Vágólapra másolva!
Stipsicz Bence szerint, ha úgy küzd és harcol a magyar férfi jégkorong-válogatott, mint a vasárnap továbbjutással véget érő nottinghami olimpiai selejtezőtornán, akkor bármi megtörténhet a ljubljanai világbajnokságon és az olimpiai kvalifikáció utolsó körében is.

Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány együttese az észtek és a románok legyőzése után a vasárnapi zárómérkőzésen a házigazda, A csoportos briteket múlta felül 4-1-re, ezzel megnyerte a tornát.

A finn szakvezető felidézte: legutóbbi találkozásukkor a britek óriási csalódást keltve 15,8 másodperccel az utolsó találkozó végső dudaszava előtt egyenlítettek, ezzel elütve a magyar válogatottat attól, hogy története során harmadszor a legjobbak közé kerüljön.

"Mindig jó érzés visszavágni"

- fogalmazott a kapitány. Leszögezte, hogy szombaton a románok ellen hosszabbításban megnyert találkozó sebességével nem volt elégedett, ezúttal azonban az első harmadban remekül játszottak, a második húsz percben pedig - noha rengeteg időt töltöttek saját harmadukban - remekül működött a védekezésük, és kulcsfontosságú pillanatokban találtak be. Méltatta a kapuban remekül teljesítő, 47 védést bemutató Rajna Miklóst, valamint a csapategységet.

A kapus szerint igazi csapatmunkát láthattak a Motorpoint Arenába kilátogató nézők.

- fogalmazott Rajna.

Rajna Miklós szerint a kiváló csapatmunkának köszönheti a magyar csapat a továbbjutást Forrás: TSH Photo_Szucs Attila/Tsh Photo_Szucs Attila

Az egész tornán remek védőteljesítményt bemutató, ezúttal az első gólt jegyző Stipsicz Bence a közös munkában látta a siker kulcsát.

- értékelt az MTI-nek. Hozzátette: ezzel megadták maguknak a lehetőséget, hogy egy óriási álom váljon valóra a magyar jégkorongban.

- fejtette ki a védő.

A románok ellen győztes gólt szerző, ezúttal is betaláló Erdély Csanád elárulta: a "kevésbé jó" szombati játék után újrafókuszálták a terveket.

"Bennem és a csapattársaim nagy részében is benne volt a két évvel ezelőtti seb, és mindenképp meg akartuk mutatni: kemény, nehéz pillanatokban be tudjuk húzni a meccseket, stresszhelyzetben meg tudjuk oldani a dolgokat."

Mint mondta, az eredmény ránézésre simának tűnik, de aki látta a meccset, az pontosan tudja: voltak olyan periódusok, amikor akár ki is egyenlíthettek volna a britek.

Elárulta: bár többüknek klubelfoglaltságuk lesz már kedden, gyorsan és röviden azért kiélvezik a sikert, amiért alaposan megdolgoztak.

A hét pontjával a torna legeredményesebbjeként záró Hári János elmondta: tudták, hogy nehéz mérkőzés lesz. A győzelem kulcsának Rajna fantasztikus kapusteljesítményét nevezte. Elmondta: agresszívabb, keményebb játékkal készültek, mint a korábbi találkozókon, és nagyobb sebességre. Kiemelte az első sor eredményességét is, hiszen mind a négy találatot ők szerezték.

Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány együttese a pekingi téli olimpiai játékok utolsó, augusztus végi selejtezőkörébe jutott, ahol 12 együttes szerepel három négyes csoportban. Onnan a csoportgyőztesek léphetnek jégre a 2022-es téli olimpián. A magyar válogatott a házigazda a lettekkel, a franciákkal és az olaszokkal mérkőzik majd.

A magyar férfi jégkorong-válogatott háromszor szerepelt ötkarikás játékokon: 1928-ban, 1936-ban és legutóbb 1964-ben.