Vágólapra másolva!
A ZTE kosárlabdacsapata jutott be elsőként a Győrben zajló Killik László női Magyar Kupa elődöntőjébe, a második meccsen pedig a címvédő Szekszárd esélyt sem adott a bajnoki újonc Csatának. A Sopron a Győrt kiejtve csatlakozott a legjobb négy mezőnyéhez, míg a DVTK a PEAC-ot győzte le az elődöntőért.

Starcsevics Ádám írása az Origónak.

A ZTE és a BEAC csatája nyitotta a női kupadöntőt Győrben. A fővárosiak – akik 1990-ben Szekszárdon, 1991-ben pedig Sopronban is aranyérmet szereztek a sorozatban – hosszú évek után szerepeltek újra kupadöntőn. Azóta a nőknél is egyértelműen vidékre tolódtak a sportág fellegvárai.

A mérkőzés esélyeseinek egyértelműen a fehér mezes zalaiak számítottak, még akkor is, ha a bajnokságban legutóbbi három meccsüket elveszítették. Balogh Judit együttesének a győri „kirándulás" inkább amolyan jutalomjáték volt, pláne úgy, hogy kezdő irányítójuk, Papp Klaudia külső bokaszalag-szakadást szenvedett, ráadásul magas poszton még be kellett építeni a csapatba az amerikai Stephanie Kostowiczot, aki a görög Athinaikos együttesétől érkezett, és a kupadöntő előtt még csak néhány közös edzésen volt túl.

A mérkőzést a helyszínről tekintette meg Székely Norbert szövetségi kapitány is.

A mérkőzés elején 11-0-val elhúzott Gáspár Dávid együttese, majd Dúl triplája törte meg a hosszú pesti kosárcsendet. Elkezdtek potyogni a kosarak, egyik oldalon sem dominált a védekezés. Vérszemet kapott a BEAC – amely remek százalékkal tüzelt –, pályára került az új center is, az első negyed Mandics triplájával, 21-21-es döntetlennel ért véget.

Csak a negyedik negyedben tudta eldönteni a meccset a fehér mezes ZTE Forrás: Pókász Endre/MKOSZ

Boonstra hármasával visszavette az előnyt a ZTE, a másik oldalon Laklóth egy szép dobócsel után volt eredményes. Továbbra is fej-fej mellett haladtak a csapatok, a 15. percben, 28-27-nél Gáspár kérte ki a meccs első idejét. Hiába, a folytatásban átvették a vezetést Szabó Dóráék, sőt, el is léptek tíz ponttal (29-39). A második etapban mindössze nyolc pontra volt képes az Egerszeg, az Újbuda viszont ismét megdobta a húszat. 29-41-es állással fordultak a csapatok.

Szabó tovább növelte a BEAC előnyét, Horti pedig elsőként érte el a tíz pontot a zalaiak közül. Pillanatok alatt megrázta magát a ZTE, és amint benézett tízen belülre, Balogh Judit azonnal időt kért (36-45). Sokkal agresszívebben védekeztek Szalayék, a BEAC ezáltal kapkodni kezdett, de még így is szívósan tartotta magát.

A harmadik negyed után viszont már csak három volt az előnye (50-53).

Gáspár-Szalay is feliratkozott a pontszerzők közé, majd Horti kosarával hosszú idő után visszavette a vezetést a ZTE. Teljesen megzavarodott és talán el is fáradt a BEAC, a ZTE minden hibát könyörtelenül megbüntetett. Nem volt meglepő, hogy a 33. percben, 58-53-nál ismét időt kért Balogh. 11-0-s szériát futott a Zete, amely sokkal nagyobb iramban játszott a második félidőben. Egyre nagyobbra nyílt az olló, a hajrá előtt eldőlt a meccs. A ZTE átaludta az első játékrészt, de a szünetben rendezte a sorokat Gáspár Dávid, akinek lányai így összességében megérdemelten jutottak négy közé.

ZTE NKK – ELTE BEAC Újbuda 76–63 (21–21, 8–20, 21–12, 26–10)

Killik László Női K&H Magyar Kupa negyeddöntő,
Győr, Egyetemi Sportcsarnok, 80 néző
V.: Györffy P. A., Boros T., Tóth C. (Bernáth A.)

ZTE: Koizar 12, Pusztai 2, Maltsi 13/9, Boonstra 20/6, Horti 17. Csere: Hegedűs-Őri -, Gáspár-Szalay 6, Parker 1, Kovács G. 5/3, Benke -.

BEAC: Szabó 13/3, Dúl 5/3, Laklóth 18/3, Kovács V. 4, Beckley 2. Csere: Mandics 5/3, Suppán 4, Kostowicz 10, György 2.

A második mérkőzést a bajnoki újonc Csata és a címvédő Szekszárd játszotta egymással a győri kupadöntőn.

