Vágólapra másolva!
Nem sikerült a bravúr, a spanyol Salamanca csapata 11 ponttal, 71-62-re legyőzte a Sopron Basketet a női kosárlabda Euroliga péntek esti elődöntőjében Isztambulban. A Roberto Iniguez vezette Salamanca védekezésben szétszedte a Sopront, amelynek nem volt ellenszere a keményen játszó spanyol csapat ellen. A döntőbe jutás nem sikerült tehát, így a zöld-sárgáknak vasárnap a török Fenerbahce ellen kell pályára lépniük a bronzéremért.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Isztambulból.

Egészen hihetetlen az, ahogy a rendező törökök a női kosárlabda Euroligát rendezik. A koronavírus-járvány miatt elvileg a meccseket zárt kapuk mögött kellene lejátszani. Mondom, elvileg.

Mert a péntek délutáni Jekatyerinburg-Fenerbahce összecsapáson néhány százan csak ott ültek a lelátón.

Hogy ezek az emberek hogyan kerültek be a csarnokba, rejtély. A történtek fényében mindenesetre komikus, amit a szervezők a csapatokkal a szállodában csinálnak a biztonságos távolságtartás jegyében.

A Sopron Basket története során negyedszer játszott Euroliga-elődöntőt Forrás: Tóth Zsombor

Nézők ide, vagy oda, a Fener nem tudta legyőzni az egész sorozat legnagyobb esélyesét, az orosz Jekatyerinburgot. A 88-84-es orosz győzelemmel végződött összecsapás a védekezésen kívül a sportág minden szépségét felvonultatta.

Elképesztő harc ment a pályán, a törökök nagyon igyekeztek, de ezt az orosz együttest még ők sem tudták megverni.

Ellenfélre várt tehát a Jekatyerinburg, az volt a kérdés, hogy a Sopron Basket, vagy a spanyol Avenida Salamanca jut-e a döntőbe. A magyarok rengeteg edzésmunkával és mentális felkészítéssel érkeztek az elődöntőre, s bár a nemzetközi szakértők előzetes jóslata szerint nem a Sopron volt a meccs esélyese, minden magyar arra számított, hogy Gáspár Dávidnak sikerül túljárnia Roberto Iniguez eszén.

A két edző összecsapása adta ennek az elődöntőnek a nagy pikantériáját,

hiszen Iniguez két éven át Sopronban dolgozott és mind a két idényében a Final Fourba vezette a zöld-sárgákat.

Roberto Iniguez ezúttal a Salamanca edzőjeként játszhatott a Sopron ellen Forrás: Tóth Zsombor

Az első kosarat Briann January szép tempójával a Sopron szerezte meg. A védekezése megint nagyon rendben volt a magyar csapatnak, de a támadásokba több hiba csúszott az első negyed elején.

Jellemző, hogy a Salamanca csak 3.05-nél szerezte meg az első pontjait.

A pályán nagy volt a feszültség, kevés pont esett, Hayes kosarával pedig a 6. percben először vezetett a Salamanca. Nem is kettő, hanem 4 ponttal (4-8). Az már ekkor látszott, hogy mind a két csapat szinte a tökéletesre fejlesztette a védőmunkáját. Az első negyed hajrájában folyamatosan a Salamanca vezetett, de a különbség nem volt nagyobb négy pontnál. Mivel a Sopron viszonylag hamar összeszedte az öt csapatszemélyit, a spanyolok folyamatosan büntetőzhettek. 14-10-es salamancai vezetésnél 3 másodperccel az első negyed vége előtt újabb spanyol kosár esett, így az első negyed után 16-10 volt az állás az ellenfélnek. A tíz dobott pont kevés volt a 10 perc alatt, feltétlenül javítani kellett a Sopron támadójátékán.

Fegyverneky Zsófia vezeti a labdát a Salamanca elleni elődöntőben Forrás: Tóth Zsombor

Határ Bernadett jó befordulásával kezdte meg a hátrány csökkentését a Sopron a második negyed elején, majd Meghan Walker duplája után még egy büntetőt is dobhatott. 15-18-nál lépéshiba miatt elvették a spanyoloktól a labdát, majd Gabby Williams - akit eddig rettenetesen fogtak - egy pillanatra egyedül maradt, s bevágott egy triplát.

A 13. percben így 18-18 lett az állás - Roberto Iniguez azonnal időt is kért.

