Vágólapra másolva!
A Ferencváros a női kézilabda NB I szombaton kezdődő új idényében is megszoríthatja a címvédő és Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC csapatát.

Mindkét együttes a megszokottnál nagyobb átalakuláson ment át a nyári szünetben. A győriektől távozott a spanyol Mireya González Álvarez, a német Anja Althaus, aki visszavonult, illetve a holland Yvette Broch, aki ideiglenesen szünetelteti pályafutását. Érkezett a francia kapus Amandine Leynaud, a norvég beálló Kari Brattset és a dán balátlövő Veronica Kristiansen.

A legnagyobb változást azonban az jelenti, hogy hat év után távozott a spanyol vezetőedző, Ambros Martín, akinek irányításával a Bajnokok Ligájában négyszer, a bajnokságban és a Magyar Kupában pedig ötször nyertek aranyérmet a győriek.

Győrben véget ért a páratlanul sikeres Ambros Martín-éra Forrás: Csudai Sándor - Origo

A helyét eddigi segítője, Danyi Gábor foglalta el, aki Zdravko Zovkóval együtt készíti fel a csapatot.

- nyilatkozta Danyi.
A Ferencvárostól távozott a holland Laura van der Heijden - aki házi gólkirály volt az előző szezonban -, a montenegrói Marija Jovanovics visszavonult, Szucsánszki Zita és Szekeres Klára pedig családalapításra készül, ezért hagyja ki a következő évadot. Az érkezők között van a kapus Szemerey Zsófia, a balátlövő Klivinyi Kinga, a montenegrói jobbátlövő Djurdjina Malovics, valamint honfitársa, a beálló Bobana Klikovac, utóbbi azonban - Szikora Melindához hasonlóan - súlyos sérülés után gyógyul, és még hónapokig nem játszhat.

Háfra Noémi fantasztikus junior-vb-t zárt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az FTC dolgát ugyancsak nehezíti, hogy az egyre inkább kulcsembernek számító Háfra Noémi nem sokat pihenhetett a nyáron, ugyanis meghatározó játékosa volt a juniorválogatottnak, amely százszázalékos teljesítménnyel lett világbajnok Debrecenben.

A papírforma szerint idén is a győriek az esélyesek, ám ez az elmúlt években is így volt, a Ferencváros mégis szinte mindig képes volt megszorítani, sőt olykor legyőzni nagy riválisát.
Az Érd csapatának nehéz dolga lesz, ha meg akarja védeni a harmadik helyet. Távozott Klivinyi Kinga, Jamina Roberts, Andjela Bulatovics és Mireya González Álvarez, aki a tavaszt Győrben töltötte. Áprilisban a Ferencváros elleni mérkőzés után T. Mészáros András polgármester kijelentette,

Később javaslatára a közgyűlés indoklás nélkül visszahívta a klub ügyvezető igazgatóját, ezt követően pedig lemondott az elnök, a kommunikációs vezető, a videoelemző, a technikai vezető és két sportmunkatárs, vagyis szinte a teljes vezetőség.

A bronzéremre jó eséllyel pályázik az alaposan megerősödött Debrecen és Siófok, a jelentősen kicserélődött keretű Kisvárda játékerejét viszont egyelőre csak találgatni lehet.
A bajnokság a tavalyival azonos lebonyolítás szerint, 14 csapattal, ligarendszerben zajlik majd, vagyis rájátszásra, döntőre ezúttal sem kerül sor. Az előző idényben elképesztő végjátékban, jobb gólkülönbséggel tudott csak diadalmaskodni a Győr.

Az első játéknap szombaton, az utolsó május 18-án lesz, de november közepe és december vége között szünet lesz a franciaországi Európa-bajnokság miatt.

A Győr és a Ferencváros először január 2-án a kisalföldi megyeszékhelyen, majd április 27-én a fővárosban mérkőzik meg egymással.

A női NB I mezőnye:
Alba Fehérvár KC, Békéscsabai ENKSE, Dunaújvárosi Kohász KA, Debreceni VSC-Schaeffler, Érd HC, Eszterházy SC, FTC-Rail Cargo Hungaria, GVM Europe-Vác, Győri Audi ETO KC, Kisvárda Master Good SE, Mosonmagyaróvári KC SE, Moyra-Budaörs, MTK Budapest, Siófok KC

Az eddigi bajnokcsapatok:
15-szörös: Vasas SC
14-szeres: Győri ETO KC
12-szeres: Ferencvárosi TC
9-szeres: Bp. Spartacus
5-szörös: Dunaújváros
3-szoros: Kőbányai KC, Csepel SC
2-szeres: Debreceni VSC
1-szeres: Debreceni Petőfi, Miskolci VSC, Veszprémi SE, VM Fűszért