Vágólapra másolva!
Tökéletes első meccset játszott a magyar jégkorong-válogatott az olimpiai selejtezőtornán, gólt nem kapott a csapat, ütött viszont négyet is a litvánoknak, amely közül kettő egészen gyönyörű volt. Az első gólunkat pedig egy 19 éves tehetség szerezte, akinek eredetileg már nem is kellett volna a csapattal lennie.

Örömmel jelenthetjük ki, hogy a magyar hokiválogatott eljutott arra a szintre, hogy ha hazai pályán játszunk a világranglistán hét hellyel mögöttünk álló litvánokkal, és a második harmadban úgy vezetünk 1-0-ra, hogy az ellenfél kapusa nagyokat véd, nem kezdjük el tördelni a kezünket, hogy jaj istenem, csak nehogy egyenlítsenek.

A hazai közönség előtt három év szünet után újra tétmeccset játszó csapatunk 4-0-ra győzött a litvánok ellen, és arról, hogy a különbség nem lett sokkal nagyobb, a svéd első osztályban védő Mantas Armalis tehetett,

aki a 60 magyar lövésből 56-ot megfogott.

Így kell bemutatkozni a válogatottban

Valahol sorsszerű, hogy a meccs első gólját az a Galló Villmos ütötte, aki Armalishoz hasonlóan Svédországban játszik, légiósaink közülő ő szerepel a legmagasabban jegyzett bajnokságban. Ennek ellenére Rich Chernomaz szövetségi kapitány először kihagyta a szűkített keretből, a 19 éves Gallónak pedig már megvolt a Svédországba szóló repülőjegye, amikor szóltak neki, hogy mégis maradnia kellene, mert Sebők Balázs térdsérülés miatt kidőlt.

Galló pedig maradt, játszott, és bár az első ziccere még kimaradt, a másodikból már gól lett, így élete első felnőtt válogatott meccsén rögtön letette a névjegyét.

Galló brusztolt is, ha kellett, és a kapu előtt is feltalálta magát Forrás: MTI/Kovács Tamás

Első gólnak elmegy

"Azzal kezdtük a tornát, hogy szeretnénk meccsről meccsre jobban játszani, remélem, a kapitány nem fog leszúrni minket, amiért sok helyzet kimaradt, hanem csak megjegyzi, hogy a következő találkozón többet lőjünk. Hogy hova helyezem a gólomat a pályafutásomban? Szépnek nem mondanám, de első gólnak elmegy" - mondta Galló, külön megemlítve, hogy sok erőt adott neki, hogy milyen sokan kijöttek buzdítani a csapatot. Azt is elárulta, most sokkal jobban izgult, mint a svéd bajnokik előtt szokott, és nehezebb volt neki hazai közönség előtt játszani, főleg a meccs elején.

Azt pedig már mi tesszük hozzá, hogy akik nem ismerték őt eddig, azok ezek után biztosan figyelni fognak Galló Vilmosra, aki hasonló utat járhat be, mint Hári János.

Hári, a maximalista

Háriról is sokáig csak annyit tudott az átlagszurkoló, hogy hatalmas tehetség, aki Svédországban fokozatosan küzdötte egyre feljebb magát, aztán mikor feltűnt a válogatottban, egyből igazolta a jó hírét. A 175 centijével a hokis berkekben alacsonynak számító Hárinak hihetetlenül jó keze és feje van ehhez a játékhoz, még nincs 24 éves, de egyértelműen húzóember a magyar csapatban. A litvánok ellen Galló után ő lőtte a második gólunkat, és a meccs után megvillantotta szokásos maximalizmusát, amikor kiemelte, hogy az emberelőnyös játékban fejlődniük kell.

"Nehéz ilyen meccsre bármit is mondani, mert nem volt csodahoki a jégen. Az észteket nem láttam, papíron gyengébbek, mint a litvánok, de nekünk csak azzal kell foglalkoznunk, hogy az első és a hatvanadik percben is a saját játékunkat játsszuk" - tekintett előre a pénteki meccsre Hári.

Szerény és titkolózó kapus

Ahhoz, hogy sima legyen a vége, nagyon kellett, hogy hátul Rajna Miklós mind a 19 lövést hárítsa, köztük több olyat is, amikor senki nem hibáztatta volna érte, ha gól lesz belőle. A Fehérvár kapusa mégis elbagatellizálta a saját érdemeit a győzelemben.

"Sosem könnyű olyan meccsen védeni, ahol kevés lövés van, szerencsére a srácok jól védekeztek az egész meccsen, mindig kisegítettek, ha egy kis bizonytalanság volt. Nem tudom megmondani, hogy az első harmadbeli kivédett szóló, vagy a másodikban a vetődéses hárítás volt-e nagyobb, de nem is kell ezeket rangsorolni, mindegyik védés fontos, mert ha nem csináljuk meg, akkor gólt kapunk" - nyilatkozta Rajna, akiből hiába próbáltuk kihúzni, hogy az észtek ellen ő vagy Hetényi lesz-e a kezdő.

Becsukta a szemét, aztán bebikázta

A Rajna által dicsért védők közül Kiss Dánielt lehet leginkább kiemelni, aki nemcsak hátul tette a dolgát, hanem ütött egy akkora gólt, hogy majdnem feldőlt a kapu.

lesz még két meccsünk, és biztos vagyok benne, hogy a péntekire már jobb lesz a tempó az elejétől a végéig. A gólomnál, ha őszinte akarok lenni, úgy voltam vele, elindultam, nem láttam magam körül senkit, úgyhogy becsuktam a szemem, és ellőttem, szerencsére beakadt" - magyarázta a tényleg hatalmas gólja hátterét az Újpest védője.

Pénteken várhatóan ismét az ellenfél védőinek lesz több dolguk, mivel a világranglistán tíz hellyel mögöttünk álló észtek következnek, és ha a második győzelem is zsebben, akkor vasárnap este jöhet a továbbjutásról döntő csata a lengyelekkel.