Bosszantó Fradi-vereség a kézilabda BL-ben

Szucsánszki Zita (FTC) és Milanovic Litre (Győri Audi ETO KC), kézilabda
Budapest, 2015. május 7. A ferencvárosi Szucsánszki Zita (b) és Milanovic Litre az FTC-Rail Cargo Hungária - Győri Audi ETO KC női kézilabda bajnoki döntő első mérkőzésen a budapesti Elek Gyula Arénában 2015. május 7-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
A hajrában, fontos pillanatokban hibázó FTC-Rail Cargo Hungaria 23-21-re kikapott az orosz Rosztov Don otthonában a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntőjének szombati nyitányán. Tragédia nincs, de kár érte. 

Női BL, középdöntő, 1. forduló, 1. csoport:
Rosztov Don (orosz) - FTC-Rail Cargo Hungaria 23-21 (13-11)

A 12-es mezőnyben egyedül a Rosztov érkezett a maximális nyolc ponttal a középdöntőre, az FTC szintén veretlenül, 7 ponttal vágott neki a folytatásnak. Sok hibával kezdett a magyar bajnok, és mivel

a 10. percig csak kétszer talált be a norvég kapus, az exgyőri Katrin Lunde hálójába,

Elek Gábor vezetőedző időt kért. Ettől nem javult a játék, és negyedóra elteltével már 8-4-re vezetett a Rosztov. A cserék viszont új lendületet adtak, és a vendégeknek sikerült felzárkózniuk a szünetig.

Szucsánszki Zita Forrás: MTI/Kovács Anikó

A második játékrész derekáig jól tartotta magát az FTC, 15-14-re feljött, ám amikor közel került az egyenlítési lehetőség, sorozatban háromszor volt eredményes az orosz együttes, pedig még emberhátrányban is volt a mérkőzésnek ebben a szakaszában.

Végig megvolt az esély

Nem törtek meg a magyarok, jobb lett a védekezésük és a támadójátékuk is, így 19-18 lett az állás. Ám az egyenlítés megint elmaradt, a kritikus pillanatokban megremegtek a kezek, és Lunde könnyedén hárított. Az FTC általában legeredményesebb góllövői közül Szucsánszki Zita és Zácsik Szandra gól nélkül zártak (összesen 7 kísérletből), de még ennél is jobban fájt, hogy a szélről is hasonlóan pontatlanul céloztak ziccerből a magyar játékosok.

Kovacsicz Mónika hét lövésből három gólt szerzett Forrás: MTI/Illyés Tibor

Bár a második félidőre Szikora Melinda is feljavult a magyar kapuban, a Fradi csak szorossá tudta tenni a meccset, mert Lundéval nem bírt. A hajrában is volt esély a pontszerzésre, mégis a Rosztov maradt százszázalékos, míg a Ferencváros első vereségét könyvelhette el a BL-ben. Az FTC jövő szombaton a norvég Larvikot fogadja.

Sok volt a taktikai hiba

A Ferencváros vezetőedzője, Elek Gábor a vereség és a gyenge helyzetkihasználás miatt csalódottan nyilatkozott a lefújást követően a mérkőzést közvetítő Sport Televíziónak.

"A hazai pálya is segítette az önmagához képest gyengébben teljesítő orosz csapatot, de nem a játékvezetésre utalok, hanem a megszokott környezetre. Mi sajnos nem tudtunk úgy koncentrálni, ahogyan kell, sok buta, taktikai jellegű hibát követtünk el. Pontosabban kellett volna játszanunk, annak viszont örülök, hogy volt tartásunk, és ezzel a nagyon rossz játékkal is pariban tudtunk lenni ellenfelünkkel."

A koncentráción kell javítani

Az edző elárulta: szokatlan érzés számukra a vereség, mert az FTC az augusztus végén rendezett hazai Szuperkupa-mérkőzés óta nem kapott ki.

"Vissza kell állnunk arra a koncentrációs szintre, amelyen az előző félévben voltunk, és kell még egy nagyon pici idő számunka" - vélekedett Elek Gábor.

később:
Larvik (norvég)-Thüringer HC (német) 18.30
vasárnap:
Baia Mare (román)-Fleury Loiret (francia), Nagybánya 17.00