Pezsgőfürdő, aranyvonat - 22 éves a Sopron Ronchetti Kupa-győzelme

Horizontal PHOTO DE FAMILLE FEMME TROPHEE EQUIPE BASKETBALL
l'équipe hongroise de Sopron pose autour de la coupe, aprčs avoir remporté le 01 avril dans la salle de la Pioline d'Aix-en-Provence la finale retour de la Coupe Ronchetti dames face ŕ la formation d'Aix-en-Provence, sur le score de 72/70. : Hungarian Sopron Basketball team pose with the Ronchetti cup 01 April in Aix-en-Provence after they won the second leg of the final against Aix-en-Provence. (ELECTRONIC IMAGE) AFP PHOTO AFP/BORIS HORVAT/BH/ut/eba (IMAGE ELECTRONIQUE) (Photo by BORIS HORVAT / AFP)
Vágólapra másolva!
1998. április 1-én a GYSEV Ringa (ma Sopron Basket) női kosárlabdacsapata megnyerte a Ronchetti Kupát, a kontinens második számú európai kupasorozatát. 15 év szünet után (a BSE 1983-ban nyert ugyanebben a sorozatban) született ismét magyar diadal ebben a kupában. Akkor még nem gondoltuk, hogy a következő 22 évben egyszer sem látunk ehhez hasonló bravúrt.

Balogh Judit 39/6

Ezzel a mutatóval rukkolt elő a Sopron akkori extraklasszisa Franciaországban az Aix-en-Provence elleni finálé második mérkőzésén, amelyet a magyar csapat idegenben, 72-70-re nyert meg. A soproniak tehát szűk, 5 pontos előnnyel érkeztek meg Franciaországba.

Út a döntőig

Csoportmérkőzés:
GYSEV - Unipetrol Kralupy (cseh) 87-64, 89-84
GYSEV - Botasspor Adana (török) 90-81, 85-65

A legjobb 16 közé jutásért: GYSEV - Adriatic Zagreb (horvát) 74-81 és 90-65
Nyolcaddöntő: GYSEV - DKSK Borsodchem 99-59 és 67-72
Negyeddöntő: GYSEV - Panatinaikosz (görög) 75-63 és 72-57
Elődöntő: GYSEV - Elitzur Ramla (izraeli) 72-54, 74-76

De ez a történet nem itt keződött, ez csak a vége lett egy fantasztikus menetelésnek. Most felidézzük a 22 éves történetet - úgy, ahogy a sportsajtó annak idején megírta.

1998. március 23. hétfő

Két nappal vagyunk a Ronchetti Kupa döntőjének első, soproni mérkőzése előtt, amikor a GYSEV-nek Budapesten van jelenése a női bajnoki elődöntő negyedik mérkőzésén a Ferencváros otthonában. Az MKOSZ akkor úgy döntött, hogy teher alatt nő a pálma: két nappal a nemzetközi kupadöntő előtt beraktak még egy tétmeccset Baloghéknak.

Az ügyből hatalmas balhé lett. A soproniak minden követ megmozgattak azért, hogy ne kelljen ezen a napon játszaniuk, majd amikor látták, hogy ez a küzdelem kilátástalan, a kezdő ötösüket otthonhagyták.

Azaz Balogh Judit, Szvetlana Orehova, Dalia Kurtinaitine, Béres Tímea és Hollós Anna el sem utazott Budapestre. A Sopron a követkvező ötössel futott neki a Fradi elleni meccsnek: Horváth, Török, Radnóty, Fábián és Mészáros. A Fradi teljes csapattal állt ki, 72-42-re nyert. Az összesített állás ekkor 2-2 volt a két együttes között, az ötödik meccs döntött a fináléba jutásról a magyar bajnokságban.

A Fradi edzője, Tursics Sándor nevetséges cirkusznak minősítette az esetet,

Török Zoltán, a soproniak ügyvezetője azt mondta, hogy az MKOSZ akkori vezetése önmagát minősítette azzal, hogy két nappal a Ronchetti-finálé előtt bajnoki elődöntőre kötelezte a csapatát. A soproniak tehát egy kiadós, 30 pontos vereséggel utaztak haza.

1998. március 25. szerda

A Ronchetti Kupa döntőjének első mérkőzése.

A döntő első mérkőzése

GYSEV RInga - Aix-en-Provane (francia) 70-65 (37-33)
Sopron, 2500 néző. V: Muhvics (horvát), Ziemblicki (lengyel)
GYSEV: Orehova 6, BALOGH 32/3, Mészáros 5/3, Kurtinaitiene 11, BÉRES 12. Cs: Radnóty 4, Hollós. Edző: Saeed Armaghani.

