Vágólapra másolva!
A magyar nőivízilabda-válogatott csupán a mérkőzés feléig tudott partiban lenni Kanadával a római világbajnokság negyeddöntőjében. A végeredmény 9-7 lett az észak-amerikaiak javára, Petrovics Mátyás tanítványai az 5-8. helyért folytathatják, a következő ellenfél szerdán, 11.40-től Hollandia lesz.

Eredmény, nőivízilabda-vb, negyeddöntő:
Magyarország - Kanada 7-9 (2-2, 2-2, 1-3, 2-2)
Róma, 500 néző
v.: Boris Margeta (szlovén), Decio Patelli (brazil)
gól: Drávucz 2, Szűcs 2, Pelle 1, Takács 1, Tóth 1, illetve Perreault 3, Csikos 2, Robinson 2, Alogbo 1, Radu 1

Az szinte biztosra vehető volt, hogy nem lesz könnyű dolga a magyar válogatottnak, hiszen a nyáron egyszer már kikapott Kanadától, 11-9-re egy hollandiai tornán. Drávuczék ugyanakkor három győzelemmel, csoportelsőként jutottak be a legjobb nyolc közé, míg a kanadaiak az ausztrálok mögött - igaz, csak rosszabb gólkülönbségük miatt - a második helyen végeztek, így a nyolcaddöntőben is kellett játszaniuk szombaton, amikor is 13-7-re verték Németországot.

Első negyed:

A ráúszásnál Valkai Ágnes hozta el a labdát, az első emberelőnyt azonban Kisteleki passza után Takács a bal kapufára dobta. Kanadai részről egy gyenge ejtés és egy még silányabb távoli lövés volt a válasz, de Valkai is elvétette a célt ejtésekor.

A vezetést a 4. percben Perreault révén Kanada szerezte meg (0-1), az ellentámadásból Tomaskovics ismét a kapufát találta el. Fél perc múlva megint ő próbálkozhatott egy gyors ellentámadás során, ám távoli bombája is a lécen csattant. Az 5. percben második emberelőnyét is kihasználta Kanada, ezúttal Alogbo közelről lőtte ki a jobb felső sarkot (0-2).

A 7. percben Drávucz használt ki egy előnyt, balkezes játékos híján ő lopakodott beljebb a jobbszélről, s jobbal úgy lőtt a hálóba, hogy a labdát a kanadai kapus csak beljebb segíteni tudta (1-2). Aztán ismét Drávucz lőtt hatalmas gólt, távoli kísérlete a bal felső sarokban kötött ki (2-2). Az utolsó percet Campbell kapufája zárta.

Második negyed:

Ezúttal Perreault hozta el a labdát a ráúszásnál, ám Szűcs Gabriella villant kétszer is: először kiválóan blokkolt saját kapujánál egy lövést, majd emberelőnyből kilőve a jobb felső sarkot vezetéshez juttatta a válogatottat (3-2). Perreault 8 méterről bombagóllal egyenlített (3-3).

A 4-3-as vezetést Pelle okos találata hozta meg, hetedik vb-góljával ismét a magyar csapat jutott előnyhöz. Két támadóhiba után két emberelőnyt is kivédekezett az együttes - a kanadai kapitány, Patrick Oaten időt is kért egy újabb fórnál, melynek végén Emily Csikos egyenlített (4-4).

Harmadik negyed:

Perreault ismét elsőként érte el a labdát, ám az első támadások mindkét oldalon helyzet nélkül zárultak. Az ide-oda úszkálást Robinson unta meg, távoli bombáját Horváth bravúrral tolta a lécre, a másik oldalon Tomaskovics abszolút ziccerben a kapust találta el. A 19. percben Radu használta ki Tóth kiállítását (4-5), az előnynek nem sokáig örülhettek a kanadaiak, Takács a jobb szélről egyenlített (5-5).

A 21. percben Robinson már jobban célzott, távoli lövése kifelé csavarodott, Horváthnak esélye sem volt a bal felsőbe csapódó labda hárítására (5-6). Sőt, másodpercekkel később Csikos éles szögből, balról kettőre növelte az előnyt, ebben alaposan benne volt a magyar kapus is, aki nem zárta jól a rövid sarkot (5-7).

Kapkodott a magyar együttes, emberelőnyt hagyott ki ismét, szerencsénkre Robinson centikkel elvétette tízméteres ejtését.

Negyedik negyed:

Az első negyedbeli sikert zsinórban harmadszor torolta meg Kanada, ezúttal Csikos hozta el a labdát a ráúszásnál, Robinson pedig bebizonyította, képes 8 méterről gólt ejteni (5-8). Horváth helyére Gyöngyössy érkezett a kapuba, s miután neki is majdnem ejtett egy gólt az ellenfél, Petrovics Mátyás időkéréssel próbált rendet tenni a fejekben.

Takács lövése után a Riddellről lecsorgó labda a képzeletbeli gólvonalig sem vánszorgott el, Szűcs távolról viszont végre megtalálta a kapuba vezető utat (6-8). Aztán a két magyar származású játékos riogatott, előbb Csikos lőtt jócskán a bal sarok fölé, majd Bekhazi találta el messziről a jobb kapufát. Perreault bombáját Gyöngyössy tolta léc fölé bravúrral.

Az utolsó két és fél perc előtt ismét időt kért a kanadai kispad, Perreault 138 másodperccel a lefújás előtt betalált - elúszott a továbbjutás (6-9).

A hajrában már csak Tóth Ildikó szerzett gólt, Kanada 9-7-re nyert, s bejutott a legjobb négy közé. A magyar válogatott az 5-8. helyért folytathatja, a következő ellenfél szerdán, 11.40-től Hollandia lesz.

Petrovics Mátyás: "Fiatal, átalakuló csapat a miénk, ha majd több tétmeccs lesz mögöttük, meg fogjuk tudni nyerni az ilyen mérkőzéseket is. A kanadai jóval összeszokottabb csapat, ők tavaly augusztus óta együtt készülnek, s ez meg is látszott, ráadásul fizikailag is tökéletesen felkészültek, bár erőben felvettük velük a versenyt, a támadójátékunk nem működött. 5-5-nél meg kellett volna fognunk a meccset, de két gyors gólt kaptunk, onnan kezdve pedig már csak futottunk az eredmény után. Megpróbálunk javítani, bár az sem lesz könnyű, hiszen lehet, hogy az olimpiai bajnok hollandokat kapjuk riválisnak."

További eredmények, negyeddöntők:
Oroszország - Hollandia 9-7 (2-1, 2-2, 3-1, 2-3)
Görögország - Ausztrália 4-3 (2-1, 1-0, 0-1, 1-1)
Egyesült Államok - Spanyolország 9-6 (2-3, 4-0, 1-1, 2-2)

a 9-12. helyért:
Németország - Új-Zéland 8-7 (2-3, 1-2, 1-0, 4-2)
Olaszország - Kína 9-5 (1-2, 4-1, 0-0, 4-2)

a 13. helyért:
Brazília - Kazahsztán 11-8 (2-1, 0-2, 3-2, 1-1, 0-0, 1-1) - büntetőkkel 4-1

a 15. helyért:
Üzbegisztán - Dél-afrikai Köztársaság 16-9 (4-4, 5-1, 2-2, 5-2)

A szerdai program, elődöntő:
Kanada - Oroszország 16.50
Görögország - Egyesült Államok 21.00

az 5-8. helyért:
MAGYARORSZÁG - Hollandia 11.40
Ausztrália - Spanyolország 15.30

a 9. helyért:
Németország - Olaszország 10.20

a 11. helyért:
Új-Zéland - Kína 9.00