Vágólapra másolva!
Igazat mondott a hazugságvizsgáló szerint a doppingolását tagadó női kosaras, Diana Taurasi. A világ legjobbjának tartott játékost januárban menesztették a Fenerbahcétól, ügyvédje szerint az eljárási szabálytalanságok miatt máris felmenthetnék.

Január elején menesztette a Fenerbahce kosárcsapata a doppingvétségen ért Diana Taurasit. A világ jelenlegi legjobb női kosarasa decemberben akadt fenn egy doppingvizsgálaton, szervezetében a modafinil nevű stimuláns, vagyis enyhe serkentő nyomaira bukkantak.

A WNBA- és Euroliga-győztes sportoló A- és B-próbája egyaránt pozitív lett, így az isztambuliak januárban megváltak tőle, ezen kívül pedig kétéves eltiltásra számíthat, azaz lemaradhat a 2012-es londoni olimpiáról.

Azóta az olimpiai és világbajnok Polygaph-tesztnek vetette alá magát, írta az ESPN nevű lap. Taurasi a számára kedvező eredményt csatolta a török szövetséghez benyújtott írásos kérelméhez, melyben az ellene folyó eljárás beszüntetését kéri.

A vizsgálat vezetője elmondta: a kosaras két kérdésre felelt január 18-án: Vett-e valaha magához Modafinilt vagy hasonló drogot?, illetve Hazudott-e a klubvezetésnek, mikor tagadta, hogy valaha is Modafinilt használt volna? Taurasi mindkétszer nemmel válaszolt, a teszt szerint mindkétszer igazat felelt.

Mindezek mellett a kosaras ügyvédje, Howard Jacobs szerint több szabálytalanság is történt a doppingvizsgálat során, például nem dokumentálták, hogy hogyan tárolták a mintát, amíg Isztambulból Ankarába szállították. "Nem tudhatjuk, hogy az extrém hőség vagy hideg okozhatott-e változást a mintában, vagy módosíthatták-e azt. Ez önmagában a felmentés alapjául szolgálhatna" - állítja Jacobs.

Januárban a török klub egy másik amerikai világbajnokkal, Angel McCoughtryval gyorsan pótolta Taurasit. Hamarosan aztán Penny Taylor is távozott.

"Minden túlzás nélkül leírhatom: a földkerekség két legjobb női kosarasát veszítette el a Fener néhány nap leforgása alatt. Aztán persze gyorsan leigazoltuk McCoughtryt és Anete Jekabsone-Zogotát, ami szép, szép, nagyszerű játékosokról beszélünk, de én azóta is úgy érzem magam, mint akinek hétfőn levágják a fél kezét, majd kedden megüti a lottón a főnyereményt" - foglalta össze érzéseit blogjában a csapatról Rátgéber László, a Fener edzője.