Gigabravúr kell a hokisoktól az A csoportos tagságért

magyar férfi jégkorong-válogatott, jégkorong-világbajnokság 2016.
Finland's forward Teemu Pulkkinen (L) and Finland's forward Mikael Granlund (R) attack Hungary's goalie Adam Vay (2nd L) during the group B preliminary round game Finland vs Hungary at the 2016 IIHF Ice Hockey World Championship in Saint Petersburg on May 11, 2016. / AFP PHOTO / POOL / KALLE PARKINEN
Vágólapra másolva!
Lement már öt forduló az oroszországi jégkorong-világbajnokságból, de a lényeg most jön számunkra. Első lépésként a magyar hoki történetében először nyerni kellene a fehéroroszok ellen.

A magyar csapat pont nélkül áll, de hozzánk a fehéroroszok vannak a legközelebb a tabellán, akik ötből négyszer kikaptak, csak a szlovákokat verték meg, de ott is rezgett a léc, mert az utolsó 20 percet még a szlovákok kezdték 2-0-s vezetéssel.

A képlet egyszerű,

ha nyerünk, akkor a saját kezünkbe vesszük a sorsunkat,

ha viszont vereséget szenvedünk, akkor eldőlt, hogy csak átszállójegyet váltottunk az A csoportba. Azonos pontszámnál az egymás elleni eredmény számít, vagyis ha nyerünk a beloruszok ellen, akkor megelőzzük őket, és akkor az utolsó kör dönt, ahol mi a németekkel, ők pedig a franciákkal játszanak.

KHL-NHL vegyes kommandó

A fehérorosz keret magját a KHL-ben játszók alkotják, ami mutatja, hogy mit is keresnek az A csoportban, és nekik is van három honosított kanadaijuk. A két legnagyobb név a két Kosztyicin testvér, Andrej és Szergej, akik együtt 751 meccset játszottak az NHL-ben, de a csapatkapitány Alekszej Kaljuzsnyij is rutinos róka, csak ő az orosz bajnokság, illetve a KHL védőit riogatta.

Nagyot kell ma mennie a Chernomaz-csapatnak Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Mellettük Andrej Sztaszra és Andrej Sztyepanovra kell nagyon figyelni, előbbi három, utóbbi kettő gólnál tart, és Sztyepanov a németek ellen zseniális szóló végén talált be, ami a torna egyik legszebb jelenete volt.

Bartalisban bízhatunk támadásban

Nálunk mindössze három játékos áll egynél több ponttal: Bartalis az eddigi öt gólunkból négyben közreműködött, egyet ő szerzett, háromnál pedig előkészítő volt, Sofron kettőt vállalt magára, Vas Márton pedig egyet ütött, egy másiknál pedig gólpasszos volt.

Nagy kérdés, melyik arcát mutatja a csapat, a Kanada és Szlovákia elleni bátor hokit, vagy a franciák és amerikaiak ellen mutatott, hol görcsös, hol nem elég koncentrált játékot. Amiben bízhatunk, hogy

a csapat egy gyengébb meccs után mindig nagyon összekapja magát,

így volt ez a 2013-as budapesti vébén, amikor a Dél-Korea elleni váratlan vereség után elkaptuk a sokkal esélyesebb kazahokat, és így volt ez idén is, amikor a franciák elleni 2-6 után nagyon vállalható csatát vívtunk a finnekkel.

Néhol már egészen kiválóan védekezünk Forrás: AFP/Kalle Parkinen

A statisztika nem mellettünk szól, eddig 11 mérkőzést vívtunk a fehéroroszok ellen, és csak egy döntetlenre futotta ellenük, a többit elvesztettük. Legutóbb 2014 februárjában játszottak a felek, akkor egy gdanski felkészülési meccsen szűken, 2-1-re nyertek a beloruszok, akikkel a 2009-es A csoportos vébén is játszottunk, akkor az alsóházba kerülés volt a tét, és 3-1 lett a vége nekik.

A 15.15-kor kezdődő mérkőzést az Origo élőben közvetíti.