Nagyon rossz hírt fog kapni a jövő évi hoki-vb egyik házigazdája

Ice hockey. World Championship. Belarus vs. Czech Republic
5497558 11.05.2018 Belarus's Vitali Trus and Czech Republic's Tomas Plekanec, right, during the Ice Hockey World Championship's group stage match between the national teams of the Czech Republic and Belarus. Alexey Kudenko / Sputnik
Vágólapra másolva!
René Fasel, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elnöke januárban Fehéroroszországba utazik, hogy Aljakszandr Lukasenka államfővel tárgyaljon a jövő évi elit-világbajnokság körüli vitákról.

"Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy összejön a találkozónk. Mindent megteszünk azért, hogy Minszkban kerüljön sor a világbajnokságra" – szögezte le kedden az IIHF elnöke, aki hozzátette, a megbeszélésre jövő csütörtök után, vagyis az ortodox karácsonyt követően Fehéroroszországban kerítenek sort.

A svájci sportdiplomata és a fehérorosz államelnök eredetileg december elején tárgyalt volna egymással, ám René Fasel megfertőződött a koronavírussal, ezért lemondta az utazást.

Úgy tűnik, Vitali Trus nem védheti hazai jégen a fehérorosz válogatott kapuját Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Kudenko

A társrendező lettek korábban egyértelműen jelezték, hogy nem akarnak közös szervezést a Lukasenka augusztusi újraválasztását követően kirobbant tömegtüntetések miatt, és elítélik a hatalomnak az ellenzékkel szemben ismétlődő erőszakos fellépését, a sorozatos bebörtönzéseket.

A minszkiek viszont novemberben közölték, hogy készen állnak a 2021-es vb megrendezésére, ha kell, akár önállóan is.

Fasel ugyanakkor már többször is kijelentette, hogy a világbajnokság politikai okokból történő átruházására, vagy annak lemondására nem kerül sor, és a nemzetközi szövetség kitart a lett-fehérorosz közös rendezés mellett.

Ennek némileg ellentmond a Watson című svájci lap vasárnapi beszámolója, miszerint

az IIHF már aktívan keresi az új helyszínt Minszk helyett,

és erről a Fehérorosz Jégkorong Szövetség éppen azért nem kapott még hivatalos értesítést, mert a hírt a nemzetközi szövetség elnöke személyesen szeretné közölni Lukasenkával.

"Biztosan lesz világbajnokság 2021-ben. Nem engedhetünk meg magunknak két évet vb nélkül" – szögezte le. Az idei tornára Svájcban került volna sor, de a koronavírus-járvány miatt elmaradt.

A Watson cikke szerint amennyiben valóban elveszik Minszktől a rendezést, nem Riga, hanem Prága és Pozsony ad otthont az egész tornának május 21. és június 6. között.