Megint bajnok a Győri Audi ETO KC

Budapest, 2019. április 27. Eduarda Amorim (j), a győztes Győr játékosa ünnepel az FTC-Rail Cargo Hungaria - Győri Audi ETO KC mérkőzés végén Budapesten 2019. április 27-én. A Ferencváros legyőzésével ismét bajnok lett a Győr. MTI/Czagány Balázs
Vágólapra másolva!
Végig magabiztosan játszva a Győri AUDI ETO KC 33-29-re legyőzte a Ferencvárost a Népligeti Elek Gyula Arénában, ezzel megvédte bajnoki címét, egyúttal megszerezte 15. hazai elsőségét. A saját csarnokában bajnoki mérkőzéseken éveken át verhetetlen FTC sorozatban második vereségét szenvedte el hazai pályán.

Négy hónapon belül ötödik alkalommal – egy bajnoki, egy Magyar Kupa- és két Bajnokok Ligája-találkozó után – találkozik egymással a két világklasszis csapat. A nemzetközi kupában kétszer is döntetlent játszottak a felek, míg a másik két mérkőzést egyaránt a győriek nyerték, akik jobb szájízzel várhatták a kezdő sípszót, hiszen míg ők az Odense ellen bejutottak a BL Final Fourba, addig a fővárosiaknak ez újfent nem sikerült, ezúttal a Rosztov Don bizonyult túl nagy falatnak. Ráadásul Elek Gábor csapata április 24-én kikapott a Siófoktól, így – nem számítva az ETO elleni rangadókat – 2011 után újra bajnoki mérkőzést veszített hazai pályán.

A találkozó előtt két meccsel kevesebbet játszó FTC hátránya hat pont volt az ETO-val szemben, azaz nyilvánvaló volt, ha nem nyernek Kovacics Anikóék, akkor a Győr matematikailag is bebiztosítja a bajnoki címet. Egy Fradi-győzelem is csak a "matematikai" esélyt hagyta volna meg a Fradinak.

A meccs valahol a fentieknek megfelelően kezdődött: eladott ferencvárosi labdák, rossz hazai lövések és Grimsbö-védések között Amorim (kétszer), Brattset és Kristiansen is betalált, Elek Gábornak pedig 0-4-nél már az ötödik percben időt kellett kérnie.

Elek Gábornak (középen) már az ötödik percben időt kellett kérnie Forrás: Csudai Sándor - Origo

Végül a 7. perc közepén a junior világbajnok Pásztor Noémi révén szerezte meg első gólját az FTC. A 11. percben jött az újabb hazai gól, miután Nerea Pena másodjára már belőtt egy hetest. 6-2-re vezetett ekkor az ETO, de a mínusz négy gól semmit sem jelent, hiszen a kupadöntőben például kilencgólos hátrányt is ledolgoztak a fővárosiak. 7-5-ös vendégvezetésnél úgy tűnt, magára talált az FTC,

azonban a Győr is összekapta magát, és pillanatok alatt visszaállította a kényelmes 3-4 gólos előnyt.

Danyi Gábor a 25. percben ugyan időt kért, de nem azért, mintha csökkent volna a különbség, inkább csak, hogy fújjon egyet a csapata. Ami ekkor feljegyzésre érdemes volt: Bíró Blanka sorban a harmadik alkalommal védte ki a bal sarokból felkanyarodó Görbicz Anita próbálkozását, sőt még egy hetesét is megfogta a győri klasszisnak!

Bíró Blanka 46 százalékkal védett az első 30 percben Fotó: Mudra László - Origo

A szünetre csak három gól volt az ETO előnye, köszönhetően az újabb Bíró-védéseknek, valamint Kovacsics Anikó két gyors góljának. A játékrész érdekessége volt, hogy egyetlen kiállítást sem kellett ítélniük a játékvezetőknek, azaz roppant sportszerű keretek között folyt a mérkőzés.

