Vágólapra másolva!
Támogatja a vancouveri olimpiát is megjárt csíkszeredai sílövő, Tófalvi Éva utazásait, a helyi férfikosárlabda-csapatot, a Székelyföld Kerékpáros Körversenyt, ő fizeti a Fehárváron jégkorongozó Mihály Árpádot, s a támogatás mértékét tekintve ő a magyar hokiválogatott negyedik legfontosabb szponzora. Csató Kovács Imre szerelme a sport, az ingatlanokkal és szerencsejátékkal foglalkozó csíki vállalkozó szerint a jégkorong-válogatott minden magyar ember csapata.

"Csíkszereda igazi jégkorongváros, ez a fő sport errefelé. Számomra a hoki nagy szerelmem gyerekkorom óta, bár ténylegesen valóban csak akkor játszottam, profiként, felnőttként már soha" - idézte fel emlékeit az [origo] érdeklődésére Csató.

"Támogatója voltam a HC Csíkszeredának, de miután Kurkó János, a klub tulajdonosa megszüntette, kénytelen voltam feladni a harcot. A klub 500-600 ezer eurós költségvetését egyedül nem vállalhattam át, miután szeretek a realitások talaján maradni, abba nem vághattam bele, hogy klubtulajdonosként esetleg egy hasonló vállalkozásba fogjak, majd egy-két év után feladjam" - mondta.

Csató számára a sport hobbi, nem egy olyan befektetés, amely profittal kecsegtetné. Az ingatlanokkal és szerencsejátékkal foglalkozó üzletember a B osztályban szereplő Csíkszeredai ISK Kosárlabda Klub férfi csapatának egyik jelentős támogatója, márciusban ezer euróval segítette a csíkszeredai sílövő, a vancouveri téli olimpián is szereplő Tófalvi Éva norvégiai Világkupa-versenyre való utazását, de szponzorálta már a Székelyföld Kerékpáros Körversenyt is.

A HC Csíkszereda megszűnését a mai napig nagyon sajnálja. "Hiába akadt két jó csapata a városnak, a HC és az SC között nem volt felhőtlen a viszony. Próbáltam ugyan összehozni a két klubot, néhány vezető hajlott is volna a megállapodásra, a szurkolók azonban hallani sem akartak erről."

A mecénás a magyar jégkorongért is sokat tett, neki köszönhető Mihály Árpád Fehérvárra igazolása. Ő állja a kitűnő játékos fizetését és prémiumát, cserébe a fehérvári hokisok mezén, illetve a jégcsarnok palánkján is a Csíkszereda felirat szerepel.

"Mihály Árpit én közvetítettem Székesfehérvárra, én állom a fizetését. Mivel a magyar válogatottsághoz az kell, hogy a játékos két évet magyar klubban töltsön, az osztrák bajnokságban is induló Volán jött elsősorban szóba. De amíg Árpi támogatásával egy városnak okoztam örömöt, addig a válogatott szponzorálásával egy országnak. Ez ugyanis minden magyar ember csapata" - vélte.

Támogatja a hokiválogatottat is, ő a szövetség negyedik legjelentősebb szponzora. "Annyit kértem ezért, hogy a mezre Csíkszereda neve kerüljön fel a játékosok mezére. Magyar vidék ez, sok magyar emberrel, s bár elszakadtunk az anyaországgal, mind magyarok maradtunk. Talán ez a kezdeményezés még közelebb hozza egymáshoz a két régiót."

Gondolt-e arra, hogy a román jégkorongot támogassa, tettük fel a meggondolatlan kérdést, a válasz egyszerűen hangzott: "Isten őrizz! Én magyar vagyok!"

Forrás: MTI

A fehérváriak mezén hónapok óta látható a Csíkszereda felirat

Kérdésünkre, mennyire vonzotta Mihály személye magával azt, hogy a Volán után a válogatott legyen a következő lépés a szponzorálásban, Csató elmondta, nem feltétlen függ össze a két eset. "Nekem mindig is a magyar válogatott volt a kedvenc csapatom, régi álmom vált valóra azzal, hogy pénzzel támogassam a szövetséget. Papíron egyéves szerződést kötöttünk, amely jövő év március 31-ig szól, de szóban már jeleztem, 4-5 évre tervezek.

"A csapattal szemben konkrét elvárásom nincs a divízió I-es világbajnokságon. Mindenki A csoportot vizionál, de azt mondom, reálisnak kell maradnunk. Kemény ellenfelek várnak ránk, akár a lengyel, akár a szlovén csapatra gondolok. De a magyar jégkorongsport jó úton jár, jó kezekben van, kiváló utánpótlással rendelkezik. Inkább a népszerűsítésén kellene javítani, mert még az A csoportos szereplés sem hozta meg a kívánt áttörést, így sem lett több szponzor."

A válogatott április 1-jén csütörtökön megkezdte a felkészülést az április 17-én kezdődő szlovéniai divízió I-es világbajnokságra. Húsvét után a munka Budapesten, az IceCenterben folytatódik. Április 10-én és 11-én az utolsó tesztet a Pannon Hoki Gála jelenti, amelynek keretében Ausztriával, illetve Norvégiával mérkőzik meg a Papp László Budapest Arénában Ted Sator együttese. A 22 tagú vb-keretet április 15-én jelöli ki a szövetségi kapitány.

A válogatott másnap utazik el Ljubljanába, ahol az első meccsét április 17-én vívja Dél-Koreával. A folytatásban Lengyelország, Horvátország, Nagy-Britannia és Szlovénia lesz az ellenfél; az első helyezett jut fel a legjobbak közé.