Vágólapra másolva!
Bravúrban bíztunk, de végül nem borult a papírforma, Szlovákia 4-1-re győzött Magyarország ellen az oroszországi jégkorong-világbajnokság első körében. Folytatás vasárnap Kanada ellen.

Eredmény, jégkorong-világbajnokság, B csoport, 1. forduló:
Magyarország – Szlovákia 1-4 (1-2, 0-1, 0-1) – az élő közvetítés
Szentpétervár, Jubilejnyij Sportpalota
v.: Mayer (amerikai), Wiegand (svájci)
gól: Banham (14., emberelőnyből), illetve Marcinko (8.), Jurco (18.), Sekera (36.), Lusnak (58., üres kapus)

– hangzott egy honfitársunk csodálkozással vegyített dicsérete, amikor körülnézett a szentpétervári hokivébé szurkolói zónájában, és csak piros-fehér-zöld mezes embereket látott maga körül.

Az ebédidőben, helyi idő szerint 12.15-ös kezdéssel rendezett meccsnek egy nyertese biztos volt: a kézben látott söröspoharak alapján a büféseknek erősen indult a napjuk. A színes forgatagban egyszer csak

feltűnt egy helyi férfi, kezében egy orosz zászlóval, amire a Szeretlek Magyarország feliratot pingálta,

nem túlzunk vele, ha azt mondjuk, hogy a történelem folyamán kevés orosz rendelkezett ilyen népszerűségi indexszel a magyarok között, mint ő.

Hudacek és Wehrs csatája Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A lelátón jelentős fölényben voltak a magyar drukkerek, és az egyik kapu mögött sikerült is összegyűlnie a tábor nagy részének. Jó volt látni, hogy a két ország sokszor túlpörgetett viszonya ellenére a lelátón egymás mellett szurkoltak a magyarok és a szlovákok mindenféle feszültség nélkül. A magyar csapatból ezúttal kimaradó Vay Ádám a kérdésünkre csak annyit mondott, hogy nyerünk, Erdély Csanád viszont konkretizált is, szerinte 4-2 lesz a vége is, és üres kapus gólunk is lesz a végén.

Komolyabban vettek minket a szlovákok

Erősen kezdtek a szlovákok, Rajnának már az első másfél percben volt dolga, és szembetűnő volt, hogy milyen gyorsan tették a korongot, persze náluk többen is az NHL-tempóhoz szoktak. Vas Márton kiállítása miatt hamar emberhátrányba kerültünk, de sikerült kibekkelni, sőt, volt lehetőségünk is, de Magosi lövését Konrad kitolta.

Aztán a büntetőpadról visszatérő iramodott Vas meg a koronggal, el is lőtte éles szögből, de Konrad a lábvédővel hárítani tudott. A sokat emlegetett 2009-es magyar-szlovákkal ellentétben

most érezhetően sokkal komolyabban vettek minket a szlovákok,

akik a kazahok elleni budapesti meccsünkön élőben is meglesték a magyar csapatot. Szirányi felborítása miatt mi is megkaptuk a magunk előnyét, és meg is született a vébé első magyar gólja: Bartalis tört be a szlovák harmadba, a kapu mögül visszakanalazta a korongot, amibe Galló és Banham is belekotort, végül a veterán csatárunknak írták be a gólt.

Galló vagy Banham? A lényeg, hogy gól Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Rajnát nem hagyták lazítani a szlovákok, egymás után kapta a lövéseket, és a 18. percben sajnos egy NHL-es koprodukció kifogott rajta, az edmontoni Sekera lövésébe a kapu előtt a Detroitban légióskodó Jurco tette bele az ütőjét, a korong pedig a kapusvas alá vágódott.

Sekera és Jurco sok volt

A szlovákok 11, mi 6 lövést jegyeztünk az első harmadban, a másodikat pedig Sagert kiállítása miatt hátrányban kezdtük, szerencsére álltuk a sarat, sőt, Sofron erejéből még egy lövésre is futotta egy korongszerzés után. A szlovákok egy-egy megszerzett korongból villámgyorsan odaértek a kapunk elé, Rajna nagyot védett Dravecky szólójánál, Meszaros bombájánál pedig a kapuvas segítette ki a magyar kapust.

