A hokisok sem értik, itthon miért nem jön össze a nagy siker

jégkorong válogatott hokiválogatott
Budapest, 2016. február 14. A vesztes magyar csapat a jégkorong olimpiai selejtező torna harmadik fordulójában játszott Magyarország - Lengyelország mérkőzés után a Papp László Sportarénában 2016. február 14-én. Magyarország – Lengyelország 0-0, majd büntetőkkel a lengyel csapat nyert, így a magyar válogatott második helyen zárt a budapesti olimpiai selejtezőtornán, és így nem lesz ott a 2018-as pjongcsangi téli játékokon. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Visszavágták a lengyelek a magyar jégkorong-válogatottnak, a krakkói világbajnokságon még mi örülhettünk, a budapesti olimpiai selejtező végén viszont ők. Ez a negyedik olyan hazai rendezésű nagy torna, amelyen nem sikerül az utolsó meccset megnyerni, de a játékosok sem tudják, hogy ennek mi az oka.

Nagyjából egy órája ért véget a jégkorong olimpiai selejtező, amikor a Budapest Sportaréna kijáratnál a lengyel játékosok egyenmelegítőben szedelőzködtek, miközben kisszámú, ám annál lelkesebb szurkolótáboruk "Polska, Polska" kiáltásokkal jelezte, hogy várják kedvenceiket.

Tavaly áprilisban hasonló jelenet játszódott le a krakkói csarnoknál, csak akkor egy sokkal komolyabb létszámú magyar tábor ünnepelt a játékosokkal, akik mezben, papucsban énekeltek, fotózkodtak a drukkerekkel, miután a lengyelek elleni 2-1-es sikerrel feljutottak az A csoportba.

Az Aréna átka újra lecsapott

Most a szeptemberi olimpiai selejtezőre jutás volt a tét, és nem sikerült megtörni a Budapest Sportaréna átkát. A magyar válogatott a mostanival együtt két olimpiai selejtezőn és két divízió I-es világbajnokságon állt a nagy siker küszöbén, de a négy sorsdöntő meccsből egyet sem sikerült megnyerni, valaki fel is vetette, hogy ha legközelebb megpályázunk egy nagy tornát, érdemes lenne a veszprémi kézicsarnokba vinni.

Bartalis úgy érzi, nem akart bemenni a korong Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Úgy éreztem, sokkal nagyobb helyzeteink voltak, mint nekik, de van ilyen, hogy nem sikerült gólt lőni. A hosszabbításban kaptunk egy kiállítást, ott el lehetett volna dönteni a meccset, de ma nem akart bemenni a korong. Nem tudom, miért nem sikerül hazai pályán megnyerni ezeket a ki-ki meccseket, az biztos, hogy van rajtunk nyomás, de a csapatnak az csak pluszt ad, hogy a közönség mögöttünk áll" - nyilatkozta Bartalis István, aki sérülése miatt nem lehetett ott a krakkói vébén.

A Fehérváron játszó csatár szerint nem érdemes összefüggést keresni a klub rosszul sikerült EBEL-idénye, és a mostani elbukott továbbjutás között, mert a válogatott mindig új impulzust ad a játékosoknak, egyszerűen pechesek voltak a lengyelek ellen.

Pocsék volt a jég a meccs végén

A Svédországban légióskodó Hári János azt mondta, ahogy Krakkóban, úgy vasárnap este is jobbnak érezte a magyar csapatot, és a végkimenetel is hasonló lett, döntetlen, ha nem számoljuk az április meccsről Szirányi Bence utolsó másodperces gólját, ami olyan szempontból nem volt mérvadó, hogy anélkül is meglett volna a feljutás.

A büntetőpárbajban Hári lett volna a negyedik lövő, de rá már nem került sor. "Nem is bánom, hogy ezen a rossz jégen nem kellett lőnöm, szerintem én sem lőttem volna be. Nem kifogásként mondom, de tényleg pocsék volt a jég minősége a meccs végén, a hosszabbításban az emberelőnyben nem lehetett egy normális passzt adni miatta. Mi technikásabb csapat vagyunk, úgyhogy emiatt előnyben voltak a lengyelek, mert így nem érvényesültek a passzaink. Rossz érzés, hogy nem jutottunk tovább, de végigküzdöttük a tornát, és fejlődtünk, mint csapat" - állapította meg Hári.

A lengyel kapus nemcsak nekünk volt legyőzhetetlen

"Szerettük volna nekik megmutatni, hogy milyen hazai pályán nyerni. Nem csak nekik, a közönség egyszerűen elképesztő volt, játszottam már párszor az Arénában, de ilyen élményt még nem kaptunk tőlük, emiatt ezt még nehezebb megemészteni" - szomorkodott a válogatott egyik legrutinosabb tagja, Kovács Csaba.

Kovácsnak hatalmas élményt jelentett a közönség támogatása Forrás: MTI/Kovács Tamás

Szerinte az hiányzott, hogy nem tudtak elég nagy nyomást helyezni a lengyel kapusra, Przemyslaw Odrobnyra, aki amúgy szenzációs tornát tud maga mögött, hetvenhét lövésből mindössze egyetlen gólt kapott.

"Sajnos tétmeccsen nem túl jó a mérlegünk az Arénában, de nem tudom arra a választ, hogy ez miért alakult így. Ha tudnám, akkor az öltözőben megosztottam volna a a többiekkel" - mondta Kovács, amikor a hazai pálya átkáról kérdeztük. A vereség ellenére azt mindenképp pozitívumnak értékelte, hogy Stipsicz Bence és Galló Vilmos bemutatkoztak a felnőtt válogatottban, ami reménykeltő dolog a magyar jégkorong számára.

Nem gondoltam volna, hogy itt ma kikapunk

"Ikszes meccs volt, de türelmesek voltunk, és megvoltak apránként a helyzetek, amiket értékesíteni kellett volna, és akkor most más hangulatban beszélgetnénk. Már az első cserében volt a Sofinak egy szólója, nem ment be, de a padon mondtuk egymásnak, hogy semmi baj, úgyis lesz még helyzet. Lett is, nekem is volt még ziccerem, meg másoknak is, a hosszabbításban a kiállítással megkaptuk a lehetőséget, de ott sem ment be. Megmondom őszintén, nem gondoltam volna, hogy itt ma kikapunk. Nem nagyon tudok mit mondani, hogy miért így ért véget a meccs. Még csak azt sem tudom mondani, hogy jobbak voltunk nálunk. A büntetőkből ők jöttek ki jobban, ilyen a sport" - magyarázta Kóger Dániel.

Most még szomorúak a játékosok, de májusban jön a még nagyobb kaland, az oroszországi vébé Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 26 éves csatár ezek után abban bízik, a májusi A csoportos vébén sikerül kiharcolni a bennmaradást, és akkor az feledteti a mostani selejtező fájó utolsó meccsét, valamint a Fehérvár EBEL-idényét.