A szlovének legyőzték a kazahokat a hoki-vb-n, tovább élnek a reményeik

Photo: Laszlo Mudra - HIIHF Photo: Laszlo Mudra - HIIHF
Szlovénia 5-3-ra legyőzte Kazahsztánt, ezzel feljött a harmadik helyre a csoportban
Vágólapra másolva!
A szlovén válogatott fordulatos mérkőzésen 5-3-ra nyert a kazahok ellen a budapesti divízió I/A-s jégkorong-világbajnokságon, a negyedik forduló pénteki játéknapján, ezzel jelentős lépést tett a bennmaradás felé, egyben megőrizte feljutási esélyét.

Eredmény, 4. forduló:
Szlovénia-Kazahsztán 5-3 (2-2, 2-1, 1-0)
gólszerzők: Verlic (6., 28., 54.), Urbas (16.), Kovacevic (38.), illetve Petuhov (7.), Grents (11.), Aszetov (39.)

A torna előtt a vb két legerősebb válogatottjának tartott együttesek közül a kazah lehetett elégedettebb eddigi teljesítményével:

a magyarokat és a briteket legyőzte, mielőtt alulmaradt az olaszokkal szemben. A tavaly még a világelitben szerepelt, a phjongcshangi téli olimpián kilencedik szlovénok - óriási meglepetésre - kikaptak a britektől, majd a lengyelektől is a magyarok felett aratott sikerüket megelőzően.

A találkozó gyors gólváltással indult, szlovén előnyre 80 másodperc múlva érkezett az egyenlítő találat. Sőt, a kazahok a vezetést is átvették a harmad közepén, ám nem sokkal később a szlovénoknak sikerült válaszolniuk. A nyitány kiegyenlítettségét jelzi, hogy mindkét együttes tízszer kísérletezett kapura lövéssel.

A szlovén Miha Verlic és a kazah Maxim Szemjonov a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság Kazahsztán-Szlovénia mérkőzésén a Papp László Budapest Sportarénában Forrás: MTI/Czagány Balázs

A második játékrész elején a szlovén Ziga Pance tízperces büntetést kapott sportszerűtlen viselkedésért, de nélküle is visszavette a vezetést csapata emberelőnyben.

A mérkőzés felénél Robert Sabolic sérülése miatt a vb-n először léptek jégre az egészségügyiek, a szlovén csatár azonban végül a beavatkozásuk nélkül, társai támogatásával, saját lábán korcsolyázott le, majd bicegett az öltözőbe. Ebben a szakaszban a szlovénok uralták a játékot, több lövésük is volt - a harmadot 16-3-ra nyerték ebben az összevetésben -, aztán négy a három ellen kétgólosra növelték a különbséget, amiből mindössze 14 másodperc múlva egyet lefaragtak a kazahok.

A záró felvonásnak egygólos szlovén előnnyel vágtak neki a felek, majd bő hat perccel a dudaszó előtt Miha Verlic harmadik találatát láthatta egy korongszerzés után a Papp László Budapest Sportarénában 1645 fős közönsége.

A szlovén támadóé volt a budapesti vb első mesterhármasa.

Az utolsó öt percet négy a négy ellen kezdték a csapatok, de nem született gól sem ebben a szakaszban, sem a hajrában. Ez a harmad is kiegyenlítetten alakult, ismét tíz-tíz kapura lövés volt mindkét oldalon.

A vb első két helyezettje feljut a 16 csapatos elitbe, az utolsó pedig 2019-ben a divízió I/B-ben szerepel majd.