A kirúgott Kim Rasmussen semmit sem ért

685690899 Horizontal
Hungary's Danish head coach Kim Rasmussen reacts during the Women's European Handball Championship Group II match between Hungary and Romania in Helsingborg, Sweden on December 11, 2016. (Photo by JONATHAN NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Terjedelmes interjút adott az Eurosport magyar nyelvű weboldalának a Magyar Kézilabda Szövetség által kedden kirúgott egykori szövetségi kapitány, Kim Rasmussen. A hosszú szöveget olvasva továbbra is azt mondhatjuk, hogy az egyetlen ésszerű döntést hozta meg az MKSZ a dán kapitány menesztésével.

Az interjú egyik legérdekesebb része, amikor Rasmussen a Japánban rendezett világbajnokságon egy góllal elvesztett utolsó csoportmeccsről, a Magyarország-Románia találkozóról beszélt. Csak emlékeztetőül:

  • Ezen a mérkőzésen az 1. félidőben Rasmussen akkor kapott sárga lapot, amikor a magyar válogatottnál volt a labda. A sárgát reklamálásért kapta.
  • Ennek tudatában a 2. félidő hajrájában újabb reklamálása következett, amely 2 perces kiállítást vont maga után. Az emberhátrányba került magyar csapat ekkor két gólt kapott a románoktól.
  • A meccs utáni sajtótájékoztatón egy újságírói kérdést követően a dán edző a bírókat, az IHF-delegátust és az IHF-et is elküldte a francba.
  • Az IHF még a vb ideje alatt fegyelmi eljárást kezdeményezett a tréner ellen, akinek a munkavégzését felfüggesztette. Mivel az IHF fegyelmi bizottsága azóta sem ült össze, a mai napig nem lehet tudni, milyen büntetést kap majd Rasmussen.

Nézzük most, mit mond erről a volt szövetségi kapitány.

A szavaim erősnek tűnhettek - bár azt tudni kell, hogy dánul nagyon sokat használjuk azt a bizonyos kifejezést, és egyáltalán nem számít kirívóan csúnyának -, de én úgy éreztem, a lányok, illetve az egész magyar kézilabdatársadalom nevében igenis szóvá kell tennem az igazságtalanságot, ami velünk történt. Mindenki látta, mi és hogyan történt. Az első félidőben kaptam egy sárgát, és elvették tőlünk a labdát, amikor csak annyit kértem a delegátustól, hogy magyarázzák meg az ítéletet, hogy legközelebb ne essünk ilyen hibába. A kiállításom a hajrában szintén nem volt jogos, nem mondtam semmi durvát, pedig megtehettem volna, mert akkora támadóhibára, amit a román lány elkövetett, egyszerűen képtelenség nem belemenést fújni. És még ott volt az utolsó támadás, ahol egy nevetséges büntetőt kaptak a románok, amit ha nem kapnak, most nem beszélgetnénk."

Rasmussen szavai kissé meglepőek. Egy olyan mérkőzésen, amelyen egy válogatott sorsa múlik (ha nyertünk volna Románia ellen, vagy döntetlen lett volna, a magyarok jutnak a 12 közé) nincs az az edző, aki egy sárga lappal a zsebében, a mérkőzés hajrájában, kiélezett helyzetben kiharcol magának, pontosabban a csapatának egy kiállítást. Rasmussen mégis megtette ezt, holott nagyon jól tudta, hogy az elmúlt 30 évben kevés olyan kézilabda-mérkőzést játszottak le, ahol egy bíró az edzői reklamálás után visszavonta volna az ítéletét.

Nem keveset, egyet sem.

Ezek után Kim Rasmussennek arról beszélnie, hogy nem okozott kárt a magyar kézilabdának, meglepő és mulatságos. Miközben azt ő is nagyon jól tudja, hogyha Svédország a világbajnokság 7. helyéért játszott meccsen nem támad fel és nem veri meg a németeket, akkor most nem lehet olimpiai selejtezőről beszélni.

A másik érdekes kérdés az, hogy voltak olyan válogatott játékosok, akik nem értették a mester szavait,

mert nem tudtak angolul.

Rasmussen erre annyit mondott, hogy két játékossal valóban akadtak kommunikációs gondjai, de ott volt a másodedző, Siti Beáta, aki segíteni tudott ebben (magyarul: tolmácsolt.)

Rasmussen szerint a felvetés is butaság, ez csak ürügy azoknak, akik meg akarják találni valamivel.

Erre csak megint azt tudjuk mondani, amit Dárdai Pál labdarúgóedző már többször elmondott: egy magyarul beszélő edző egy-egy kritikus pillanatban sokkal könnyebben tudja a nehézségeket áthidalni, mint egy olyan, aki mellé tolmács kell.

Ramussen egyáltalán nem érzi úgy, hogy kudarcot vallott volna Magyarországon.

Miközben a regnálása alatt a magyar női válogatott minden idők legrosszabb és második legrosszabb vb-helyezésével és minden idők legrosszabb Eb-helyezésével fejezett be világversenyeket. A 2018-as Európa-bajnoki 7. helyezés (amelynek részben köszönhetjük, hogy a csapat most az olimpiai selejtezőre készül) a jobb eredmények közé tartozik, de azért zajos ünneplést ezek miatt sem kellene csapnunk.