Lang jegyezte az első pontokat, közel két és fél percet kellett várni, mire a KSC is beköszönt, igaz Bishop villámgyorsan hozzátett hét egységet. Nagy volt az iram, mindkét csapat igyekezett gyors kosárlabdát játszani, ez inkább a tolnaiaknak kedvezett, a 6. percben, 4-13-nál Tursics Krisztián kért először időt. Eldebrinké volt az első tripla, ezzel át is lépte a tízet a különbség. Sőt, elkapták a fonalat kintről Theodoreánék, így már a húsz is meglett. A maroknyi szekszárdi B-közép már az első negyed végén rá is kezdett az „Indul a busz!" rigmusra.

McCall dupláját Jovanics hármasa követte. Hiába javult fel a Csata, állandósult a tetemes szekszárdi fölény. Mindkét edző bőszen rotálta csapatát, Djokics azért, mert sokkal vezettek, Tursics pedig azért, mert próbálta megtalálni az ideális ötöst, amely fel tudja venni a harcot az ellenféllel. A második negyed derekán, 15-35-nél a kupagyőztes kért időt. Időnként közeledtek ugyan a pestiek, de mezőnyből pocsékul céloztak, huszonkilenc kísérletükből mindössze öt landolt a gyűrűben. (17 %) A palánkok alatt is jóval agresszívebb volt a Szekszárd, a félidőre vissza is állt minden a régi kerékvágásba, húsz perc után 22-46 volt az állás.

A fordulás után McCall középtávolijával folytatódott a meccs, majd Eldebrink harmadik hármasa után már majdnem harmincra rúgott a differencia. Ez persze csak idő kérdése volt, hogy megtörténjen: Gereben sétált be könnyedén a palánk alá, 22-53. Közel négy percig csendben volt a Csata. Studer követett el sportszerűtlen faultot, de még ez is belefért a Szekszárdnak, ugyanis nem volt esélye a felzárkózásra a története első kupadöntőjét játszó kék-fehér együttesnek. Nem volt egy súlycsoportban a két együttes. 33-66-ról indult a záró felvonás.

Ami már csak formalitás volt, hiszen a lényegi dolgok már az első néhány perc után eldőltek. Visszaestek a pontgyártásból a csapatok, már mindenki a végét várta. Az utolsó tíz percet legalább megnyerte a Csata, de érvényesült a papírforma, a ZTE után a címvédő is négybe jutott.

NKE-FCSM Csata – Atomerőmű KSC Szekszárd 54–84 (7–28, 15–18, 11–22, 21–14)

Killik László Női K&H Magyar Kupa negyeddöntő,
Győr, Egyetemi Sportcsarnok, 200 néző
V.: Praksch P., Minár L., Csabai-Kaskötő B. (Bognár T.)

Csata: Austria -, Lelik 12/3, Jovanovics 5/3, Nagy-Bujdosó 2, Lang 7. Csere: Horváth B. 13/9, Antics -, Barnai 9, Angyal 4/3, Mányoky -, Radócz -, Solymosi 2.

Szekszárd: Studer Á. 3/3, Eldebrink 15/9, Gereben 8, Bishop 13, McCall 10. Csere: Theodoreán 9/9, Bálint 7, Mansaré 4, Dojkic 13, Kis -, Studer Zs. 2.

Az első nap slágermeccse egyértelműen a házigazda Győr és a bajnoki címvédő, Euroliga-ezüstérmes Sopron csatája volt. Szép számmal érkeztek szurkolók a megyei derbire.

Már négy másodperc alatt megszerezhette volna a vezetést a Győr, de Mandics ziccere kimaradt, a másik oldalon viszont Határ tette vissza Dupree elrontott kísérletét. Ahogy arra számítani lehetett, kemény csata folyt a pályán. Határ kimagaslott a mezőnyből, hat percig csak ő talált be a Sopronból, miközben a másik oldalon csak Krnjics neve után szerepelt vonal (10-6). Visszaesett a kezdeti lendület, az első negyed végére feljött egálra Iniguez együttese (17-17).

Krnjics vette vissza a vezetést csapatának, majd három percet kellett várni, mire Fegyverneky egyenlített, Dubei pedig kintről fordított. Raksányi nem hagyhatta annyiban, ő is bevágott egy trojkát (22-22). A lelátón remek volt a hangulat, miközben a pályán egyik fél sem tudta leszakítani magáról a másikat. 26-25-nél időt kért a vendég együttes. Ebben a periódusban leginkább Dubei és Gray voltak a zongoracipelők. Az első félidőt Turner fejezte be (27-29). Érdekesség, hogy Crvendakics nem kapott lehetőséget a Sopronban.

Dupree nyitotta a második játékrészt, majd Határ szólt hozzá hosszú idő után a meccshez. Sokat rontott a Győr, három perc után viszont Gray összehozott egy 2+1-es akciót. Kezdett meglógni a Sopron, nyolc pont volt a legnagyobb különbség, onnan még vissza tudott jönni a Győr, de aztán a következő megingás akár már végzetesnek is bizonyulhatott volna, így a 27. percben, 37- 47-nél magához is hívta lányait Milos Pavlovics. Gray villant párat, de nem akadt társa, egyedül pedig kevésnek bizonyult a felzárkózáshoz. Weningeré volt az utolsó szó a harmadik negyedben, 43-55 állt a táblán 30 perc után.

