Vágólapra másolva!
Előzetesen a talán nyerhető kategóriába tettük a franciák elleni meccset az oroszországi jégkorongvébén, de nehéz úgy győzni, ha a helyzetek egymás után maradnak ki, miközben az ellenfél sorra kihasználja a sajátjait. Érthető, hogy Rich Chernomaz kapitány is morcos volt, és a játékosok is érezték, hogy ez most nem volt az igazi. 

„Köszönöm a franciáknak, hogy értékes leckét adtak a csapatomnak. Otthon az volt a közvélekedés, hogy azok a csapatok, amelyek nem tartoznak a legszűkebb élmezőnybe, mint a németek vagy a franciák, elkaphatóak, ugyanakkor tegyük hozzá, hogy ezek a válogatottak évek óta stabilan az A csoportba tartoznak. A franciák türelmesek és fegyelmezettek voltak, nagyon sokszor nem hagytak minket kibontakozni a kapu előtt, ráadásul mi is rossz döntéseket hoztunk a koronggal.”

„Attól, hogy nem 22 NHL-játékos alkotja az ellenfelet, még ugyanúgy kell fejben hozzáállni a meccshez, és az egyszerű játékra törekedni.

persze ha hat gólt kapsz, akkor ez kivitelezhetetlen. Szóval még egyszer köszönjük a seggbe rúgást a franciáknak” – nyilatkozta a mérkőzés után Rich Chernomaz, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Bartalis István és a francia Damien Fleury Forrás: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Kollégája, Dave Henderson azt mondta, tisztában voltak vele, hogy egy világbajnokságon nem lehet lebecsülni egyik ellenfelet sem, és mivel novemberben játszottak a magyar csapattal, tudták, hogy kemény feladat vár rájuk.

minden centiért meg kellett küzdenünk a pályán. Szerencsére a három gólt szerző Sacha Treille személyében volt egy kiváló formában lévő csatárunk, Cristobal Huet pedig a kapuban remekelt” – értékelt a franciák kapitánya.

Nem tudtunk megfelelni magunknak

A magyar válogatott egyik legrutinosabb tagja, Kovács Csaba elismerte, nagyon csalódott mindenki a vereség miatt, annak ellenére, hogy előzetesen is tudták, a franciák a mérkőzés favoritjai. „Be kell csuknunk az ajtókat, és újracsoportosulni, átbeszélni a dolgokat, mert hiányérzetünk van, többet vártunk magunktól.

jobban kell védekeznünk. Ma a saját magunk által felállított elvárásnak nem tudtunk megfelelni” – mondta önkritikusan a fehérvári csatár, elismerve, hogy nem tudták megismételni azt a játékot, amit Kanada vagy Szlovákia ellen, amikor hosszabb-rövidebb ideig tudtak dominálni.

Sofron István sem volt mosolygós kedvében, úgy érezte, a francia csapat nincs sokkal előttünk tudásban, és egy jó teljesítménnyel el lehetett volna kapni őket. „Mi adtuk oda nekik ilyen könnyen ezt a győzelmet, hibáztunk folyamatosan, nem tartottuk be a taktikát, a védekezésben problémáink voltak, és sok kiállításunk volt. Nem játszottunk jól, ettől függetlenül a szerencse sincs mellettünk, mert mentünk, helyzeteket dolgoztunk ki, sokat lőttünk, erre ők találtak egy gólt, ami megtörte a lendületünket.”

A szurkolókon ezúttal sem múlt semmi Forrás: MTI/EPA/Anatolij Malcev

„Ki fogjuk elemezni a gólokat, meg fogjuk keresni a hibákat, és próbálunk rajta javítani, de az biztos, hogy sokkal jobban kell játszanunk a finnek ellen a tisztes helytálláshoz” – magyarázta a második gólunkat szerző csatár, aki a vereség miatt nem is tudott igazán örülni pályafutása első A csoportos góljának.

Élete meccsét játszotta a francia

A másik oldalon a hatalmas termetű, 194 centi magas Sacha Treille élete meccsét játszotta, három gólt ütött, bár a vegyes zónában elárulta, hogy első góljánál a kapu előtt Damien Fleury még beleért a korongba, ennek ellenére Treille jelent meg mindenhol gólszerzőként.

„A három pont volt a célunk, és bár nem volt tökéletes a játékunk, a célunkat elértük. Mi voltunk a favoritok, éppen ezért nem volt könnyű dolgunk, voltak hibáink, de ezeket kijavítjuk az amerikaiak elleni meccsre” – mondta a meccs francia hőse, akit a kapitány először rakott egy sortba Fleuryvel és az NHL-es Pierre-Edouard Bellemare-ral, és a megérzése nagyon bejött, mert ők hárman nyolc pontot termeltek a meccsen.

Nagy Gergő és a francia Julien Desrosiers Forrás: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

A magyar csapat szerdán ismét játszik a vébén, amikor a finnek következnek, akik eddig háromból hármat nyertek. Bízzunk benne, hogy jót tesz a csapatnak, hogy olyan ellenfél áll majd vele szemben, amely tele van klasszisokkal, és ugyanúgy sikerül majd pörögni, mint a szlovákok és a kanadaiak ellen.