Tiszta helyzetünk nem igazán volt, ha meg is tudtunk indulni, a szlovákok mindig visszazártak, de nagyjából erre számítottunk előzetesen, ez különbözteti meg az A csoportot, és milyen jó érzés, hogy ismét itt lehetünk. Rajna zsúfolt műszakja folytatódott, Sersen lövésénél sokadszor mutatott be fontos védést, aztán Vas Márton kínálta meg a túloldalon Konradot, aki nem macskásodott el a viszonylag kevesebb tennivalója ellenére.

Galló Vilmos nagyon jól játszott Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Amikor kezdtünk reménykedni, hogy a harmad végén esetleg rá tudunk menni az egyenlítésre, ismét megvillant az első harmadban egyszer már kárt okozó szlovák duó, Sekera és Jurco passzolta ki a védőinket, aztán előbbi közelről Rajnát is átverte.

Okosba, magyarosba

„Úgy készültünk a vébére, hogy a védekezésre fektetjük a hangsúlyt, hogy az stabilan rendben legyen, és mellette a kontrákra építünk. Az első harmadban is volt 2-3 nagy helyzetünk, kár, hogy kimaradtak. Nyomnak a szlovákok, de védekezésben helyt állunk, Rajna Miki pedig szenzációsan véd a három kapott gól ellenére. A 2009-es vébén sikerült 1-3-ról egyenlíteni, remélem, hogy most is vissza tudunk jönni a meccsbe. Nem szeretnék jósolgatni a többi ellenféllel kapcsolatban, ha kitesszük a jégre, ami bennünk van, okosba, magyarosba, akkor boríthatjuk a papírformát" – nyilatkozta a második harmad után a csapatból ezúttal kimaradó Mestyán István.

Lajka és a magyar virtus

A középső játékrészben csak négyszer lőttünk kapura, míg a szlovákok tizenegyszer, de az utolsó felvonást harcosan kezdtük, 80 másodperc után tumultus alakult ki a szlovák kapu előtt, de nem sikerült bekotorni a korongot.

A vébé kabalafigurája, Lajka egész meccs alatt a csarnokot járta, és a harmadik harmadban rájött, hol van igazán jó hangulat, így meglátogatta a magyar tábort, amely az Aki ugrál, büszke magyar rigmusba is bevonta.

Rajna kapusra nem lehetett panasz Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Marincin kiállításánál kaptunk egy esélyt, hogy közelebb zárkózzunk, de nem tudtunk igazán meleg pillanatot okozni a szlovákok kapuja előtt. Tizenegy perccel a vége előtt rövid időn belül három helyzetünk is volt, talán Sebőké volt a legnagyobb, de a jobb sarok mellé emelt.

Nem jött be a kockáztatás

Aztán Bartalis ment be olyan lendülettel a harmadba, mint a gólunk előtt, most azonban passz helyett tüzelt, de Konrad elképesztő bravúrral kiszedte a bal felső felé zúgó korongot. Ezek egyértelműen a mi perceink voltak, beszorítottuk a szlovákokat, de hiába jött egy újabb szlovák kiállítás, Konrad tartotta a frontot. Fantasztikusan harcolt a magyar csapat, amely az utolsó harmadot nagyon megnyomta, és Rich Chernomaz húzott egy merészet, három perccel a vége előtt lehozta Rajnát.

Szlovákia nagy csatában nyert Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A kockáztatás sajnos nem jött be, Lusnak az üres kapuba emelt, és ezzel mindent eldöntött. Bíztunk a csodában a meccs előtt, ami ugyan elmaradt, de a csapat pontosan azt tette, amit Mestyán mondott, mindent kitett a jégre, ez most ennyire volt elég.

Van még hat meccsünk a legjobbak között, vasárnap például a címvédő Kanada vár a csapatra 11.15-ös kezdéssel.