Vágólapra másolva!
Pénteken este magyar idő szerint 20 órakor a spanyol Salamanca csapatával csap össze a női kosárlabda Euroliga elődöntőjében a Sopron Basket, amely csütörtökön két edzéssel készült az összecsapásra. Isztambulban továbbra is a karantén-körülmények imitálásával próbálkoznak a szervezők - több-kevesebb sikerrel. A legnagyobb gondot az okozza, hogy a Hilton Hotel Maslak liftjei nem bírják a terhelést, a magyar bajnokcsapat játékosai csütörtökön többször is a liftben ragadtak.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Isztambulból.

Már a liftben ragadás is a szürreális jelenetek közé sorolható, de a meccs előtti hivatalos sajtótájékoztató még inkább.

31 éve vagyok újságíró, a koronavírus-járvány több mint egy éve tombol, mégis csak most láthattam először, milyen az, amikor egy sötét szobában egy képernyőnek beszélnek az érintett felek.

A sajtótájékoztató kezdésére vár Fegyverneky Zsófia (balra) és Gáspár Dávid edző (középen) Forrás: Lantos Gábor

Csütörtökön este az edzés előtt került sor erre a sajtóeseményre, amelyre azért léphettem be, mert a Sopron Basket jóvoltából most a hivatalos küldöttség médiacsapatának tagja lehetek. Ez tehát feljogosított arra, hogy személyesen nézzem meg Fegyverneky Zsófia és Gáspár Dávid szereplését, de arra már nem, hogy kérdést is feltegyek.

Azt ugyanis csak zoom-kapcsolaton lehetett megtenni.

Ha nem megyek fel a sajtószobába és csatlakozom a zoom-beszélgetéshez, akkor kérdezhetek, így nem tehettem azt meg.

Egy sötét szobába vezettek minket. Az asztalnál ott ült a FIBA médiamunkatársa, ő igazította el a Sopron csapatkapitányát és edzőjét, hogy mi fog történni.

Fegyverneky és Gáspár egy nagy tévéképernyő előtt ültek és azt nézték. A képernyő mögött ült két technikus, ők voltak a felelősek az internetes kapcsolat összerakásáért és azért, hogy a sajtótájékoztató rendben menjen. 20.15-kor az egyik technikus intett és közölte, él a kapcsolat. A FIBA médiamunkatársa ekkor tette fel az első kérdést, amelyre mind Fegyverneky Zsófia, mind Gáspár Dávid angolul válaszolt.

A Nemzeti Sport munkatársa mindezt a szobától 100 méterre egy másik helyiségben figyelte a számítógépén keresztül. Aldous Huxley könyvének a címe ugrott be: Szép új világ.

Egy ilyen győztes csapatképnek pénteken este is nagyon örülnénk Forrás: FIBA

Mert a koronavírus ezt is tette a világ jelentős sporteseményeivel. Mondjuk, jelen esetben ezen azért nem érdemes nagyon sírni, mert annak kell örülni, hogy egyáltalán meg tudják rendezni a különféle sporteseményeket - itt és most a női kosárlabda Euroliga Final Fourt. De vissza a sajtótájékoztatóhoz. Mind Fegyverneky Zsófia, mind Gáspár Dávid arról beszélt, hogy mekkora dolog a Sopron Basket életében a sorozatban harmadik Final Four-szereplés, hogy mennyire nehéz feladata lesz a magyar bajnoknak.

Nem tudom, hogy ezt hányan látták, de megható volt, amikor a sajtótájékoztató végén magyarul is megszólaltak a főszereplők. Ekkor gyakorlatilag a csapat szurkolóihoz és minden magyar kosárlabdát szerető emberhez fordultak, arra kérve őket, hogy biztassák a csapatot - akkor is, ha fizikailag nem lehetnek jelen a török városban.

Bár korábban úgy volt, hogy az eseményre török nézők bemehetnek, ezt később megváltoztatták, így az esemény zárt kapuk mögött zajlik majd. A Sopron szurkolóinak így marad a tévéközvetítés lehetősége pénteken este.

Ahogy írtam, csütörtökön két edzést is tartott a magyar csapat, amely a pénteki meccsnapon délben még egy tréninget tervez, mielőtt eljönne a Salamanca elleni összecsapás. A spanyolokkal eddig csak a szálloda ebédlőjében találkoztunk, igaz, ott többször is.

A két éven át Sopronban dolgozó edző, Roberto Iniguez ezúttal nem a morózusabb arcát mutatta.

