Atomrajttal verte Ausztriát a hokiválogatott

Budapest, 2016. április 15. Magosi Bálint (b) és az osztrák Nico Brunner a Magyarország-Ausztria jégkorong világbajnoki felkészülési mérkőzésen a fővárosi Tüskecsarnokban 2016. április 15-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A világbajnokságra készülő magyar jégkorong-válogatott 4-0-ra legyőzte az osztrák csapatot a budapesti Tüskecsarnokban rendezett pénteki felkészülési mérkőzésen.

Felkészülési mérkőzés, eredmény:
Magyarország-Ausztria 4-0 (3-0, 1-0, 0-0)
gól: Vas (2.), Sofron (4.), Terbócs (13.), Galló (37.)

A magyarok egy éve oda-vissza legyőzték felkészülési összecsapáson az osztrákokat, ám azt megelőzően sorozatban 14-szer kaptak ki tőlük 1977 óta. Rich Chernomaz szövetségi kapitány pénteken négy újoncot avatott: a 18 éves Garát, a 19 esztendős Terbócs, a 22 éves cserekapus Vay, valamint a honosított védő, Sagert először ölthette magára a válogatott mezt.

Terbócsnak 13 perc kellett a gólhoz

A mérkőzés jól indult, sikerült gyorsan két góllal elhúzni. Előbb a keret legrutinosabb tagja, Vas saját kipattanóját vágta be, majd egy sikeres letámadás után Hári passzolt Sofron elé, aki bődületes nagy gólt lőtt. Szinte végig az osztrák harmadban zajlott a játék, ami újabb gólt eredményezett:

az újonc Terbócs talált be Sikorcin pimasz, kapu mögül visszaadott passzából.

Egy emberhátrányt sikerült kivédekezni, de Hetényinek gyakorlatilag nem sok védeni valója akadt. Hári csuklósérülés miatt nem tudta folytatni a mérkőzést.

A második harmadban már jobban játszottak a vendégek, ám így sem forgott veszélyben a hazai kapu. Sőt, egy kivédekezett emberhátrány után Galló közelről nem hibázott, miután maga elé rúgta a korongot. A meccs felénél beálló Vaynak több szép védése is volt első válogatott fellépésén. A záró játékrész inkább a sok ütközésről szólt, komolyabb ziccerek nélkül telt el ez a húsz perc, egyszer Vay helyett a kapuvas "mentett".

Magosi Bálint (b) és az osztrák Nico Brunner a Magyarország-Ausztria jégkorong világbajnoki felkészülési mérkőzésen Forrás: MTI/Kovács Tamás

A pénteki volt a 44. egymás elleni összecsapás, és először alakult úgy, hogy a magyarok sorozatban háromszor legyőzték a osztrákokat. Előzőleg 1977. december 29-én fordult elő, hogy a magyar válogatott nem kapott gólt az osztrákoktól. A két csapat szombaton Bécsben 18 órakor újra találkozik.

A magyarok jövő szerdán Szlovéniát, április 29-én Kazahsztánt, 30-án pedig az orosz B-válogatottat látják vendégül a Tüskecsarnokban. A vb-n május 7-én a szlovák, 8-án a címvédő kanadai, 10-én a francia, 11-én a finn, 13-án az amerikai, 14-én a fehérorosz, 16-án pedig a német csapat lesz az ellenfél Szentpéterváron.

Chernomaz csapatot cserél

A pénteki találkozót elemezve Rich Chernomaz szövetségi kapitány az erős kezdést és a remek védekezést emelte ki.

- tette hozzá. A keretszűkítésnél - emlékeztetett rá - a fiatal játékosok kerültek ki, de azt mondta, biztos benne, hogy később nekik is lesz még lehetőségük bizonyítani a válogatottban.