Vágólapra másolva!
A Sopron Basket és a török Galatasaray első Euroliga-összecsapása nagy izgalmakat ígért a soproni buborékban, amiből a hazaiak jöttek ki jobban.

A Sopron Basket korábban mindkét francia ellenfelét legyőzte a női kosárlabda Euroliga D csoportjában, és ezúttal a török Galatasaray várt a százszázalékos teljesítményt nyújtó kosaras lányokra. A két klub már négyszer találkozott egymással az Euroligában, mindkét csapat kétszer nyert és kétszer veszített a korábbi összecsapásokon.

Első negyed

Jelena Brooks kosarával indult a meccs. Nem sokkal később Courtney Williams válaszolt rá a "festékből" eleresztett dobásával. Az első négy percben tartotta a lépést egymással a két csapat: a Sopron inkább középtávoli dobásokkal és gyorsindításokkal próbálkozott, a Galatasaray pedig a triplavonalon kívűlről akart inkább kosarakat szerezni.

A soproniak szinte végig vezettek az első félidőben Forrás: FIBA

A negyed felénél 10-5-ös hazai vezetésnél Courtney Williams szerzett újabb kosarat, egy pontra jött fel a török csapat. A Sopron részéről Tina Krajisnik szerzett két pontot a büntetőterületen belülről, majd a büntetőt is bedobta. Jól tartotta az előnyét a Sopron, a törökök edzője Efen Guven 15-9-es soproni vezetésnél időt kért.

Briann January dobása után már nyolc pontra hízott a hazai csapat előnye. Quanitra Hollingsworth kétpontosával tartotta a lelket a Galatasaray csapatában. Egy perccel az első negyed vége előtt ismét Hollingsworth talált be, de Jelena Brooks szép kétpontosával 21-13-al zárta a Sopron az első negyedet.

Második negyed

A Sopron felszabadult játéka folytatodótt a második negyed elején is, bár a távoli dobásokkal továbbra is hadilábon álltak. A triplák hiányát jó védekezéssel sikerült ellensúlyozni . Gabrielle Williams a sarokból leadott dobásával már lassan tízpontos előnyre tett szert a haza csapat. Russell első kosara miatt azonban nem sikerült elhúznia a Sopronnak, maradt a hatpontos különbség.

Az időkérést követő saját palánkunk alatti tumultusból sikerült megszerezni a labdát, de a Sopron nem tudta kosárral befejezni a támadást. A negyed felénél nagyobb tempóra kapcsolt a Galatasaray, de Gabrielle Williams egy-egyezést követően fejezte be egy szép zicerrel a soproni támadást, majd January is betalált, így ismét nyolc pontra nőtt a különbség. A törökök edzője időt is kért, hogy összeszedje csapatát.

Fegyverneki Zsófia ezúttal is csapata egyik legfontosabb játékosa volt Forrás: FIBA

Gabrielle Williams újabb kosarat szerzett, de Asena Yalcin triplája csökkentette a különbséget. Kilenc hárompontos soproni kisérletből egyet sem sikerült bedobnia a magyar bajnoknak. Két perccel a nagyszünet előtt Anete Steinberga büntetőivel két pontra zárkozott fel a Galatasaray. A kétpontosokat remekül dobta a Sopron, de a hármasokkal továbbra is gondban volt a hazai csapat, több tiszta kísérletük is kimaradt.

Megan Walker személyi hibát követett el a hárompontos kísérlet közben Steinbergán, aki mindhárom büntetőjét bedobta, két pont a különbség. Fél perccel a vége előtt egyenlített a Galatasaray, köszönhetően a javuló védekezésüknek. Bilgic gólpassza után Russel ziccerét követően már vezettek a törökök, akik lélektani szempontból a legrosszabbkor szerezték meg a vezetést a félidő vége előtt pár másodperccel. (34-36).