Fordulás után egy percen belül Kovacsis Anikó és Faluvégi Dorottya is betalált, azaz pillanatokon belül az egyenlítés küszöbén volt a Fradi, azonban az ETO sem hagyta annyiban, és labdaszerzésekből lőtt könnyű gólokkal pillanatokon belül újra öt gólra növelték a különbséget. Hogy még jobban fájjon, Kiss Éva még Klujber hetesét is megfogta, a Győr pedig gólt lőtt a túloldalon.

Stine Bredal Oftedal (b), a Győr, Pásztor Noémi, az FTC játékosa az FTC-Rail Cargo Hungaria - Győri Audi ETO KC mérkőzésen Budapesten 2019. április 27-én. MTI/Czagány Balázs Forrás: MTI/Czagány Balázs

A 36. percben Klivinyi neve mellé írhattuk be az első kiállítást, és miután Brattset még egy gólt is lőtt, hatgólos vendég előnynél ez a két perc döntőnek tűnt. A Fradi azonban 1-0-ra megnyerte ezt a szakaszt, azaz megadta magának a lehetőséget a felzárkózásra. Csak éppen az ETO nem nagyon akarta megadni ugyanezt, ők ragaszkodtak az előnyhöz, aminek a csökkentésére a 44. percben, Amorim kiállítása után nyílt esély, és ezzel már élni is tudott az FTC: Kovacsics hetesével és Klujber duplájával két gólra csökkentették a vendégek előnyét (22-24), amit látva Danyi Gábor időt is kért.

Két perc sem telt el, és Bódi kiállítása után újra emberhátrányban volt az ETO, Kiss Éva azonban megfogta Kovacsics hetesét, így miután felváltva estek a gólok, nem csökkent a különbség, és az utolsó tíz perc négygólos vendég vezetésnél (25-29) kezdődött.

Anne Mette Hansen, a Győr (b), valamint Klivinyi Kinga és Mészáros Rea (j9), az FTC játékosai az FTC-Rail Cargo Hungaria - Győri Audi ETO KC mérkőzésen Budapesten 2019. április 27-én. MTI/Czagány Balázs Forrás: MTI/Czagány Balázs

Újabb győri kiállítás adhatott volna esélyt a Ferencvárosnak, de Szikora Melinda bravúrja után Nerea Pena előbb ziccert hibázott a másik kapunál, majd Kiss Éva a hetesét is megfogta, míg a túloldalon Pintea lőtt gólt, majd még egyet. Három perccel a vége előtt Klujber az ötödik hazai hétméterest is kihagyta, a négygólos különbségre nézve sokat mondó volt az eredmény szempontjából. A meccs utolsó gólját Pintea lőtte, a Győri Audi ETO KC pedig ezzel a győzelemmel a 15. bajnoki címét szerezte meg, ráadásul a legnagyobb hazai rivális otthonában.

- nyilatkozta Danyi Gábor győri vezetőedző, aki korábban hatszor nyert bajnokságot az ETO másodedzőjeként. Hozzátette, csapata akkor tudja igazán megmutatni valós tudását, amikor némileg megszorongatják.

Danyi Gábor vezetőedzőként első bajnoki címét ünnepelhette az ETO-val Forrás: Szalmás Péter/ Győri Audi ETO KC

"Külön öröm számomra, hogy két fordulóval a vége előtt bajnokok lettünk. Természetesen még nagyon fontos dolgok vannak hátra az idei szezonban, most azokra fogunk koncentrálni" - mondta a Bajnokok Ligájában címvédőként elődöntős Győr edzője.

Eredmény, K&H női bajnokság:
FTC-Rail Cargo Hungaria–Győri Audi ETO KC 29-33 (12-15)
gólszerzők: Schatzl 2, Klujber 7, Kovacsics 6, Faluvégi 3, Klivinyi 3, Márton Gréta 3, Háfra 1, Mészáros 1, Klikovac 1, Pásztor N. 1, Pena 1, ill. Pintea 6, Oftedal 5, Amorim 5, Brattset 3, Knedliková 4, Groot 3, Hanssen 3, Bódi 2, Kristiansen 2