Jovanovics közelről, Dubei távolról növelte tovább a soproni fórt, az idő egyre csak fogyott, szorult a hurok a házigazda nyaka körül. Kevesebb, mint öt perc volt hátra, amikor 46-59-nél Pavlovics megpróbálkozott még egy időkéréssel.

Innen azonban már nem volt visszaút. A Sopron okosan tartalékolt, a találkozón fokozatosan növelte a sebességét, és magabiztosan jutott a négy közé, ahol a PEAC-DVTK párharc győztese vár majd rá. A házigazda nélkül folytatódik a hétvége.

CMB Cargo UNI Győr – Sopron Basket 55–69 (17–17, 10–12, 16–26, 12–14)

V.: Benczur T., Tözsér D., Győrfy R. (dr. Valovics I.)
Győr: Mandics 2, Raksányi 8/3, Krnjics 6, Spanou 15/6, Gray 19. Csere: Brown 3/3, Varga 2, Czank -, Török -.
Sopron: Fegyverneky 9/3, Czukor, Dubei 13/6, Dupree 4, Határ 16. Csere: Turner 12/6, Honti -, Zahui 2, Jovanovics 10, Weninger 4, Varga -.

A bajnokságban negyedik PEAC és a második helyen álló DVTK csatája maradt utolsónak a női kupa csütörtöki negyeddöntői közül. Pécsről és Miskolcról is érkezett egy tucatnyi lelkes szimpatizáns.

Mokango tette vissza Putnina kimaradt hármasát, majd Skoric mutatta meg, hogyan is kell pontosan célozni kintről. Brewer jól figyelt, hármassal köszönt be korábbi csapatának (3-5). Ezt persze Skoric és Simon sem hagyhatta annyiban (6-8). Az elején úgy tűnt, mintha a csapatok megegyeztek volna abban, hogy csak távolról lehet próbálkozni. A negyed derekán Zele okozott némi riadalmat azzal, hogy triplakísérlete – mi más? – után a labda beszorult a gyűrű és a palánk közé. Kisebb tanácstalanság után végül Mokango érkezett segíteni, a jó rugókkal megáldott játékos „kipöckölte" a labdát a szorult helyzetből. Nem sokkal később Vanloo triplakísérleténél is megakadt a labda, ezúttal Zele és egy felmosónyél segített. Fordulatokkal teli első negyed után 16-20 volt az állás.

Simon duplája után Skoric harmadik hármasát jegyezte. Másfél perc után, 18-25-nél időt kért Meszlényi Róbert. Hiába, Kányási hármasával meglett a közte tíz is. Brewer próbálkozott becsülettel, de mivel elég szellős volt a pécsiek védekezése, így továbbra is őrizte előnyét a Miskolc. A hajrára aztán feljött ötre a PEAC, időt kért a DVTK. A helyzet nem változott, 39-44-es állással ért véget a mai utolsó első félidő.

Simon második hármasával előbb elérte a tíz pontot, majd második duplájával a tizenkettőt is, ezzel hosszú idő után újra egál lett. A vezetést Imovbioh vette át távolról a Pécsnek (49-48). Az eddigi legizgalmasabb negyeddöntőt láthattuk, 54-52-nél Skoric ellen ítéltek sportszerűtlen faultot. A baranyaiak nem egészen öt perc alatt annyit dobtak, mint az első negyedben összesen, emellett a védekezésükön is tudtak húzni. A remekül játszó Simon zárta a harmadik negyedet, semmi sem dőlt el (66-63).

Mokango hozta vissza egyre a Miskolcot, Meszlényi pedig felmutatta a T-betűt. Putnina kosara után fordult a kocka, meg is jött a diósgyőri szurkolók hangja. 13-2-es szériát repesztettek a piros mezesek, kezdett egyre idegesebben kosárlabdázni a PEAC. Támadásban egyénieskedtek, védekezésben pedig az első félidőt idézték a mecsekiek. 68-78-nál unta meg Meszlényi, öt és fél perc volt még ekkor hátra. Már késő volt, vérszemet kapott a DVTK, kicsúszott a meccs a pécsiek keze közül.

PEAC-Pécs – Aluinvent DVTK Miskolc 81–87 (16–20, 23–24, 27–19, 15–24)

Killik László Női K&H Magyar Kupa negyeddöntő,
Győr, Egyetemi Sportcsarnok, 150 néző
V.: Cziffra Cs., Papp P., Nagy V. (Schäffer B.)

PEAC: Vanloo 6/3, Simon 19/9, Tetemondova 5/3, Brewer 21/3, Imovbioh 24/3. Csere: Wentzel -, Gémes-Sarok 4, Ruják 2.

DVTK: Medgyessy 6/3, Putnina 17, Walker-Kimbrough 20/3, Skoric 15/9, Mokango 16. Csere: Szücs R. 6, Zele 2, Kiss -, Kányási 5/3, Szabó -.