Az NHL leendő sztárját kellene megállítaniuk a magyaroknak

Garát Zsombor
2844403 05/11/2016 Hungary's goalie Adam Vay, left, and Zsombor Garat, right, and Finland's Teemu Pulkkinen during the 2016 IIHF World Ice Hockey Championship group stage match between the Finnish and Hungarian national teams. Konstantin Chalabov/Sputnik
Vágólapra másolva!
Ötödik mérkőzésén az Egyesült Államok ellen lép jégre a magyar jégkorong-válogatott. Az ellenfélnél szerepel az az Auston Matthews, aki ebben az idényben remekelt, de a következő szezont már az NHL-ben kezdi majd. Reméljük, őt is sikerül olyan jól semlegesíteni, mint a finnek nagy tehetségét, Patrik Lainét.

Ha szerdán a finnek esetében azt írtuk, hogy minden egy 18 éves srác körül forog, akkor ugyanez igaz az amerikai hokiválogatottra is, amelynél kiemelt figyelem irányul Auston Matthewsra. Ha az amerikaiaknak van sajtótájékoztatójuk, folyton előkerül a kérdés: ki a jobb: Matthews vagy Patrik Laine?

A finnek pedig állandóan azzal szembesülnek, hogy azon megy a találgatás, a két szupertehetséges csatár közül melyiket viszi el a drafton először választó Toronto. Laine egy gólpasszal zárt ellenünk, és abban reménykedünk, hogy Matthews sem a magyar csapat ellen tartogatja a legjobb formáját. Az első felnőtt szezonjában a svájci Zürichnél 36 meccsen 46 pontot (24 gól, 22 gólpassz) összehozó

Matthewsban minden megvan, hogy az NHL-ben is arasson,

erős, jól lát a pályán, és a semmiből tud helyzetet teremteni magának, vagy a társaknak.

Auston Matthews lehet az amerikaiak új szupersztárja Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Pavel Bednyakov

A mostani vébén Kanada ellen nem szerzett pontot, aztán a fehéroroszok ellen két góllal és egy gólpasszal zárt, majd a jött a finnek elleni meccs, ahol Lainénak nem ment, Matthewsnak viszont összejött egy gólpassz, legutóbb pedig szintén egy assziszttal került be a jegyzőkönyvbe a franciák ellen. Ez annyi mint 5 pont 4 meccsen, amivel Dylan Larkinnal holtversenyben Mathews áll az élen a házi pontlistán - Laine viszont két ponttal jobban áll nála.

Matthews csak 13 éves korában döntött a hoki mellett,

addig a baseballal párhuzamosan űzte, de a jégkorongot sokkal pörgősebbnek találta.

A magyar csapatban két 1997-es születésű játékos is van, ráadásul mindkettő védő, így sokszor találkozhatnak a meccsen Matthewszal. A két tini egyike, Garát Zsombor pár hete, a felkészülés kezdetén játszotta első felnőttmeccsét - előbb szerepelt a válogatottban, mint felnőtt magyar bajnokin -, ilyen téren tehát komoly előnyben van vele szemben Matthews.

Garát Zsombor megpróbálja a lehetetlent Forrás: RIA Novosti/Konstantin Chalabov

Garátnak az amerikai játéka jobban tetszik, mint Lainéé, annak ellenére, hogy a finn szerinte nagyobbat tud lőni, és a fizikai adottságai is jobbak. "Szerintem Matthews lesz a draft első választottja, amiben az is segíthet neki, hogy amerikai születésű.

Adja Isten, hogy ezért legyen Laine a befutó, mert Matthews nem szerez pontot ellenünk" - mondta a két fiatal sztárról Garát.

A fiatal védő a legnagyobb élménynek azt nevezte, hogy a pályán találkozott, sőt, ütközött azzal a Brad Marchand-nal, akit nemrég élőben látott egy NHL-meccsen. "Óriási motivációt ad, hogy ilyen nevek ellen játszhattam, a kedvenc játékosom, a tavaly a drafton elsőnek választott Connor McDavid is tagja például a kanadai keretnek. A kerethirdetés után sokáig fel sem fogtam, hogy bekerültem, csak az utazás napján tudatosult bennem, azóta pedig

én meg próbálom minden pillanatát kiélvezni a vébének".

Garát úgy véli, bár az amerikaiak elleni meccs után két olyan találkozó következik, ahol több esélyünk lenne, nem kell tartalékolni az erővel, hiszen a maratoni, egy hónapos felkészülés éppen azt a célt szolgálta, hogy bírja a csapat a sorozatterhelést, a hét találkozót tíz nap leforgása alatt. "Úgy kell kimenni az USA ellen, ahogy utána a másik kettő ellen is: mindent bele kell adni, és a legjobbat nyújtani. A legfontosabb, hogy az eredménytől függetlenül kell játszani végig azt, amit tudunk, a saját játékunkra fókuszálni, és tartani a szisztémát" - elemzett Garát, aki

az amerikaiakat Kanada mögé, a finnek mellé helyezte erősségben.

Fiatal kora ellenére Garát teljesen jól kezeli a vébével járó stresszt, azt mondta, igyekezett nem helyezni nyomást magára, és ugyanúgy fogja fel a helyzetet, mintha egy U20-as torna lenne. Beavatásban és szívatásban nem volt része, az első válogatottság alkalmával kellett sütit vinnie, és remek a viszonya az idősebbekkel.

Patrik Laine nem villogott a mieink ellen Forrás: AFP/Lehtikuva/Markku Ulander

Azt még a válogatott rutinosabb tagjai sem mondhatják el magukról, hogy felnőtt szinten játszottak volna az USA ellen, ugyanis a két ország közös történelme egy találkozót számlál,

az 1939-es vébén 3-0-ra kaptunk ki Bázelben.

Bár a statisztika arról árulkodik, hogy a magyar az egyetlen csapat, amelynek még nincs pontja, látva az amerikaiak franciák elleni játékát, az lehet a célunk, hogy megismételjük a finnek elleni nagyon összeszedett teljesítményt.

A 15.15-kor kezdődő mérkőzést az Origón élőben követheti.

Szavazzon!

Ön szerint mire megyünk az amerikaiak ellen?