Jó ez a győzelem, de kevés lehet Franciaországban. Nagyjából ezzel intézte el a sportsajtó a soproniak első diadalát.

A magyar csapat öröme a kupa megnyerése után Forrás: AFP/Boris Horvat

A diadalhoz Balogh Judit zsenialitása is kellett - ki gondolta volna akkor, hogy a 32 dobott pontjára a visszavágón még rápakol hetet?

"Nagyon kevés ez az öt pont előny - mondta a meccs legjobbja.

Balogh ezek után felhívta a figyelmet arra, hogy a visszavágó borzalmasan nehéz lesz, ekkor 20 százalékot adott arra, hogy a Sopron megnyeri a kupát.

1998. március 28. szombat

Még mindig ugyanazon a héten vagyunk.

A GYSEV-nek le kell játszania a Fradi elleni ötödik bajnoki elődöntőt.

Természetesen szó sem lehetett arról, hogy Armaghani mester bárkit is pihentessen, a teljes csapat ment neki a telt ház előtt zajló ütközetnek. A Sopron végül 19 pontos különbséggel, 68-49-re diadalmaskodott. Béres Tímea 22, Balogh Judit 19 pontot dobott. A meccs végén a Sopron perzsa edzőjéből kijött a feszültség:

1998. március 31. kedd

A GYSEV Ringa játékosai - azzal, hogy bejutottak a PVSK elleni döntőbe - felszabdultak a rájuk nehező nyomás alól.

Laure Savasta (jobbra) és Balogh Judit párharca a Ronchetti Kupa döntőjének második mérkőzésén Forrás: AFP/Boris Horvat

A franciaországi landolás után Saeed Armaghani a Nemzeti Sportnak továbbra is visszafogottan beszélt. Az edző 30 százalékos esélyt látott arra, hogy a magyar csapat megnyeri a kupát.

1998. április 1. szerda

A döntő második mérkőzése. A magyar szurkolók emeletes busszal érkeztek meg - az 1500 km-t szinte megállás nélkül tették meg. Fejenként 13 ezer forintot fizettek azért, hogy ott legyenek, ott lehessenek.

Jegyőzőkönyv

Aix-en Provance (francia) - GYSEV Ringa 70-72 (37-42)
Aix-en-Provance, 1500 néző. V: Leemann (svájci), Martin (spanyol)
Aix-en-Provance: Le Dréan 12, Hamilton 8, Savasta 13/3, Lesdema 9, Fegent 4. Cs: Palmisano 19, Falcoz 5, Lopez 2.
GYSEV: BALOGH 39/6, Orehova 8, Mészáros 2, Béres 6, KURTINAITIENE 17, Hollós, Radnóty.

A döntő, amelyen egyetlen pillanatnyi esélye nem volt a franciáknak arra, hogy összesítésben megfordítsák az állást. Egy évvel korábban, az 1996/97-es szezonban a Sopron a hatodik helyen végzett a bajnokságban.

Balogh Judit, a GYSEV extraklasszisa és a kupa Forrás: AFP/Boris Horvat

Arrafelé ez rendkívüli dolognak számított - már akkor is. Ehhez képest alig egy évvel később a Sopron feltűnő magabiztossággal nyerte meg a Ronchetti Kupát.

Amikor a meccsnek vége lett, minden magyar a pályára szaladt. Sírt ott mindenki.

"Csodálatos, hihetetlen, megcsináltuk." Csak ennyit tudott kipréselni magából a győztes edző, Saeed Armaghani.

A győztes magyar csapat, a GYSEV Ringa Forrás: AFP/Boris Horvat

Aztán ment ünnepelni a többiekkel. Később a játékosok a mestert öltönyöstül tették be a zuhany alá. Nem tiltakozott.

1998. április 2. csütörtök

Délután öt óra. Hatalmas zápor zúdult Sopronra. Fél órával később kisütött a nap. Ekkor érkezett meg a csapat Franciaországból. A város főterén hatalmas tömeg várta a lányokat. Folyt a pezsgő, folytak a könnyek. Mindennek már 22 éve.

Azóta a Sopron az Euroligában nyert egy ezüstérmet, kétszer volt negyedik. De a nemzetközi kupagyőzelemre a magyar kosárlabdasport 22 éve hiába vágyakozik.

Álljon itt most azoknak a neve, akik ebben a kupasorozatban játszottak a magyar együttesben: Balogh Judit, Béres Tímea, Csontos Eszter, Fábián Ildikó, Hollós Anna, Horváth Andrea, Dalia Kurtinaitiene, Magyarász Anita, Mészáros Kornélia, Szvetlana Orehova, Radnóty Krisztina, Török Zita.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.