Vágólapra másolva!
A világbajnoki felkészülés jegyében Finnország ellen lépett jégre a magyar jégkorong-válogatott a Papp László Sportarénában, s kiváló mérkőzésen, a rendes játékidőben, majd a hosszabbítás során elért 3-3 után büntetőkkel győzött a sokkal esélyesebb riválissal szemben.

Eredmény, felkészülési mérkőzés:
Magyarország - Finnország 4-3 (1-1, 1-1, 1-1, 0-0, 1-0) - büntetőkkel
Papp László Aréna, 8652 néző
v.: Gebei Péter, Németh Márton, Nagy Attila
gól: Fodor (11.09), Kovács (35:59), Palkovics (43:19), illetve Kerman (3:56), Vahalahti (39:52), Aalto (46:55)

Finnország ellen kezdte meg felkészülését az április 24-én kezdődő svájci világbajnokságra a magyar jégkorong-válogatott. A Papp László Sportarénában telt ház, közel tízezer néző várta az együttest, az eredetileg örömhokinak tervezett mérkőzést azonban beárnyékolta ifjabb Ocskay Gábor egy héttel korábbi halála.

A finn keretet csak Európában játszó jégkorongozók alkották. A legnagyobb névnek az 1995-ös világbajnok Petteri Nummelin számított. A két csapat korábban még sohasem találkozott egymással.

A találkozó előtt Pat Cortina elmondta, nagyon nehéz helyzetben van, hiszen Ocskay Gábor elvesztését a csapat még nem tudta feldolgozni, így arra a kérdésre sem tudott válaszolni, ki lép a játékos helyére az első sorban. "Egyelőre sorokról sem beszélhetünk, ez még a felkészülés későbbi szakaszában alakul ki."

A szakvezető a francia Briancon három légiósának, Szélig Viktornak, Ladányi Balázsnak és Vas Mártonnak pihenőt adott, de nem volt ott a csapatban Ondrejcik Rastislav, Holéczy Roger, Budai Krisztián és Peterdi Imre sem.

A két himnuszt követően Ocskay Gáborról emlékeztek meg, a válogatott legendás 19-es mezét Kangyal Balázs, a válogatott csapatkapitánya, valamint Palkovics Krisztián, az elhunyt csatár legjobb barátja - aki 28 éven keresztül játszott vele egy támadósorban - adta át Ocskay családjának, édesapjának, édesanyjának, testvérének és menyasszonyának. A magyar-finn mérkőzésre a teljes magyar csapat fekete, 19-es mezben vonult ki melegíteni. A kezdő bedobást Goike Nóra, ifj. Ocskay Gábor menyasszonya hajtotta végre.

Forrás: MTI

50 másodpercet kellett várni az első magyar helyzetre, amit Benk hagyott ki, két percet az első kiállításra, amit Tokaji érdemelt ki gáncsolás miatt. Az emberelőnyt gyorsan kihasználta az ellenfél, Ville Vahalahti átadását Kalle Kerman vágta a kapuba (0-1). Azonnal jöhetett is volna az egyenlítés, előbb Sille távoli lövése pattant meg egy finn ütőn, majd Kovács lőtt, Tarkki azonban biztosan védett mindkét alkalommal.

Nem meglepetés, fölényben játszott az északi csapat, a 10. percben Seikola kínálta meg Szupert, de nem tudott kifogni a magyar kapuson. Egy perc múlva plüssállat-zápor köszöntötte a magyar gólt, Fodor Szabolcs egyenlítését követően a Magyar Jégkorong Szövetség felhívására a szurkolók rengeteg ajándékot hajigáltak a jégre, amelyekkel a Heim Pál Gyermekkórház és a Tűzoltó utcai Gyermekklinika betegeit ajándékozzák majd meg. (A rekordot a Calgary Hitmen szurkolói tartják, akik 2007. december 2-án 26 919 darab plüssjátékkal díjazták a csapat első gólját.)


Plüssállat-rekord Calgaryból

A góllal egy kiállítás is párosult, Komarov gáncsolás miatt került a büntetőpadra, helyzetet azonban Seikola hagyott ki, lövését másodszorra kaparintotta meg Szuper. A 17. percben egy finn védő akadályozta Tarkki kapust, Borbás azonban elhibázta a hatalmas gólszerzési lehetőséget.Az utolsó pillanatokban még Szuper védett egy pattogós lövést, az első 20 perc utáni 1-1-es eredmény szép folytatást ígért.

