Vágólapra másolva!
Több átaludt negyed után az utolsó játékrészt 4-1-re megnyerte, így kétgólos hátrányból fordítva győzelemmel kezdte a magyar férfivízilabda-válogatott a sanghaji világbajnokságot. Kemény Dénes szövetségi kapitány csapata 11-10-re verte Montenegrót, ezzel nagy lépést tett a csoportelsőség felé. A csapatkapitány, Biros Péter négy gólt lőtt.

Világbajnokság, Sanghaj, A csoport, 1. forduló:
Magyarország - Montenegró 11-10 (2-3, 3-2, 2-4, 4-1)
gól:
Biros 4, Varga Dániel, Hosnyánszky, Varga Dénes, Steinmetz Á., Madaras, Gór-Nagy, Kiss G., ill. Ivovic 2, Janovic 2, Jokic, Vukcevic, Brguljan, Petrovic, Radovic, Danilovic

A csoport másik meccsén:
Spanyolország - Kazahsztán 18-5 (3-1, 4-0, 5-2, 6-2)

Sokáig úgy tűnt, hogy vereséggel kezdi a magyar férfivízilabda-válogatott a sanghaji világbajnokságot, ám az utolsó negyedben Kemény Dénes együttese megmutatta, hogy miért nyerte meg az utolsó három olimpiát. Az A csoport nyitómeccsén a játékvezetők finoman fogalmazva sem a magyar csapatnak fújtak, a montenegróiak folyamatosan kapták az emberelőnyöket, és többször éltek is a lehetőséggel.

Az ellenfél összesen tizenhárom, míg a magyar válogatott hét fórt kapott, az utolsó negyed pedig 9-7-es montenegrói vezetéssel indult. Ennek ellenére a Biros Péter vezette magyar csapat nem adta fel, és parádés utolsó nyolc percet produkált, állva hagyta az ellenfelet, zsinórban négy gólt dobott, és végül 11-10-re megnyerte a meccset.

Birosék így nagy lépést tettek a továbbjutás felé, hiszen a legnagyobb riválist tudták legyőzni. Szerdán (magyar idő szerint 13.40-kor) Kazahsztánnal, pénteken (magyar idő szerint 11 órakor) pedig Spanyolországgal játszik a magyar válogatott.

Kemény Dénes nem ment el szó nélkül a sok kiállítás mellett, de önkritikus is volt. "Furcsa stílusban bíráskodtak a játékvezetők. Nem játszottunk úgy, ahogy tudunk, a negyedik negyedben viszont szerencsére jól pólóztunk, de javulnunk kell" - nyilatkozta a szövetségi kapitány a meccs után.

Varga Dániel már a vb-címre gondol: "Elégedett vagyok a teljesítményemmel, és azzal is, hogy három pontot szereztünk a legnevesebb csapatok egyikével szemben. A cél, hogy megnyerjük a világbajnokságot."

PERCRŐL PERCRE

1. negyed

Varga Dénes korán indult a ráúszásnál, így Montenegró kapta meg a labdát.

Gyorsan vezetést szereztek a montenegróiak, egy emberelőnyt értékesített Jokic. (0-1)

Az első három magyar támadást nem sikerült góllal befejezni, viszont négy perc alatt háromszor is emberfórban támadhattak a montenegróiak, de a második kettőt sikerült kivédekezni.

Varga Dániel távoli bombával egyenlített. (1-1)

Az első magyar emberelőnyt Hosnyánszky váltotta gólra, fordított a válogatott. (2-1)

Már a negyedik magyar emberhátrány, szépen körbejáratták a labdát a montenegróiak, Vukcevic a végén belőtte. (2-2)

Ismét az ellenfélnél volt az előny, az első akciógóljuk a montenegróiaknak, Brguljan távoli, vízen megpattanó lövését nem tudta védeni Nagy Viktor, ezzel zárult az első negyed. (2-3)

Forrás: AFP
Nagy Viktor fontos védésekkel segítette a csapatot

2. negyed

Rosszul kezdődött a második negyed, egy elveszített labda után Brguljan úszhatott meg, a ziccert hatalmas bravúrral kivédte Nagy, de a kipattanóra Janovic érkezett, és elegánsan a hosszúba ejtette a labdát. (2-4)

