Vágólapra másolva!
A meccs elejét elizgulták, utána viszont felpörögtek a szlovákok ellen a magyar jégkorong-válogatott játékosai az oroszországi világbajnokság első meccsén. A harmadik harmad játéka mindenkinek tetszett, Rich Chernomaz szövetségi kapitány pedig pozitívnak ítélte meg, amit fiaitól látott a jégen.

A magyar játékosok közül többen is megemlítették, hogy a csapat nem kezdte jól a meccset, Sofron István úgy fogalmazott, hogy álmosan játszottak, Sebők Balázs és Galló Vilmos szerint pedig idegesek voltak, amiben közrejátszhatott, hogy a nagy többség még nem játszott ilyen szintű tétmeccset a válogatottban.

„Talán több volt a meccsben, de küzdöttünk, hajtottunk, ahogy csak tudtunk. Ha úgy tudtunk volna játszani, ahogy a harmadik harmadban, akkor sokkal szorosabb lehetett volna a végeredmény, de így is ki-ki meccset játszottunk egy stabil A csoportos csapat ellen. Biztos, hogy ennél még többre vagyunk képesek, de ezt ki kell hozni magunkból. Hogy mi lesz Kanada ellen?

mindenki ellen száz százalékot akarunk adni. Borsódzott a hátunk, amikor a Kanada–Egyesült Államok találkozót követtük, és testközelből láthattunk olyan játékosokat, akire példaképként tekintünk, de a címvédő ellen is úgy kell kimennünk, hogy pontot, pontokat akarunk szerezni” – nyilatkozta Sofron.

Sofron ha kellett, repült a korong után Forrás: EPA

Vasárnaptól már felszabadultak leszünk

Sebők Balázsban a vébé első meccse megerősítette az érzést, hogy van keresnivalónk a tornán. „Nem vagyunk meg megelégedve azzal, hogy sikerült szoros meccset játszani, mert azért jöttünk ide, hogy benn maradjunk” – értékelt a mérkőzés után. A finn bajnokságból érkező 21 éves csatárnak felvetettük, hogy a szlovákok két NHL-klasszissal, a két gólban is szerepet vállaló Andrej Sekera (Edmonton Oilers), Tomas Jurco (Detroit Red Wings) voltak jobbak, de erre csak annyit mondott, az NHL-ből vagy KHL-ből érkezők sem ufók.

„Vasárnaptól már felszabadultak leszünk. Teljesen más sebességen zajlik a játék itt, mint a tavalyi vébén, hozzá kell szokni, de ezt a meccset vehetjük jó bemelegítésnek, még ha nem is úgy sült el, ahogy terveztük. Megyünk tovább, semmiféle nyomás nincs rajtunk, remélhetőleg meg tudjuk lepni Kanadát is, az biztos, hogy ellenük sem megyünk ki feltett kézzel a jégre.”

A szurkolók tettek róla, hogy elmúljon az izgulás

Egy ideig úgy tűnt, Galló Vilmos szerezte a gólunkat, de később kiderült, hogy a lövése Banham Frank korcsolyájáról pattant be, így a 41 éves támadó neve mellé került végül. A 19 éves Galló így is megkapta a meccs legjobbja díjat a csapatunkból, és köszönetet mondott a szurkolóknak a fantasztikus hangulatért, amely átsegítette őt az elsők percek izgulásán.

Galló (balra) lendületes játékára nagy szüksége van a magyar csapatnak Forrás: EPA

„Megpróbáltunk menni, ahogy csak tudtunk, de a gólok hiányoztak, pedig megvoltak a helyzeteink. Kanada ellen igyekszünk kijavítani a dolgokat, agresszívabban kell kapura törni, és jobban oda kell figyelni az elejétől.”

A harmadik harmad játéka az etalon

Vas Márton jelenleg a válogatott csapatkapitánya, de ott volt már a 2009-es svájci vébén is, amikor csak 4-3-ra kaptunk ki a szlovákoktól. Szerinte akkor sem vettek félvállról minket északi szomszédaink, akik most is tudták, hogy nagyon nehéz meccsre számíthatnak, és eszerint is cselekedtek.

„Minden gólnak nagyon örültek, látszott rajtuk, hogy megnyugodtak 2-1 után. Végig ott voltunk, tudtunk nyomást gyakorolni rájuk, hogy ne érezzék azt, hogy már zsebben a meccs. A harmadik harmad lehet a példa, ezt a játékot kell elővennünk a további meccseken is.”

Rich Chernomaz szövetségi kapitány azt mondta, összességében pozitív meglepetést jelentett számára, amit a csapattól látott, és azért nem sikerült szorosabbá tenni a mérkőzést, mert a harmadik harmadban nem tudtuk kihasználni a három emberelőny egyikét sem.

Jó lenne, ha Kanada ellen is láthatnánk örülő magyar játékosokat Forrás: EPA

Chernomaz is megemlítette, hogy a négy szlovák gólból hármat jelenlegi vagy korábbi NHL-es szerzett, a saját csapatától pedig azt várja, hogy a második harmadban látott hibákat ne kövessék el Kanada ellen, mert bár most ezekből nem kaptak gólt, a címvédő megbüntetheti az ilyeneket.