Vágólapra másolva!
Ted Sator, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya kimondottan sajnálja, hogy Japán lemondta a részvételt az április 17-én kezdődő világbajnokságon, és úgy véli, vannak dolgok, amelyek háttérbe szorítják a sportot. Sator szerint a fiatalok előtt nyitva áll a válogatott ajtaja, és csak rajtuk múlik, beverekedik-e a magukat a huszonkettes keretbe.

Az 1983-as, feljutással végződő C csoportos jégkorong-világbajnokság volt az első, amelyet Magyarország rendezett, az április 17. és 23. között esedékes esemény pedig már a hetedik lesz, amelyen hazai pályán játszhat a hokiválogatott.

A felkészülés szombaton kezdődik, majd április 4-én, Zalaegerszegen már jégre is lép a csapat, a horvátok lesznek az ellenfelek, és az első meccsen még nem játszik a SAPA Fehérvár AV 19 hét hokisa (Holéczy Roger, Horváth András, Kovács Csaba, Ladányi Balázs, Palkovics Krisztián, Vas Márton és Tokaji Viktor), valamint öt légiós (Bartalis István, Kóger Dániel, Szélig Viktor, Szuper Levente és Vas János).

Így aztán nagy lehetőséget kapnak a fiatal játékosok, akik előtt nyitva áll a válogatott ajtaja. "Az üzenet egyértelmű, bizonyítani kell, hogy valaki érdemes arra, hogy bekerüljön a huszonkettes keretbe. A horvátok ellen meccsen minden fiatal előtt ott a lehetőség, csak rajtuk múlik, élnek-e vele" - mondta az [origo]-nak Ted Sator, a válogatott szövetségi kapitánya, aki a hétfő találkozó után szűkíti először a 36 fős bő keretet.

Sator úgy látja, a csapatot nem fogja nyomasztani, hogy itthon kimondva-kimondatlanul mindenki a feljutásban reménykedik, sőt, szerinte inkább előnyt jelent majd, hogy nyolcezer drukker biztatja majd a csapatot a Papp László Arénában, mint ahogy tavaly a magyarokat megelőző szlovénoknak is segített a hazai pálya.

Bár a magyar és a nemzetközi szövetség mindent megtett, Japán végül az országot sújtó természeti katasztrófák miatt nem vállalta a részvételt, így csonka lesz a mezőny, de Sator szerint senki nem úgy tekint az ázsiaiak visszalépésére, hogy ezzel eggyel kevesebb riválisunk lesz a feljutásért. "Vannak dolgok, amelyek sokkal fontosabbak, mint a sport. A japán csapat nagyon jó hokit játszik, mindenkinek hiányozni fognak" - nyilatkozta az amerikai szakember.

Bár először úgy tűnt, a csonka mezőny miatt nem lesz kieső, a nemzetközi szövetség (IIHF) úgy döntött, a vébén ötödikként záró csapat csúszik vissza a divízió II-be.

Az IIHF jelezte továbbá, hogy - tekintettel a japán helyzetre - a legfelsőbb döntéshozó szerv, a tanács egyhangúlag úgy határozott: semmiféle szankcióval nem bünteti a távol-keleti csapatot és szövetséget. A japán válogatott 2012-ben ugyancsak a divízió I-ben szerepelhet (hacsak nem alakítják át a vb-k rendszerét), és a világranglistán annyi pontot kap majd, mintha a budapesti tornán a hatodik helyen zárt volna.

Az IIHF egyelőre nem hagyta jóvá a japánok visszalépése miatt kigondolt új programot. A magyarországi szervezők elképzelése szerint a játéknapokon nem rendeznének mérkőzéseket 12.30-kor, csak 16 órakor és 19.30-kor. A magyarok mindig az esti találkozón lépnek jégre.

A szervezők azon dolgoznak, miként tudják kárpótolni a már jeggyel rendelkező szurkolókat. Lehetséges, hogy az ősszel Magyarországon sorra kerülő nemzetközi tornára meghívják a japán válogatottat is, melynek meccseire akkor térítésmentesen mehetnének be a vb-jeggyel rendelkező szurkolók.

