Vágólapra másolva!
A magyar jégkorong-válogatott 5-3-ra legyőzte a házigazda Ukrajnát a kijevi divízió 1/A-s világbajnokság szombati nyitómérkőzésén. A fordulatos összecsapás Bartalis István fantasztikus góljáról és a sok hibával, de hatalmas szívvel jégkorongozó magyar csapat harmadik harmadbeli fordításáról marad emlékezetes. Hétfőn Ausztria ellen folytatódik a vb, amelyen világos a magyar csapat célja: visszajutni a világelitbe. 

Jégkorong divízió 1/A világbajnokság
Kijev, 1. forduló
Ukrajna-Magyarország 3-5 (1-1, 2-1, 0-3)
Gól: Kuzmik (13:48, 1–0), Bartalis (14:35, Erdély, 1–1), Vas J. (20:20, Szirányi, 1–2), Bucenko (27:33, Katrics – emberelőny, 2–2), Bucenko (38:51, Jalka, 3–2), Sarauer (50:41, Kóger, Wehrs, 3–3), Dansereau (52:53, Sarauer, 3–4), Hári J. (59:53, 3–5).

A magyar szurkolók ismét bizonyították hírnevüket Forrás: Fényes Gábor/MJSZ

Az ukránok agresszívan kezdték az első harmadot, már az első percben megsorozták Rajna Miklós kapuját. A 4. percben kettős emberelőnybe került, de nem tudta kihasználni, mindkét oldalon hibátlanul védtek a kapusok. A folytatásban Bucenko, majd Galló is telibe lőtte a kapuvasat, a 14. percben pedig kis szerencsével vezetést szereztek a hazaiak, Szerhij Kuzmik lövése Sagert ütőjéről pattant fel, és ez megtévesztette Rajnát.

Nem kellett sokat várni a magyar válaszra, Erdély Csanád passza után

Bartalis István fantasztikus góllal egyenlített: a lábai között húzta a felső sarokba a korongot.

Elképesztő találat volt, helye lesz a világbajnokság legszebb jelenetei között.

A második harmadot a magyar csapat kezdte erősen: Vas János már a 20. másodpercben bevette az ukrán kaput. De hiába múlta felül minden tekintetben válogatottunk ellenfelét, fegyelmezetlenségeinkért és a kapu előtt bizonytalankodásért nagy árat fizettünk. Húsz perc alatt négy kiállítást is kaptunk, ezt pedig megbüntették a hazaiak, Nyikita Bucenko két góljával fordítottak az ukránok a játékrész végére (2-3).

A második harmadot az ukránok nyerték, de a meccset a magyarok Forrás: Fényes Gábor/MJSZ

A harmadik harmadban nehezen kapta el a fonalat a magyar csapat, de a sorsdöntő pillanatokban kihozta magából a maximumot. Andrew Sarauer kilenc perccel a vége előtt egyenlített (3-3), majd két perccel később kipattanó lövését Keegan Dansereau bombázta az üres kapuba (4-3).

A magyar válogatott az utolsó tíz percre nyilvánvaló fizikális fölénybe került, így nem sok esélyt adott a fáradó ukránoknak, akik az utolsó percben kapus nélkül támadtak, amit hét másodperccel a vége előtt Hári János váltott gólra, így kialakítva az 5-3-as végeredményt.

A magyar válogatott védekezésben követett el hibákat, támadásban viszont sokszor látványosan jégkorongozott, és összességében megérdemelten nyerte meg a világbajnokság nyitómérkőzését. Legközelebb hétfőn, Ausztria ellen lépnek jégre Rich Chernomaz tanítványai.