Három jégkorong-világbajnokságon is csökkentik a pálya méretét

ihockey Horizontal SKATING RINK INTERIOR VIEW GENERAL VIEW ILLUSTRATION
A picture taken on May 3, 2018 shows a general view of the inside of the Royal Arena in Copenhagen, a day ahead of the opening match of the 2018 IIHF Men's Ice Hockey World Championship. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Csökkentik a pálya méretét a 2022-es, a 2023-as és a 2024-es jégkorong-világbajnokságon a nemzetközi szövetség (IIHF) római kongresszusának döntése értelmében.

A 2022-es finnországi, a 2023-as oroszországi és a 2024-es csehországi tornán a 60x30 méteres pálya helyett az észak-amerikai profiligában (NHL) használt 60x26 méteres jégfelületen rendezik a mérkőzéseket.

Az osztrák jégkorongliga (EBEL) vezetője, Christian Feichtinger elmondta, évek óta szerepel a szabálykönyvben a minimális és a maximális szélesség, illetve hosszúság, vagyis nem új szabályról van szó. Hozzátette, minden esetben a helyi szervezők döntik el, melyik változatot alkalmazzák, a változtatás pedig valószínűleg azért történik, hogy az NHL-játékosok számára vonzóbbá tegyék a világbajnokságot.

Feichtinger elárulta, két európai szövetség is levélben fejezte ki nemtetszését az IIHF-nek a döntés kapcsán, mondván, az rossz hatással lesz az európai jégkorongra. Hangsúlyozta, a világbajnokságokon pályára lépő játékosoknak csak körülbelül a negyede hokizik rendszeresen kisebb méretű pályákon.