Sator egyetértett Szuper Leventével, aki egy korábbi interjúban elmondta, a magyar hoki még nem tart ott, hogy kudarcként értékelje a Ljubljanában szerzett ezüstérmet. "Szlovéniában a tizenöt harmadból tizennégyben remekül teljesítettünk, mégsem tudtunk feljutni, és persze ilyenkor fáj elcsúszni a nagy siker kapujában, hiszen ha már odaáig eljutsz, nem az ezüstre gondolsz. Tudjuk, mik voltak a gyengeségeink akkor, a mostani felkészülés során ezek kiküszöbölésére is nagyobb figyelmet fordítunk majd. Ezért is örülök annak, hogy minőségi ellenfelekkel játszunk a vb alatt, nagy tempójú, kemény meccsek várnak ránk, amelyek csak hasznunkra válhatnak."

A kapitány idény közben tíz napot töltött a dunaújvárosiak tanácsadójaként, és azt mondta, jó benyomásokat szerzett a Mol Ligáról, szerinte látható a fejlődés a magyar-román közös ligában játszókon.

A vébére visszatérve Sator azt fejtegette, a ilyen lebonyolításnak az a szépsége, ami egyben a kihívást is jelenti: hiába tudja mindenki, hogy az olaszok elleni utolsó meccs lesz a döntő, addig szépen meg kell mászni a többi lépcsőfokot is. "Nem szabad rágörcsölni a meccsekre. Ha félsz a hibáktól, nem nyerhetsz, a bátorság és az önbizalom egy bajnok két legfontosabb erénye" - bölcselkedett Sator, aki az NFL nagydöntőjéhez, a Super Bowlhoz hasonlította a vébét.

A bő keret:
kapusok:
Bálizs Bence (Sapa Fehérvár AV19), Hetényi Zoltán (Sapa Fehérvár AV19), Rajna Miklós (Vasas), Szuper Levente (Arizona Sundogs)

hátvédek:
Hegyi Ádám (Dab.Docler), Horváth András (Sapa Fehérvár AV19), Jobb Dávid (Sapa Fehérvár AV19), Kiss Dániel (Dab.Docler), Láda Balázs (Miskolci Jegesmedvék), Orbán Attila (Sapa Fehérvár AV19), Pozsgai Tamás (Dab.Docler), Sille Tamás (Vasas), Svasznek Bence (Vasas), Szélig Viktor (Briancon), Szirányi Bence (Vasas), Tokaji Viktor (Sapa Fehérvár AV19)

csatárok:
Azari Zsolt (Dab.Docler), Bartalis István (Troja-Ljungby), Benk András (Sapa Fehérvár AV19), Fekete Dániel (Sapa Fehérvár AV19), Galanisz Nikandrosz (Dab.Docler), Holéczy Roger (Sapa Fehérvár AV19), Jánosi Csaba (FTC-Orangeways), Kiss Ákos (Dab.Docler), Kóger Dániel (Laredo Bucks), Kovács Csaba (Sapa Fehérvár AV19), Ladányi Balázs (Sapa Fehérvár AV19), Magosi Bálint (Dab.Docler), Palkovics Krisztián (Sapa Fehérvár AV19), Sikorcin Ladislav (HSC Csíkszereda), Sofron István (Sapa Fehérvár AV19), Somogyi Balázs (Vasas), Tóth Adrián (Sapa Fehérvár AV19), Vas János (Tingsryd), Vas Márton (Sapa Fehérvár AV19), Vaszjunyin Artyom (Sapa Fehérvár AV19)

tartalékok:
Berta Ákos (Vasas), Hüffner Adrián (Vasas), Nagy Gergő (Sapa Fehérvár AV19)

A felkészülési program:
április 4., hétfő 18 óra: Magyarország - Horvátország, Zalaegerszeg
április 8., péntek 19 óra: Magyarország - Szlovénia, Budapest/Jégpalota
április 9., szombat 19 óra: Magyarország - Szlovénia, Székesfehérvár
április 12., kedd 19 óra: Magyarország - Ukrajna, Budapest/Jégpalota
április 13., szerda 18 óra: Magyarország - Ukrajna, Dunaújváros

A vb magyar mérkőzései, tervezett program:
április 17., vasárnap 19.30: Magyarország - Hollandia
április 18., hétfő 19.30: Magyarország - Koreai Köztársaság
április 22., péntek 19.30: Magyarország - Spanyolország
április 23., szombat 19.30: Magyarország - Olaszország