Vágólapra másolva!
Könnyen nyert, de sok hibával játszott a Sopron Basket a női kosárlabda-bajnokság miskolci csúcsmérkőzésén. Roberto Iniguez csapata két Euroliga-meccs között lépett fel Borsodban és 72-58-ra nyerte meg az NB I-es találkozót.

A bajnoki tabella első és második helyezettjének miskolci összecsapása előtt

a Sopron makulátlan mérleggel érkezett meg a borsodi városba.

Roberto Iniguez együttese az NB I-ben eddig tehát nem talált legyőzőre, a rázósabb idegenbeli meccseken, azaz Szekszárdon és Zalaegerszegen is győzni tudott. A DVTK egy hete viszont kikapott a zalai csapattól, amely így szintén bekapcsolódott a Sopron üldözésébe. A zöld-sárga mezes együttes januárban iszonyatos menetelésbe kezdett, mert hetente játssza az Euroliga-mérkőzéseket (csütörtökön a francia Carolo ellen nyertek 80-52-re, a jövő hét szerdán pedig Athénban lépnek fel), a vendégcsapatnak tehát nagyon oda kellett figyelnie arra, hogyan végződik a miskolci összecsapás.

Medgyessy Dóra első kosara máris tripla volt, pár elrontott támadást követően 3-0-ra vezetett a DVTK. Zahui dobta a vendégek első kosarát (3-2), de a Sopron pillanatok alatt rendet rakott és 5-3-ra vezetett. A szabályok szerint az első félidőben egy U20-as magyar játékosnak is a pályán kellett lennie, a Sopronban Czukor Dalma kezdett. Éppen az ő kosarával vezetett 9-7-re a Sopron, majd labdát is szerzett a fiatal magyar tehetség. Ez olyan jeladás volt, hogy a vendégek 6 ponttal vezettek már (7-13.) A Diósgyőr rengeteg helyzetet hagyott ki, ráadásul a hazaiak nem bírták követni a Sopron visszafutásait - háromszor is a felezővonal közelében voltak még, amikor a vendégek már helyzetbe kerültek. Nem véletlen kellett időt kérnie a DVTK-nak.

A DVTK-s Zele Dorina hármassal ébresztette a haza közönséget, de ekkor is 10-17 volt az állás. Az első negyedet újabb hazai tripla zárta, a vendégcsapat 8 ponttal 21-13-ra vezetett.

Zele ott folytatta, ahol abbahagyta, az újabb tripla után 18-25, tehát nem nagyon csökkent a különbség. majd

Czukor Dalma remek labdaszerzése után a fiatal magyar lány dobott be egy ziccert (18-29.)

A Sopron egy sebességgel feljebb játszott, mint a Miskolc, minden tekintetben az ő játékuk érvényesült. Az indulatok akkor forrósodtak fel, amikor Turner hárompontos kísérlete közben Szabó Fanni odaütött. A Sopron edzője sportszerűtlen hiba miatt reklamált, erre technikait kapott. Turner viszont bedobta mind a három büntetőt, ezzel 34-19-re vezetett a Sopron a 15. percben.

A DVTK teljesen megállt, 5 perc alatt 6 pontot dobott, a Sopron meg 15-öt.

Jelzésértékű volt az is, hogy a vendégcsapat a 17. percre elérte a 40 pontot, a nagyszünet előtti percekben a Miskolc büntetőkből tudott eredményes lenni. A DVTK legponterősebb játékosa, Walker ekkor szerezte első és második pontját - ez is oka volt annak, hogy a hazai csapat képtelen volt tartani a lépést. A félidőben 44-30-ra vezetett a Sopron.

A Sopron simán nyerte meg a miskolci rangadót Fotó: Polyák Attila - Origo

4-0-lal kezdte a második félidőt a Sopron (30-48), gyorsan eldőlni látszott az egész meccs. Főleg úgy, hogy - miközben megvoltak a DVTK helyzetei - a Sopron szerezte a pontokat; Crvendakics dudaszós hármasa után 18 pont lett a különbség (33-51.) A szerb lány 4 perc alatt 8 pontot dobott. Walker duplájával éledezett a hazai csapat, amely a harmadik negyed középső szakaszában kissé jobb játékkal rukkolt elő. Medgyessy szép labdaszerzése után 42-53-ra jött fel a Miskolc,

a Sopron lendülete megtört, mert a vendégegyüttesnek nem jöttek be sem a távoli, sem a középtávoli dobásai.

Putnina 10 ponton belülre hozta a DVTK-t, erre már volt válasza Zahuinak, majd Turner gól+faultja után 44-57 lett az állás.

A negyedik negyed 11 pontos soproni vezetéssel indult (46-57), majd a Sopron közévágott a meccsnek egy 8-2-es futást, itt megint Czukor Dalmát kell említeni, aki zseniális passzt adott Zahuinak. A DVTK képtelen volt lépést tartani a bajnoki címvédővel. Casas a sarokból egy palánkos triplát is behajított (ritkán látható ilyen dobás), erre pedig már semmi válasza nem volt a DVTK-nak. A Sopron védekezését dicséri, hogy ennyire vissza tudta fogni a sokat hibázó miskolciak játékát. A bajnokcsapat ezzel a tizenharmadik bajnoki győzelmét is behúzta, a bajnokságban továbbra is 100 százalékos és szerdán az Euroligában az eddig nyeretlen Olimpiakosz otthonában lép pályára Görögországban.

Női kosárlabda NB I. 13. forduló: DVTK - Sopron Bakset 58-72 ((13-21, 17-23, 16-13, 12-15)

A DVTK legjobb dobói: Medgyessy 13, Walker 11, Zele 8.
A Sopron legjobb dobói: Zahui 17, Turner 15, Crvendakics 13.