Vágólapra másolva!
A szerb kézilabda-válogatott hatalmas meglepetésre 29-25-re legyőzte Hollandiát a női Európa-bajnokság péntekről szombatra halasztott mérkőzésén.

B csoport

Az oroszok csak nehezen, 24-22-re tudták legyőzni Csehországot. A csehek kapusa, Petra Kudlacková 40 %-os hatékonysággal védett, de ez is kevés volt a bravúrhoz. Ambros Martín együttese második mérkőzését is megnyerte a tornán.

A herningi B csoport második fordulójában 23-23-as döntetlennel zárult a svéd-spanyol meccs, így a világbajnoki ezüstérmes spanyolok továbbra is nyeretlenek.

C csoport

Az Eb-mezőnyből a koronavírus-járványtól leginkább sújtott szerb válogatott csak egy nappal az eredeti terveknél később kezdhette meg szereplését a tornán. Ljubomir Obradovic együttese rögtön hatalmas bravúrt bemutatva 29-25-re legyőzték a világbajnok Hollandiát.

A szerb küldöttséget a csütörtöki megérkezés után két koronavírusos eset hátráltatta, ezért a mérkőzést péntek estéről egy nappal elhalasztották, és csak szombat délután vált biztossá, hogy valóban megrendezhetik. A szerb keretben nem szerepelhetett a Szombathelyi KKA jobbátlövője, Marija Agbaba, a Békéscsaba beállója, Jelena Agbaba, a német Bayer Leverkusen kapusa, Kristina Graovac, valamint a lengyel Zaglebie Lubin beállója, Jovana Milojevic.

Idegesen, jó néhány hibával kezdtek a csapatok, a szerbeken látszott, hogy az előző két napot elszigeteltségben kellett tölteniük a szállodai szobájukban. Tess Wester bravúros védéseire alapozva a 12. perctől egy 4-0-s, majd egy 6-2-es sorozattal ellépett a világbajnok, ráadásul a szerbek súlyos boka- vagy Achilles-sérülés miatt - minden bizonnyal az egész tornára - elveszítették egyik legjobbjukat, Andrea Lekicet.

A szünetben már 15-9-re vezettek a hollandok, ám az első félidőben történtek ellenére a szerb válogatott remekül kezdte a második felvonást. A 44. percben még 22-16-os hátrányban voltak, ám Jovana Risovic védéseire alapozva, létszámfölényes támadójátékot és öt-egyes védekezést alkalmazva 7-0-s sorozatot produkáltak, és az ötvenedik percben átvették a vezetést.

A hollandok játéka szinte teljesen szétesett, számos lövést rontottak, tíz percig nem találtak a hálóba. Az 57. percben már két találat volt a szerbek előnye, amit a hátralévő időben megdupláztak, így végül a második félidőt 20-10-re, a meccset pedig óriási meglepetésre 29-25-re nyerték meg.

Szerb öröm a világbajnok Hollandia ellen Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

A szerbek NB I-es légiósai közül a váci Sanja Radosavljevic két gólt dobott, a szombathelyi Katarina Tomasevic pedig kilenc lövésből négyet védett. A Ferencváros holland jobbszélsője, Angela Malestein kétszer volt eredményes. A mezőny legeredményesebb játékosa Katarina Krpez-Slezak volt, aki 15 kísérletből 11 gólt szerzett.

D csoport

A román válogatott 28-24-re legyőzte Lengyelország csapatát. Az első félidőben már öt góllal is vezettek a lengyelek, ám a románok a szünet után felzárkóztak, a 48. percben - a meccs során először - előnybe kerültek, a hajrában pedig magabiztosan növelték a különbséget.

A mezőny legeredményesebb játékosa a CSM Bucuresti balátlövője, Cristina Neagu volt, aki 16 lövésből nyolcszor volt eredményes. A lengyel Aleksandra Rosiak nyolc kísérletből hét gólt dobott.

A lengyel válogatott nagy nemzetközi tornán legutóbb 2017-ben nyert mérkőzést, akkor a világbajnokság alsóházi rájátszásában járt sikerrel, Európa-bajnokságon viszont legutóbb 2014-ben tudott győzni.

Elképesztően játszott a norvég válogatott Németország ellen Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

Norvégia valóságos erődemonstrációt bemutatva 42-23-ra legyőzte Németországot.

A mezőny legeredményesebb játékosa a Győri Audi ETO KC korábbi klasszisa, a jobbátlövő Nora Mörk volt, aki 15 lövésből 12 gólt szerzett.

A győriek jelenlegi norvég játékosai közül Veronica Kristiansen három, Stine Oftedal és Kari Brattset egyaránt négy találattal zárt.

A Ferencváros német légiósai közül Julia Behnke kétszer, Emily Bölk négyszer talált be. A németeknek ez volt a legsúlyosabb vereségük a kontinenstornák történetében, pedig mind a 13 eddigi Európa-bajnokságon szerepeltek. Az eddigi negatív csúcsot számukra a magyaroktól elszenvedett, húsz évvel ezelőtti 33-22-es vereség jelentette.

Női kézilabda Európa-bajnokság, csoportkör:
1. forduló:
C csoport (Kolding):
Szerbia-Hollandia 29-25 (9-15)
pénteken játszották:
Horvátország-Magyarország 24-22 (12-12)

2. forduló:
B csoport (Herning):
Spanyolország-Svédország 23-23 (13-10)
Oroszország-Csehország 24-22 (15-13)
Az állás: 1. Oroszország 4 pont, 2. Svédország 3, 4. Spanyolország 1, 4. Csehország 0

D csoport (Kolding):
Norvégia-Németország 42-23 (22-14)
Románia-Lengyelország 28-24 (11-15)
Az állás: 1. Norvégia 4 pont, 2. Románia 2 (47-46), 3. Németország 2 (45-61), 4. Lengyelország 0
A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe.