Vágólapra másolva!
Több mint százmilliós adósságot görget maga előtt MiZo Pécs 2010 nőikosárlabda-klub, Rátgéber László egyelőre azért nem tért vissza a csapat kispadjára, mert a klub nem tudja kifizetni a korábbi sikeredző felé fennálló tartozását. Rátgéber szerint ennek ellenére január elején megállapodtak a visszatéréséről, másnap mégis közölték vele, hogy Fűzy Ákos marad az edző. A tulajdonosok széthúzása miatt azonban továbbra is napirenden van Rátgéber kinevezése. 

"Sajnálom, hogy le kellett járatnom a klubot, de el kellett magyaráznom, hogy miért nem én vagyok az edző" - mondta az [origo]-nak Rátgéber László, a pécsi kosárcsapat korábbi sikeredzője, aki szerint a tulajdonosok január 4-én, hétfőn telefonon közölték vele, hogy Fűzy Ákost felállították a kispadról, tárgyalást kezdeményeztek, három nappal később pedig meg is állapodtak. Gémes Róbert résztulajdonos azt ígérte neki, hogy másnap bejelentik a visszatérését, ehelyett azonban arról tájékoztatták Rátgébert, hogy mégsem ő az edző, minden marad a régiben.

"A hentesnél, az újságosnál, mindenhol erről kérdeztek az emberek, ezért álltam a nyilvánosság elé. A klub számomra túlságosan nagy érték, ezért kellett elmondanom, hogy miféle bohócságok folytak január első napjaiban tárgyalás címszó alatt" - mondja Rátgéber.

A legutóbb a Szpartak Moszkvánál dolgozó edző először a vasárnapi Nemzeti Sportban beszélt az ügyről, a tulajdonosok azonban nem reagáltak a szavaira, a klub honlapján megjelent közlemény szerint erre csak az Euroliga-alapszakasz lezárása után lesznek hajlandóak.

Az [origo]-nak azonban sikerült szóra bírnia Gémest, aki tagadta, hogy megállapodtak Rátgéberrel, miként azt is, hogy Fűzy Ákost leváltották a csapat vezetőedzői posztjáról, így szerinte visszahelyezni sem kellett az állásába. Azt ugyanakkor elismerte, hogy tárgyaltak Rátgéberrel az edzőcseréről.

"Egyetlen szóval sem állítottam, hogy felbontották volna Ákos szerződését, vagy velem leszerződtek volna, ez egy újabb mellébeszélés" - mondja erre Rátgéber, akinek a mai napig tartozik a klub, noha 2008 szeptembere óta már nem ő az edző. "Én szóbeli egyezségről beszéltem, de sajnos Gémes úrnál a papír ugyanannyit ér, mint a szó, mivel korábban személyes garanciát vállalt rá, hogy rendezik a tartozásukat, aminek a határideje eddig legalább ötször lejárt. Az összeg pedig messze nem kifizethetetlen."

Rátgéber a tárgyalások elején még a tartozás kifizetéséhez kötötte a visszatérését, egy napra rá azonban már január 30-ig haladékot adott volna erre. "Az már késő volt. Nekem hétfőn kellett volna a válasza, akkor nemet mondott. Velünk nem lehet cicózni" - jelentette ki Gémes.

Mindennek ellenére könnyen lehet, hogy Rátgéber rövidesen mégis visszatér a kispadra, a tulajdonosok ugyanis nincsenek azonos véleményen. Jelenleg 50 százalékban egy hat magánszemélyből álló konzorcium tulajdonolja a csapatot működtető gazdasági társaságot, a magánszemélyek egyike Rózsa Gábor ügyvezető-klubigazgató, a legbefolyásosabb tulajdonos pedig a sportszer-kereskedelemmel foglalkozó Gémes. 49 százalékot a pécsi önkormányzat, 1 százalékot pedig a korábbi tulajdonos Pécsi Női Kosárlabda Utánpótlásért Alapítvány képviseletében Halmos Péter ügyvéd birtokol. Mindez sajátos patthelyzetet eredményezhet, miután az önkormányzat és Halmos összefogva semlegesíteni tudja a többi tulajdonost.

Rátgébert az [origo]-nak azt mondta, várja Halmos Péter és Páva Zsolt hívását.

Továbbra is napirenden van Rátgéber szerződtetése

- Mi is történt január negyedikén? - kérdeztük a klub jogászaként is dolgozó Halmos Pétert, aki már akkor kulcspozíciót töltött be a klub vezetőségében, amikor Rátgébert 1993-ban leigazolták a kispadra.
- Páva Zsolt polgármester úr - a 49 százalékos tulajdonos önkormányzat képviseletében - felvetette az edzőváltás szükségességét azon a tárgyaláson, amelyen Rózsa Gábor ügyvezető és Gémes Róbert is jelen volt. Nem Fűzy munkájának kritikája volt ez, hanem annak megállapítása, hogy a csapat nem azt a játékot produkálja, amit hosszú évek során megszokott a közönségünk. A polgármester úr azt mondta, teljes konszenzust akar a tulajdonosok között ebben a fontos kérdésben.

- Ekkor merült fel először Rátgéber visszahívása?
- Nem, már korábban is volt róla szó, de akkor Lacira szakmai igazgatói szerepkörben gondoltunk, ezen a hétfőn viszont már edzőcserében gondolkodtunk.

- Megvolt a konszenzus a tulajdonosok között?
- Meg. Abban maradtunk, hogy szerdán, a Gospic elleni Euroliga-meccsen már Laci üljön a kispadon. Telefonon felhívtuk Rátgébert, közöltük vele a döntést, és érdeklődtünk, hogy elvállalja-e. Hozzáteszem, a bére nem terhelte volna a klub költségvetését, külső szponzor bevonásával megoldottam volna a fizetését. Laci azt kérte, a felé fennálló tartozását egyenlítse ki a klub, és hogy Fűzy Ákost is fizessük ki, mert vele szemben is van elmaradása az egyesületnek.

- Mi történt ezután?
- Kedden Rózsa, Gémes és Rátgéber tárgyaltak egymással, elhangzott, hogy azonnal nem tudják kifizetni az összeget. Én kompromisszumra törekedtem, Laci belement abba, hogy a hónap végéig haladékot ad. Ezt követően Gémes Pávával tárgyalt, majd felhívta Lacit, és közölte, hogy lefújták az egészet. Ennyi a hiteles történet.

- Ezzel végleg lekerült a napirendről Rátgéber szerződtetése?
- Dehogyis. Többen azt szeretnénk, ha Laci lenne a vezetőedző, Ákos pedig a segítője. Úgy, mint régen.

Megkerestük Páva Zsoltot is, aki megerősítette Halmos és Rátgéber verzióját. A polgármester szerint szintén elképzelhető, hogy hamarosan újra Rátgéber lesz a vezetőedző, ahogy fogalmazott, "ez a meccs még messze nincs lejátszva".

Kérdésünkre Páva elmondta, hogy rövidesen összehívják a közgyűlést, és megerősítette: vizsgálják annak lehetőségét, hogy az önkormányzat legyen a csapat többségi tulajdonosa.

Nem csak Rátgébernek és Fűzynek tartoznak

A pécsi nőikosár-klub évek óta többet költ, mint amennyit megtermel, illetve mint amekkorák a bevételei. Ennek a gazdálkodásnak egyenes következménye az egyre növekvő adóssághalmaz, amely egyes források szerint 120, de a klub egyik szponzora szerint 150 millió forintra rúg, de pontos összeget csak találgatni lehet, hiszen ezt a gazdasági társaság vezetői belügynek tekintik.