Harmadik negyed

Courtney Williams a találkozón már nem először dobott kiváló ütemben egy középtávoli tempót a negyed közepén, ezzel két ponttal vezetett a török csapat, de Krajisnik ziccerével egalizált. Két percre rá Steinberg hárompontosával már öt ponttal vezettek a vendégek, a Sopron pedig ismét hibázott támadásban, és a védekezésük is ingatag lábakon állt.

Fegyverneky remek átadással hozta helyzetbe a befele mozgó Krajisniket, aki a büntetőt is bedobta. Steinberga a következő török támadás alatt nagyon megverte a védőjét a haza palánk alatt, de Brooks kosarával ismét csak két pont volt a különbség. A tizennegyedik triplakísérlet végre sikerült a Sopronnnak, Fegyverneky Zsófia talált be kintről - ezzel öt pontos török vezetést sikerült ledolgozni.

A harmadik negyedben a Sopron visszaszerezte a vezetést Forrás: FIBA

Fegyverneky tört be balról és szép ziccerrel zárta a támadást, négy perccel a vége előtt újra átvette a vezetést a Sopron. A hazai csapatnak sikerült némileg javítani a védekezésén, és January dobásával ismét egyenlő volt az állás, de Bilgic hárompontosa után újra vezetett a Galatasaray. Glory Johnson blokkja után a triplavonalon túlról is betalált. Steinberga tarthatatlan volt a büntetőterületen belül, ismét szép megoldással szerzett kosarat, de Glory Johnsonnak köszönhetően kétpontos vezetéssel várta az utolsó negyedet. (57-55)

Negyedik negyed

A Sopron játéka még mindig akadozott, de Glory Johnsonnak sikerült tartani a lelket a csapatban. A törökök zónavédekezését többször sikerült átjátszania, de támadóhiba miatt visszafújták a bírók az akciót. Kintről még mindig nagyon rosszul dobott a hazai csapat, de a támadópattanóknak hála sikerült tartani a négypontos különbséget. A félidő felénél Krajisniket faultolták, a büntetők előtt a török edző időt kért.

A következő török támadást sikerült kivédekeznie a Sopronnak, de sajnos rontottak támadásban is, Brooks adta el a labdát, így maradt a hat pontos különbség. A hazai palánk alatt viszont továbbra is több gondot okoztak a török csapat magasemberei, de szerencsére több nagy helyzet kimaradt. Brooks két büntetőjéből csak egy ment be: 66-63-es állásról vágtak neki a csapatok az utolsó három percnek.

Gabrielle Williams jól játszott a Galatasaray ellen Forrás: FIBA

Gáspár Dávid, a soproniak edzője kért időt, hogy rendezze a sorokat a végjátékra. Egy török faultgyanús szereplés után szerencsére sikerült védőlepattanót szereznie a Sopronnak, majd Fegyverneky Zsófia dobott egy nagyon fontos tempót a sarokból, ötpontra növelve a hazai csapat előnyét.

Másfél perccel a vége előtt török oldalról Yalcin rontott el egy hárompontost. Mercedes Russel dobott kosarat a Galatasaraynak, majd Briann January először dobhatott büntetőket a meccsen, de csak a másodikat értékesítette. A török edző időkérése után jöhetett a Galatasary négypontos soproni vezetésnél, de Steinberga sarokból elengedett triplája kimaradt, így nem változott az állás.

Eladta a labdát a hazai csapat, sőt a Sopron lepattanószerzés közben faultolt, így Russell dobhatott két büntetőt. Az első kimaradt, a másodikat viszont bedobta. De ez is kevés volt,

a Sopron 69-66-ra legyőzte a Galatasaray-t.

A magyar bajnok harmadik mérkőzését is megnyerte, így továbbra is százszázalékos a szezonban.

Női kosárlabda Euroliga, D csoport, 3. forduló
Sopron Basket - Galatasaray (török) 69-66 (21-13, 13-23, 23-19, 12-11)
A magyar csapat pontszerzői: Krajisnik 18, Williams 13, Brooks 9, January 9, Fegyverneky 9, Johnson 9, Czukor 2

Csütörtökön 14.30-tól ismét összecsap egymással a Sopron és a Galatasaray az ötödik fordulóban.