Vágólapra másolva!
Bravúros játékkal, 62-60-ra legyőzte a Sopron Basket csapata a török Fenerbahcét a női kosárlabda Euroliga második fordulójában. A magyar csapat remekül tartotta magát a fizikai fölényben játszó ellenfelével szemben, egy pontos hátrányban volt a félidőben. A harmadik negyedben a nyáron igazolt Briann January bemutatta a klasszisát és a vezetésével kilenc pontra növelte az előnyét a Sopron. A negyedik negyedben a törökök még felzárkóztak, kiegyenlíteniük még sikerült, de végül a Gáspár Dávid együttese megnyerte a meccset és veretlen maradt az Euroligában.

A női kosárlabda Euroligában a Sopron-Fenerbahce összecsapás lassan örökrangadónak számít. A két csapat összesen 19 alkalommal játszott egymás ellen, köztük olyan emlékezetes meccseket,

mint a 2018-as Euroliga-negyeddöntő találkozói, amelynek a végén a Sopron Basket jutott be a Final Fourba.

A Fenerbahce az idény nyáron teljesen átalakította női kosárlabda csapatát, a világsztárok mellé már máshol bizonyított török játékosokat igazolt a vezetőség. Az Euroliga nyitánya jól sikerült a csapatnak, a spanyolt Gironát verték az első fordulóban hazai pályán négy ponttal.

A Sopron szintén pozitív előjelekkel várhatta a rangadót, a Montpellier elleni idegenbeli bravúrgyőzelem után, a hazai bajnokságban jó második félidei játékkal a Győrt verte meg Gáspár Dávid csapata.

A Montepellier és a Győr elleni győzelem után jó formában várta Gáspár Dávid csapata a Fenerbahce elleni rangadót Fotó: Szabó Gábor - Origo

Háromnegyedig telt meg a soproni Novomatic Aréna a mérkőzés kezdetére. A hazaiaknál Jelena Brooks, a vendégeknél Williams rontott el egy akciót az első két támadás során. A második perc végén 5-2-es török vezetést mutatott az eredményjelző, Jagupova és Zandalasini kosaraira Fegyverneky válaszolt egy középtávolival. Mindkét csapatnál a centerek remekül segítettek be az alacsonyabb embereknek, a Fenerbahce és a Sopron is főleg 4-5 méteressel dobásokkal volt kénytelen próbálkozni. Az első öt perc után 9-4-re vezetett a török csapat, amikor Crvendakics három büntetőjével két pontra zárkózott a hazai együttes. Mindkét oldalon sok volt az eladott labda, a Sopron amerikai légiósa January támadásban nem remekelt, viszont több labdába is bele tudott piszkálni a védő oldalon.

Crvendakics zsinórban dobott hét pontját követően 11-11-nél utolérte a Sopron a vendégeket.

Az utolsó két percben már nem esett pont, így döntetlennel ülhettek le a játékosok a kétperces pihenőre.

Crvendakics (b) zsinórban hét pontot dobott az első negyed végén Fotó: Szabó Gábor - Origo

A második negyedben mindkét fél folytatta a kemény védekezést, amit az első tíz percben is bemutatott. Két perc alatt a Sopron begyűjtött három faultot, kosarat nem dobott, de kapott hét pontot, így Gáspár Dávid időt kért, hogy rendezze a sorokat. A szurkolók is érezték, hogy kell a biztatás, egyre hangosabb lett a közönség is. A Sopron továbbra sem találta a jó dobóformáját, hiába védekeztek jól Fegyvernekyék, 6-8 ponttal a törökök vezettek a meccsnek ebben a szakaszában.

A 17. percben Briann January megszerezte az első Euroliga-kosarát hazai pályán soproni színekben, és a következő támadásból Fegyverneky Zsófia egy hárompontost dobott, így a félidő vége előtt két perccel három pont volt a hazaiak hátránya.

January két büntetőjével zárult a félidő, így 25-24-re a Fenerbahce vezetett a félidőben.