Mindenkihez volt egy kedves szava, a soproni ügyvezetővel, Török Zoltánnal csütörtök reggel hosszabban is beszélt. Amúgy a Sopron esti edzésén Török ügyvezető maga is beszállt a mentális felkészítésbe.

A Sopron Basket csapata a csütörtöki edzés után Forrás: Lantos Gábor

Egy széket húzott az oldalvonal mellé, s mikor a csapat az 5-5 elleni edzésjátékban egy-egy szép megoldással rukkolt elő, hangos biztatással, tapsolva fejezte ki tetszését. Az a kívülálló számára is egyből látszott, hogy a Sopron mentálisan jól összerakott együttes.

ezek voltak Török Zoltán szavai az esti edzés után. Az biztos, hogy annál többet, mint amit a Sopron az előkészületekbe beletett, nem nagyon lehetett már tenni. És az is biztos, hogy a három lehetséges ellenfél közül azzal játszik a Sopron, amely ellen tényleg valós esélye lehet a győzelemre.

Út a Final Fourig - Sopron Basket

Sopron Basket-Galatasaray (török) 69-66 és 70-58
Sopron Basket-Landes (francia) 70-59 és 84-54
Sopron Basket-Bourges (francia) 70-60 és 74-64
negyeddöntők: Sopron Basket-Lyon (francia) 94-66 és 62-75


Visszatérve Iniguezre: a baszk edző fantasztikusan nagy csatára számít, s azt mondta, hogy az elődöntő esélyese a Sopron. Ezt jó volt hallani, de azért tudjuk, hogy Roberto Iniguez a szavak mágusa is. Az biztos, hogy a Salamanca az idei Euroliga-mezőny legfiatalabb csapata, amely 8/0-s, azaz hibátlan mutatóval jutott el Isztambulba.

Roberto Iniguez, a Salamanca edzője két idényen át Sopronban dolgozott Forrás: FIBA

A Sopron az első hét meccsét szintén megnyerte ebben a sorozatban, csak az utolsó, Lyon elleni mérkőzését vesztette el hazai pályán, de ott a továbbjutás volt a fontos és ez a vereség is belefért a magyar csapatnak. Ha a meccseket és az ellenfeleket tekintjük, úgy vélem, hogy a Salamancának egy picit könnyebb útja volt a négyes döntőig. Az orosz Orenburg ellen két egészen meghökkentően nagy különbségű győzelmet arattak.

Út a Final Fourig - Avenida Salamanca

Salamanca-Orenburg (orosz) 70-42
Salamanca-Kurszk (orosz) 89-47
Salamanca-Izmit (török) 101-80
Salamanca-Orenburg 93-38
Salamanca-Kurszk 79-70
Salamanca-Izmit 98-72
negyeddöntők: Salamanca-Girona (spanyol) 74-66 és 71-65

A Salamanca számára amúgy ez a nagy visszatérés, mert a 2019-20-as (a koronavírus miatt végül be nem fejezett szezonban) 14 év folymatos Euroliga-szereplés után nem kerültek be a sorozat főtáblájára. A csapatnál ezt akkor óriási csalódásként élték meg. Pontosan ezért szerződtették Roberto Iniguezt, hogy a kiváló edző újra komoly nemzetközi eredményeket produkáljon, igaz, arra tán ők sem gondoltak, hogy Iniguez rögtön az első szezonban megteszi ezt.

A spanyol bajnokságban megnyerték az alapszakaszt, amely nagy szó, hiszen az egyik ellenfelük az idei Európa Kupa-győztes Valencia.

A Sopron szintén veretlenül lett első az NB I alapszakaszában, azóta már a döntőbe is bejutott a sárga-zöld együttes, amely a jövő héten vasárnap a Szekszárd ellen kezdi meg a döntő sorozatát.

Gáspár Dávid vezető edző élete legnagyobb edzői feladata előtt áll Forrás: FIBA

Ám ne szaladjunk ennyire előre, mert pénteken este tényleg elképesztő nagy csata vár a magyarokra a spanyol Salamanca ellen. Ha győz a Sopron, akkor története során második alkalommal játszhat döntőt a legrangosabb európai kupasorozatban. Nem lenne semmi!

A női kosárlabda Euroliga négyes döntőjének programja: Fenerbahce (török) - Jekatyerinburg (orosz) 15.00. Sopron Basket - Avenida Salamanca (spanyol) 20.00.