A második harmad elején Szupert tréfálta meg majdnem egy aránytalanul nagyot pattanó pakk, a magyar kapus úgy hárított, hogy még a ketrec is elmozdult. Aztán Horváth kapott kiállítást, de mire megijedhetett volna a csapat, Vahalahti is leült a büntetőpadra. 4-4 ellen majdnem Saravo szerzett gólt, ám abszolút ziccerét védte Szuper, majd kegészült ugyan az együttes, ám Lehtonen löketét ismét a magyar hálóőrnek kellett kispárgáznia. A 28. percben Tokaji lapos bombáját védte Tarkki.

Forrás: MTI

A 32. percben Koskiranta játszotta magát tisztára egy pazar csellel, lövését Szuper védte, majd a kipattanó korongra párducként vetődött a Volán kapusa, megmentve csapatát a nehéz helyzetben. Egy perccel később Max Wärn lökte palánkra emberét, talán kicsit szigorúan mehetett is kétperces büntetésre. Megnyomta az emberelőnyt az együttes, a legnagyobb helyzetet Nagy Gergő hagyta ki, aki Svasznek passzát követően nem tudta a hálóba passzírozni a korongot.

A 36. percben majdnem felrobbant a csarnok: megszerezte a vezetést a magyar együttes. Palkovics a maga szokásos lendületével meghúzta a jobb szélt, egy okos visszacselt követően a jobb sarkot célozta meg, Tarkki bravúrral védett, a kipattanó korongot azonban a lendületből érkező Kovács Csaba egyből az üres kapuba vágta (2-1).

A harmad utolsó percét Ennaffati kiállítása miatt emberhátrányban nem tudta kihúzni a csapat, egy rossz cserét követően Vahalahti lépett ki egyedül, s egyenlített (2-2).

A harmadik harmadot Komarov kiállítása vezette be, Palkovics 29 másodperc alatt kihasználta, miután jobbról elképesztő gólt ragasztott a rövid felső sarokba (3-2). Három és fél perc múlva jött az egyenlítés, egy bulit követően a korong Aalto elé került, a Linköping bekkje pedig védhetetlenül lőtt a magyar kapuba (3-3). Sőt, másodpercekkel később Koskiranta került ziccerbe, ám Szuper pazar mozdulattal, röptében húzta le a pakkot.

Az 50. percben Tokaji tette próbára Tarkkit, a másik oldalon Koskiranta próbálkozott ismét, de lövécsellel sem tudta átverni Szupert. Az 53. percben Tokaji húzta vissza ellenfelét, újabb kisbüntetés, s újabb Szuper-bravúrok borzolták a nézők idegeit. Hatalmas nyomás nehezedett a magyar kapura, erőnlétileg a finnek bírták jobban, ám válogatottunk fejben kitűnően összpontosított. Az utolsó másodpercekben még Palkovics húzta meg a jobbszélt, ám gól nem született - következhetett az ötperces hirtelen halál.

73 másodpercet kellett várni az első lehetőségre, de Aalto kék vonalról, csuklóból ellőtt korongja nem okozott gondot. Aztán Szuper botos kesztyűvel kapott ki egy lövést a jobb felsőből, válaszul Palkovics passzát Fekete estében emelte kapura, de Tarkki védett. Akasztás miatt azonban Pyörala kisbüntetést kapott, a kínálkozó szűk két percet azonban nem tudtuk kihasználni.

Büntetők következtek, az első körben Nummelin lövését Szuper védte, Fekete viszont egy jobbra csel után okosan emelt a kapuba (1-0). Hirschovits kísérletét Szuper lábbal hárította, Palkovics azonban nem kegyelmezett - Magyarország büntetőkkel legyőzte Finnországot.

A két csapat pénteken 18 órakor Miskolcon ismét összecsap. Hétfőn és kedden Káposztásmegyeren az olimpiai résztvevő, vb-nyolcadik norvég alakulat lesz az ellenfél. Április 22-én a címvédő Oroszország elleni csata zárja a felkészülést. A svájci vb április 24-én kezdődik.