A soproni szurkolók remek hangulatot varázsoltak a Novomatic Arénában Fotó: Szabó Gábor - Origo

A harmadik negyed elején három perc alatt dobott kilenc pontot a Sopron, úgy tűnt, hogy Fegyverneky és January is megtalálta a dobókezét a szünetben. Zúgott is a „Mindenki soproni!". A hazaiak védekezése a játékrész elején ismét kiválóan működött, Jovanovics és Brooks mellett nem jutott el a labda a török centerekhez.

A 26. percben, 39-28-as soproni vezetésnél kértek időt a törökök. A harmadik negyed első öt percét 16-4-re nyerte a magyar együttes.

Dubei Debóra a kispadról beszállva remekül elvégezte a nem annyira látványos, viszont rendkívül hasznos feladatokat. A 28. percben figyelmeztették a játékvezetők a török csapat edzőjét, mert nem bírta cérnával a csapat rossz játékát. Januaryt ez nem zavarta meg, majdnem hibátlanul dobálta be a büntetőket. Az amerikai megállíthatatlan volt, az utolsó percben, egy török támadás után már mindenki azt hitte, hogy visszajátszás után a Soproné a labda, de January befutotta és hidegvérrel bedobta az üres középtávolit. A negyedet 22-12-re megnyerte Gáspár Dávid csapata,

és 46-37-es előnyből várhatta az utolsó játékrészt.

Briann January remekelt az első soproni Euroliga meccsén Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az utolsó játékrész elején nem engedte végleg elhúzni a Sopront a Ferenbahce, de Fegyverneky és January pontjai miatt közelebb zárkózni sem tudtak a törökök. A 35. perc környékén elfáradt a magyar csapat, két török hárompontos után háromra csökkent a soproni előny. Három és fél perccel a vége előtt Gáspár Dávid időt kért, hogy felrázza a csapatát.

53-53-nél ismét egyenlő volt az állás,

de Jovanovics és Brooks is kosarat dobott, így alig több mint másfél perccel a vége előtt négypontos volt a magyar előny. Fegyverneky egy perccel a meccs vége előtt bedobott egy hármast, majd January labdát szerzett ötpontos előnyben támadhatott a Sopron. A törökök még háromra visszajöttek, de Brookst sikerült faultolni, aki bedobta mindkettőt. Három másodperccel a vége előtt a törökök még dobhattak három büntetőt és visszajöttek két pontra, de ennél közelebb nem sikerült,

így a Sopron 62-60-ra nyerte meg a találkozót, és maradt veretlen az Eurolligában.

Sok nagy meccset nyert már meg a Sopron Basket ebben a sorozatban, de ezt a győzelmet nyugodtan oda lehet tenni minden idők legnagyszerűbb diadaljai közé. A bombaerős kerettel érkező török együttes ellen 53-53-nál sem remegtek meg a soproni lányok, ami a csapat nagy mentális erejét mutatja meg. Egy biztos, az Euroliga nyitánya előtt kevesen fogadtak volna arra, hogy az első két meccset megnyeri a magyar bajnokcsapat.

A mérkőzés után Gáspár Dávid a Sopron Basket edzője az Origonak elmondta, hogy a félidőben felhívta a játékosok figyelmét, hogy továbbra is türelmesen kell játszaniuk és ki kell várni, hogy a dobások is bemenjenek.

A játékosok fegyelmezetten betartották a taktikát, a megbeszélt figurákat játszották le és sikerült is bedobni az üres helyzeteket.

A meccs végén már okosan tudott a csapat gazdálkodni a harmadik negyedben megszerzett előnnyel.

A Sopron Basket a következő Euroliga meccsét a Girona ellen játssza jövő csütörtökön 20.15-től a spanyol városban.

Eredmény, 2. forduló, B csoport:
Sopron Basket-Fenerbahce (török) 62-60 (11-11, 13-14, 22-12, 16-23)
A magyar csapat legjobb dobói: January 16, Fegyverneky 14, Crvendakic 13.