Így juthat ki a tokiói olimpiára a 3x3-as kosárcsapat

Medgyessy Dóráék az olimpiai kvalifikációért játszanak
Vágólapra másolva!
A FIBA hivatalos tájékoztatása alapján megvannak a kritériumok, amelyek alapján a csapatok elindulhatnak a 2020-as tokiói olimpián 3x3-ban - olvasható a szövetség oldalán.

A magyar válogatottnak három esélye lesz arra, hogy a hlt hely valamelyikét megszerezze. A flérfi és a női mezőnbyen is összesen nyolc csapat indulhat, ebből egy jut Japánnak, amennyiben bizonyos feltételeknek megfelel.

Medgyessy Dóra és Theodoreán Alexandra a manilai 3x3-as kosárlabda-világbajnokságon Forrás: FIBA

2019. november 1-jén zárul a jövő évi világranglista. Innen a három legjobb válogatott automatikusan helyet kap azzal a feltétellel, hogy egy kontinensről nem kerülhet ki kettőnél több ország ilyen módon (tehát például amennyiben három európai áll a ranglista első három helyén, abban az esetben az első két európai, illetve az első nem európai jut ki alanyi jogon az ötkarikás játékokra).

2020 májusában rendeznek egy olimpiai kvalifikációs tornát, ahonnan három csapat szerez indulási jogot. Ezen a versenyen a 2019. november 1-jei ranglista 20 legjobbja indulhat, de természetesen az a három nem, amelyik már kijutott november 1-jén.

2020 júniusában rendeznek egy második olimpiai kvalifikációs tornát is, amelyen hat válogatott vehet részt, és egy jut még ki. Az itt indulók névsora is a 2019. november 1-jei világranglista alapján dől el, és az akkor kijutó három, valamint az első kvalifikációs tornán indulási jogot szerző három csapat mellett azok az országok sem vehetnek részt ezen a versenyen, amelyek csapatai indultak a 2012-es londoni vagy a 2016-os riói ötkarikás játékokon az 5-5 elleni szakágban.

Így alakul ki az olimpia 8-8 csapatos mezőnye a hölgyeknél és a férfiaknál is.