A FIBA főtitkára szerint jó helyre került a 3x3-as olimpiai selejtező

Kosárlabda, 3x3
Győzelemmel kezdte az olimpiai selejtezőtornát a 3x3-as női kosárválogatott
Vágólapra másolva!
A szervezők rutinja miatt is rendezheti Magyarország a 3x3-as kosárlabda utolsó olimpiai selejtezőjét.

Már korábban bejelentették, hogy Budapest ad otthont 3x3-as kosárlabdázók utolsó olimpiai selejtezőtornájának. Azon a versenyen mindkét nemben eldől, mely válogatott csatlakozhat a 2020-as tokiói ötkarikás játékok mezőnyéhez utolsóként.

Nagy hagyományokkal rendelkezünk 3x3-as tornák rendezése terén, és sokat tettünk a szakág fejlődéséért. A 3x3-as kosárlabda egy különleges lehetőség, hogy megmutathassuk magunkat az olimpián - nyilatkozta Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára a FIBA hivatalos honlapjának.

A magyar 3x3-as női kosárlabda-válogatottnak jó esélye van kijutni a tokiói olimpiára Forrás: fiba.com

Magyarország az évek során több nagy tornát is rendezett a szakágban. Debrecen adott otthont felnőtt Európa-bajnokságnak, U18-as világbajnokságnak és állandó állomása a World Tournak is, míg idén Budapesten volt az U23-as Nations League döntője a World Urban Games keretein belül.

"A helyi szervezők rutinja nagy szerepet játszott döntésünkben, hogy Magyarországra bízzuk a rendezést"

- mondta Andreas Zagklis FIBA-főtitkár a budapesti rendezéssel kapcsolatban.

A selejtezőtornára azok a válogatottak kaphatnak meghívót, akik a legutóbbi két olimpiára nem jutottak ki. A világranglista-pontok alapján a legmagasabbra rangsorolt, még olimpiai kvótát nem szerzett válogatottak vehetnek részt a magyar selejtezőn. Ha valamelyik együttes a márciusi, indiai selejtezőn jogot szerez az ötkarikás játékokon való indulásra, a helyébe egy „várólistás" válogatott lép a magyar selejtezőn.