A csapat egyik válogatott játékosánál decemberben váratlanul kikapcsolták a közüzemi szolgáltatásokat, ugyanis a klub hónapok óta nem fizette a számláit, noha erre szerződésben vállalt kötelezettséget. Az utóbbi időben a csapat szállításával foglalkozó Autópark Kft. már előre kéri a külföldi utak előtt a túra árát, a klub ugyanis tetemes hátralékot halmozott fel vele szemben

Úgy tudjuk, tartoznak a játékosoknak és a szakmai stábnak is, a kosarasok és az edzők többsége szolidaritásból nem nyilatkozik erről. Kivételek azért akadnak, például a horvát Jelena Ivezic, aki már 2008 nyara óta nem a Pécs játékosa, de máig nem fizették ki a járandóságát. Ivezic múlt szerdán Pécsen járt csapatával, a Gospiccsal Euroliga-meccsen, s kérdésünkre elismerte, hogy még adósa a klub.

A bíróságon is küzdenie kell a klubnak

Somogyi Andrea, aki 2007 nyarától 2009 novemberéig volt a klub kosarasa, be is perelte korábbi munkaadóit. Az ő nevében ügyvédje, Wenczel Kristóf nyilatkozott az [origo]-nak. "Ügyfelem először 2007, majd 2008 nyarán szerződött egy-egy évre a klubhoz, mígnem 2009 nyarán kétéves szerződést írt alá, de nem kapta meg a pénzét, és nem is játszatták. A pécsi játékosok jövedelme egy minimálbérhez közeli alapfizetésből és egy magasabb, számlára átutalt összegből tevődik össze. Andi az alapbért is csak jókora csúszással kapta, a pénz nagyobbik részét pedig egyáltalán nem. Közben leküldték a tartalékok közé, amit azzal magyaráztak, hogy rosszul játszik, de véleményünk szerint a rossz játék nem jogi kategória, ettől még fizetni kellene a játékost a szerződése szerint. "

Forrás: MTI
Somogyi a tavaly januári Euroliga-nyolcaddöntőben

Somogyi továbbra is látogatta a csapat edzéseit, nehogy okot adjon az egyoldalú szerződésbontásra, amely novemberben mégis bekövetkezett, ekkor azonban már az ő kezdeményezésére. "Nem tűrtük tovább, hogy kisemmizik védencemet. A szövetségnek jeleztük a szerződésbontást, Andi visszakapta játékjogát, le is igazolt a Vasashoz, én pedig munkaügyi pert indítottam a klub ellen. A szerződésbontás idején két és fél millió forinttal tartoztak védencemnek, a hátralévő időre eső fizetéssel együtt majdnem kilencmillió forintra pereljük a MiZo Pécs 2010-et. Az első tárgyalás márciusban lesz."

A játékos ügynöke, Peter Scott szerint Somogyi ügye nem elszigetelt eset. "Sajnos, egy másik játékosom, Heller Anna is pórul járt a pécsiekkel. Őt 850 ezer forinttal akarták megrövidíteni, ebben az ügyben is beindítottuk a munkaügyi pert, erre egyezkedni kezdtek, és végül fizettek. Ennél kellemetlenebb, hogy Heller személyében már a harmadik játékosom egészsége megy tönkre Pécsen, ugyanis félrediagnosztizálják a sérülésüket. Heller előtt Szakács Ildikó, illetve az ausztrál Allison Tranquilli járt pórul, Hellernek és Tranquillinak a pályafutását is be kellett fejeznie, Szakács nagy nehezen felépült, de többé már nem az a játékos, aki azelőtt volt."

"Miért mindig a Péccsel szórakoznak?"

Gémes az [origo]-nak elismerte, hogy vannak tartozásai a klubnak, ám szerinte ezek "kezelhetők és viszonylag rendezettek, továbbá folyamatosan csökken az adósságállomány".

Mikor azt kérdeztük, pontosan mennyi adósságot halmozott fel a Pécs, Gémes azt válaszolta: "Majd akkor mondom meg, ha a többi NB I-es kosárlabda-csapat is nyilvánosságra hozza a saját tartozásait. Miért mindig a Péccsel szórakozik a sajtó?"