Vágólapra másolva!
Óriási sikert könyvelhetett el Vay Ádám, a magyar jégkorong válogatott kapusa, akinek a világbajnokságon nyújtott szenzációs játékára a tengerentúlon is felfigyeltek: a Debrecen 22 éves játékosát a Minnesota Wild két évre szerződtette.

Az 1994. március 22-én született játékos a Budapest Stars ifjúsági csapata után szlovák utánpótláscsapatoknál, majd 2012-13-ban a Budapest Patriotsnál védett, 2013-ban pedig az észak-amerikai Western States Hockey League-ben érdekelt El Paso Rhinos kapuját védte.

2015-ben igazolt haza a Debreceni HK csapatához, a 2015-16-os szezonban 39 Mol Liga-mérkőzésen 92,7 százalékkal védett, két meccsen gólt sem kapott.

Ez Vay Ádám vébéje (is) volt Forrás: EPA

Onnan verekedte be magát a szentpétervári világbajnokságon szereplő válogatottba. A vb-újonc a Kanada elleni 7-1-es vereséggel véget ért mérkőzésen debütált, a finnek elleni 0-3 során pedig először állhatott kezdőként a kapuba, és szenzációs napot kifogva 48 védéssel zárt.

A finnek megtanulták a nevét Forrás: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Az amerikaiak ellen (1-5) már nem ment neki ilyen jól, akkor 37 lövésből 32-t hárított. Összesen 147:15-nyi időt töltött a jégen (ez 35.29 százalék az összes játékidőhöz viszonyítva), 100 lövésből 91-et hárított. Teljesítményével felkeltette a Calgary Flames, a Chicago Blackhawks, az Edmonton Oilers és a Minnesota Wild ajánlatai közül végül utóbbiét fogadta el.

Forrás: Wild.nhl.com

Szerződtetéséről a Minnesota Wild a hivatalos honlapján is beszámolt, a St. Paul-i klub szerdán közölte, hogy kétéves szerződést kötött a 22 esztendős válogatott kapussal.

Keresett a Calgary, amelynek beszéltem a képviselőjével Szentpéterváron, ugyanígy a Chicago igazgatójával, Stan Bowmannel, aztán e-mailezett egy ismerősöm, aki csapatvezetőként dolgozott abban a táborban Vancouverben, amelyben jártam annak idején, ő mondta, hogy a Minnesota is nagyon érdeklődik” – idézte a kapust a szövetség hírlevele.

Vay Ádám Forrás: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Elmondta, először egyedül tárgyalt Bowmannel, majd megkérte csapattársát, Banhamet, hogy tartson vele.

„Majdnem aláírtam a Chicagóhoz, mert azt gondoltam, amit ők ajánlottak, az is nagy lehetőség, miként a Calgary Flames ajánlata is. De Frank azt mondta, várjunk. És akkor megjött a Minnesota ajánlata. Kétéves, egyirányú NHL-szerződés. Júliusban kell majd kimennem a rookie campre ismerkedni, és utána az igazi táborba” – tette hozzá.

Mivel a magyar kapus nem az amatőröknek rendezett választáson (drafton) kelt el, ezért úgynevezett szabadügynökként került az NHL-es klubhoz. A szerződést az újoncokra vonatkozó feltételekkel kötötték, azaz a Minnesota tartalékcsapatához is kerülhet Vay.

Magyar játékos még sosem játszott az NHL-ben.

Szuper Levente a Calgary Flames cserepadjáig jutott, míg Vas János a Dallas Stars tartalékjai között szerepelhetett. Gröschl Tamás játékjogát 1999-ben lefoglalta az Edmonton Oilers, ám végül nem kötött vele szerződést.