Varga Dénes egy emberelőny végén a kapufára ejtett, majd egy elrontott montenegrói támadás után a megúszó Biros kegyetlenül kihasználta a ziccert. (3-4)

Gyors magyar egyenlítés, Varga Dénesnek emberelőnyből nem ment, akcióból, távolról viszont nagy gólt ragasztott a kapuba. (4-4)

Kőkeményen kezdett el védekezni a magyar válogatott, nem tudtak vele mit kezdeni a montenegróiak, de támadásban is feljavult a csapat, Steinmetz Ádám előbb kiharcolt egy kiállítást, majd az emberelőnyt egy szép centerezés után ő maga váltotta gólra. (5-4)

Ezúttal bejött a távoli lövés, Petrovic egyenlített. (5-5)

3. negyed

Hárai harcolt ki egy ötméterest, Biros nem hibázott. (6-5)

Kivédekezett egy emberhátrányt a magyar csapat, köszönhetően Nagy Viktornak, aki kétszer is ziccerben védett. A következő támadásnál ismét fórt kaptak a montenegróiak, ezt Ivovic azonnal belőtte. (6-6)

Sokadik emberelőnyét kapta Montenegró, a szövetségi kapitányuk időt kért, majd Radovic épp a kiállítás lejártakor a bal alsóba bombázott. (6-7)

A következő montenegrói támadásnál kettős kiállítás a magyar válogatottnál, Danilovic kihasználta. (6-8)

Végre a magyar csapat is kapott egy emberelőnyt, akadozott a támadás, de amint lejárt a kiállítás, Biros kiszorított helyzetből fontos gólt lőtt. (7-8)

Szinte minden támadásnál emberfórt kaptak a montenegróiak (10-4 volt ekkor a kiállítási arány), Ivovic élt vele, ez volt a harmadik játékrész utolsó mozzanata. (7-9)

4. negyed

Négyből négyszer Montenegró vezethette az első támadást.

A kivédekezett támadás után emberelőnyt kapott a magyar válogatott, Madaras elképesztő magasra emelkedett ki a vízből, és gyönyörűen lőtt a kapuba. (8-9)

Forrás: AFP
Madarasnak jókor villant a bal keze

Nagy önbizalommal ugrott neki az utolsó negyednek a magyar csapat, újabb remek védekezés után ismét emberelőny, Gór-Nagy egyenlített, Sefik még fejjel beleért, de túl erős volt a lövés. (9-9)

Elfáradtak a montenegróiak, a játékvezetők pedig kezdték kiegyenlíteni a kiállítási arányt, egy újabb fórt a negyedik gólját szerző Biros értékesítette, megfordítva ezzel a meccset. (10-9)

Kiss Gergely parádés távoli bombájával kettőre nőtt a magyar előny. (11-9)

Egy emberfór után Janovic gondoskodott arról, hogy még nyílt legyen a meccs, hat és fél perc kellett a montenegróiaknak az első gólhoz a negyedik negyedben. (11-10)

Vége! A 13. montenegrói emberelőnyt (hét volt a magyar oldalon) kivédekezte a magyar válogatott, így döcögős játékkal, de parádés utolsó negyedet produkálva 11-10-re megnyerte első vébémeccsét.

További eredmények:
B csoport:
Szerbia - Kína 17-5 (5-1, 3-0, 2-2, 7-2)
Ausztrália - Románia 9-8 (1-2, 1-2, 3-3, 4-1)

C csoport:
Kanada - Japán 11-5 (3-1, 2-2, 3-0, 3-2)
Horvátország - Brazília 14-5 (5-0, 3-1, 4-3, 2-1)

D csoport:
Olaszország - Dél-afrikai Köztársaság 17-1 (5-0, 3-0, 5-0, 4-1)
Németország-Egyesült Államok 9-7 (4-0, 2-2, 1-4, 2-1)

Előzmények

Remek formában várta a magyar férfipóló-válogatott a sanghaji vizes vb első mérkőzését, hiszen a Margitszigeten megrendezett felkészülési torna hibátlan megnyerése után a szingapúri felkészülési mérkőzésen legyőzte a nagy rivális, világbajnok Szerbiát, majd az ausztrálokon is átlépett.

A montenegróiaknál messze nem ilyen rózsás a helyzet, sok a sérült a csapatban, a világ egyik legjobb játékosa, Gojkovic pedig összekülönbözött a társakkal, ezért lemondta a válogatottságot.