

Ming az NBA-nek is kincset ér, hosszúra nyúló sérülése pedig nemcsak a kosárlabdasportot teszi szegényebbé egy kiváló játékossal, hanem kőkemény üzleti veszteséget is jelent. Kínában elsősorban az ő hihetetlen népszerűsége az oka NBA-mérkőzések kiemelkedő nézettségének, legalábbis erre utal, hogy amikor tavaly februárban dőlt ki a sorból, távollétében drasztikusan csökkeni kezdett a meccsek iránti érdeklődés. A közvetítések szponzorai hangot is adtak aggodalmuknak, Kína kosárszövetsége pedig nemzeti ügynek nevezte Ming sérülését.

A szupersztár teljesítménye elemzők szerint nemcsak Kínára, de az egész távol-keleti térségre kiterjed, így elsősorban neki köszönhető az is, hogy az utóbbi években több NBA-csapat is Ázsiában játszik bemutató mérkőzéseket.

Az amerikai kosárliga 2008 januárjában megalapította az NBA China nevű szervezetet, amely a szövetség kínai üzleteit intézi, és amelybe az NBA öt céggel együtt 250 millió dollárt invesztált. Az öt partner között van az ESPN is, amely a liga kábeltévés közvetítéseit sugározza. Az NBA becslései szerint átlagosan 200 millióan nézik az amerikai kosármeccseket Kínában, egy amerikai újságíró, Don Walker azonban egy tavaly októberi cikkében kétségbe vonta ezeket az adatokat. Walker a kínai CSM Media Research médiakutató cég felmérése alapján azt állította, hogy a 2008. február 2-ai Milwaukee Bucks-Houston Rockets találkozót mindössze 23,4 millió kínai nézte végig, azok a száma pedig, akik legalább egy percig nézték a meccset, 50,9 milliót tett ki. Az NBA szóvivője válaszában kifejtette, hogy a meccset háromszor sugározta a kínai tévé, és három másik csatorna is átvette azt, így a nézettség a szövetség szerint igenis elérte a 200 milliót.


Törékeny érték


A Jao Mingre épülő üzleti vállalkozások ugyan jelentős bevétellel kecsegtetnek, a kosaras sérülékenysége miatt ugyanakkor a bennük rejlő kockázat sem elhanyagolható. Egy tavalyi operáció miatt már a pekingi olimpián való szereplése is veszélybe került, akkor azonban még sikerült összedrótozni.

Azt ugyan mindenki elismeri, hogy Ming fizikailag sokat fejlődött, mióta megérkezett az NBA-be, egyesek azonban kifejezetten gyanúsnak találják, hogy ilyen gyakran kényszerül a pálya szélére. Egy kínai szakértő szerint Ming jelenlegi sérülése nem is annyira súlyos, mint azt a tengerentúlon állítják, az egész felhajtás csak azért van, hogy lejjebb vigyék a kínai center ázsióját, és így jövőre könnyebben hosszabbítson szerződést a Houstonnal.

Forrás: Getty Images

Ez persze inkább összeesküvés-elméletnek tűnik, hiszen nem valószínű, hogy a texasiak hajlandóak lennének elvesztegetni egy teljes szezont annak érdekében, hogy utána ismét hosszú távra a csapathoz láncolják Minget.

A center ügynöke cáfolta azokat a híreszteléseket is, amelyek szerint Ming családja ellenzi a műtéti beavatkozást. "Jao nem tesz különbséget a beavatkozások között. Ő és a családja azt reméli, hogy a lehető legjobb ellátásban részesül, legyen az műtét vagy fizikoterápia" - mondta a menedzser.

Az orvosok szerint Jao Ming sorsa egy héten belül eldől, ennyi idő kell arra, hogy megállapítsák: szükséges-e a műtét, vagy sem. Az viszont már most tisztán látszik, hogy a döntés új helyzetet teremt majd.

Reálisan nézve egy Jao Ming és Tracy McGrady nélkül felálló Houston számára a playoffba jutás is bravúrnak számítana, ugyanakkor megnőne a klub esélye egy jobb draftpozíció megszerzésére, hiszen a játékosbörzén mindig a leggyengébb csapatok választanak először. Ha valóban új együttest szeretnének építeni Houstonban, feltételezhetően nem hosszabbítanak szerződést McGradyvel, ő ugyanis jelenleg az NBA legjobban fizetett játékosa, évente majdnem 22 és fél millió dollárba kerül a Rocketsnek. Távozásával jelentős rész szabadulhat fel a fizetési sapka alatt, ez pedig lehetővé tenné egy nagyobb név szerződtetését is a szabadügynök-listáról.


Tucsni László