Vágólapra másolva!
Nincs irigylésre méltó helyzetben a magyar hokiválogatott, amely kedden fontos meccset vesztett el a franciák ellen, de nincs sok idő rendezni a sorokat, mert szerda este már hajtani kell tovább a mókuskereket a végső győzelemre is esélyes finnek ellen.

Ismerve a játékosaink mentalitását, megtesznek majd mindent, hogy a tisztes helytállást összehozzák, ennél többet nem remélhetünk, a finnek más kategóriát képviselnek. Ennek ellenére játszhatunk velük egy jó meccset, ahogy azt megtettük Kanadával is, és az garantált, hogy őrületes hangulat lesz, mert a magyar tábor mellett a finnek is nagy létszámban utaztak Szentpétervárra, és rengeteg közöttük a vicces fazon.

A finn keret pedig tele van sztárokkal, és most minden a góllövőlistát vezető, 18 éves Patrik Lainéról szól. Az ifjonc bajnoki címig vezette klubcsapatát, a Tamperét, a rájátszásban 10 gólt és 5 gólpasszt termelt, és ezt a formáját átmentette a vébére is, az első két meccsen duplázott, aztán az amerikaiak ellen visszafogottan játszott. Három meccs után így is hat pontja van, ezzel csapattársával, Mikael Granlunddal vezeti a pontlistát, és

máris megdöntötte Jaromir Jagr rekordját,

aki 1990-ben szinten 18 évesen öt pontot kapart össze, de az azóta legendává váló, és még 44 évesen is aktív cseh csatárnak akkor ehhez tíz meccs kellett - Lainénak kettő.

A finnek a végső győzelemre is esélyesek Forrás: RIA Novosti/Jonathan Nackstrand

A Lainéval egy sorban játszó Alekszander Barkovnak közeli élményei is vannak Jagrról, mivel csapattársak az NHL-es Florida Panthersben. A 20 éves Barkov harmadik szezonját töltötte az NHL-ben, első szezonjában 24 pontig jutott, az ideiben 59-ig, őt sem lesz könnyű megállítani este. Még Barkovnál is jobb szezonja volt a szintén floridai Jussi Jokinennek, aki megfordult már a Dallasban, a Carolinában, a Tampa Bayben és a Pittsburghben, idén pedig a Párducoknál 81 meccsen 60 pontot szerzett. A csapatkapitány Mikka Koivu pedig hét idény óta klubcsapatánál, a Minnesota Wildnál is a mezén viseli a C betűt, ez mindent elmond egyrészt a tudásáról, másrészt a sportemberi kvalitásairól.

A többi liftező sem fog sok meccset

De akár az egész finn csapatot fel lehetne sorolni, nekünk viszont magunkkal kell foglalkozni, a vébé elején tapasztalt idegességet remélhetőleg már levetkőzte a csapat, és a franciák elleni görcsösséget is sikerül elhagyni. Ahogy azt a korábbi klasszis Ladányi Balázs mondta a Jégkorongblognak, a mi csapatunknak előbb meg kell szerezni az A csoportos rutint, és hiába vágyakozunk a bennmaradásra, lépcsőfokról lépcsőfokra kell haladni.

"Ausztria és Szlovénia jó pár éve liftezik, a kiesést követően szinte mindig visszajutnak,

Mindig van egy-két csapat, amely eséllyel pályázik a bennmaradásra, de általában mégis ugyanazok az együttesek lifteznek. Türelmesnek kell lennünk, ki kell várnunk a mi időnket. De leírni sem szabad a csapatot, 4 mérkőzésünk még hátra van, és szerencsével, jól pattanó korongokkal megszorítható egy-két ellenfél" - mondta Ladányi.

Hetényi Zoltánnak biztosan lesz dolga szerda este Forrás: AFP

A magyar keretből Sebők Balázs játszik Finnországban, a KalPa csapatában 46 meccsen 14 pontot ért el, és szerinte a finnek Kanadánál is erősebb kerettel rendelkeznek. "

"Kanada után talán elhittük, hogy picit könnyebb játékkal is meg tudjuk verni a franciákat, és nem kell annyira betartanunk a taktikát. Ez látszott, hogy nem így van. Vissza kell térnünk az első két meccshez, és ugyanolyan fegyelmezetten játszani, aztán meglátjuk, az mire lesz elég.

de a profi sportban ez benne van, mennünk kell tovább, úgyhogy a finn meccsből igyekszünk kihozni a legjobbat" - idézte Sebőköt a magyar szövetség honlapja.

A 19.15-kor kezdődő mérkőzést az Origón élőben követheti.