Walker az időkérés után újabb triplával jelentkezett, már a Sopron vezetett 21-18-ra. Sajnos, csak pillanatokig tartott az előny és 21-22-nél már Gáspár Dávidnak kellett időt kérnie. A bírók engedték a kemény (talán túlságosan is kemény) játékot, olykor elég nagy zűrvarar uralkodott a pályán. Tina Jovanovics percei következtek, két kosarat is dobott a soproniak szerb légiósa, de a túloldalon Hayes-t nem sikerült tartani, aki 17 perc alatt 14 pontot dobott. 38 másodperccel a nagyszünet előtt Gabby Williams két büntetőjével 32-28-ra vezetett a Sopron, ekkor a spanyolok újra időt kértek. Ezt az utolsó 38 másodpercet kellett volna kapott kosár nélkül kibírni. Nem sikerült - így a nagyszünetben 32-30-ra vezetett a Sopron. A második negyedet 22-14-re nyerte meg a magyar csapat.

Mindkét palánk alatt óriási harc dúlt Forrás: Tóth Zsombor

Minimális soproni előnnyel indult tehát a második félidő. A Salamanca holland légiósa, Emese Hof egyenlített, majd Briann January hármasával lett három pont ide. Egy eladott labda után egy pontra jött fel a spanyol csapat, majd a bíró három másodpercet fújt a Sopron ellen.

Mindezek pont elegendőek voltak arra, hogy a Salamanca ismét visszavegye a vezetést. Gáspár Dávid is érezte a veszélyt, így 35-38-nál időt kért.

Szenvedős meccs volt ez, ráadásul olyan, amibe nem fért bele a hibázás. A 24. percben Jovanovics volt az első olyan soproni játékos, aki elérte a 10 pontot, majd egy villámgyors magyar támadás után Jelena Brooks kosarával ismét a magyarok vezettek. Aztán pont ő volt az, aki egy szabálytalanság után technikait kapott, le is kellett cserélni. Ennél nagyobb probléma volt, hogy támadásban továbbra sem ment a Sopronnak, miközben az ellenfél apró kosarakkal és büntetőkkel lépett el. A 26. percben megint 6 pont volt oda, azaz 39-45-öt mutatott az eredményjelző. Valahogy meg kellett volna fékezni a spanyolokaf, de erre nem volt ellenrszer. Amikor pedig a 27. percben egy triplával 39-48 lett az állás, Gáspár Dávidnak újra időt kellett kérnie.

Briann January a második félidő elején dobott egy fontos triplát Forrás: Tóth Zsombor

Kritikus volt a helyzet a soproni csapat szempontjából. Nem a 9 pont hátrány volt a veszélyes, bár azt sem lehetett kevésnek nevezni, hanem az, hogy Fegyvernekyék nem tudtak pontosan támadni. Éppen ezért, mint egy falat kenyér, úgy kellett January jó hármasa (42-48), de a spanyoloknak szinte mindenre volt válaszuk.

A máskor jól működő gépezetbe homok került, de a Salamanca védekezése egészen hihetetlen módon működött. Ahogy azt Roberto Iniguez megtanította nekik.

Ettől persze még Jelena Brooksnak nem kellett volna kihagynia a kihagyhatatlant, de úgy látszik, ez egy ilyen este volt. Az utolsó szünetre 42-50-es állásnál mentek a csapatok. A harmadik negyedet 20-10-re nyerte meg a spanyol csapat, a tiz dobott pont ezen a szinten eléggé meghökkentő volt.

Nagy fordulatra lett volna tehát szükség a negyedik negyedben. Minden egyes letelt másodperc a Salamancának kedvezett, amely egy triplával nyitotta a negyedik negyedet, így a 31. percben 42-55 volt az állás. Jelena Brooks duplája jelentette az első soproni pontokat, majd végre megúsztunk egy salamancai támadást. Sőt!

Meghan Walker triplájával 8 pontra szűkítettük a hátrányt (47-55).

Elvileg semmi sem dőlt el, hiszen 8 perc még hátra volt a meccsből.

A zöld mezes Gabby Williams tör a spanyol kosárra Forrás: Tóth Zsombor

A felcsillanó reményeket Hayes triplája hűtötte le a túloldalon. Fegyverneky Zsófia a 33. percben szerezte első két pontját büntetőből, majd Samuleson újabb triplával jelezte, hogy ezen az estén a Salamanca a jobb csapat a két együttes mérkőzésén. 51-65-ös állásnál Gáspár Dávid az utolsó idejét is kikérte, de itt már látni lehetett, hogy ezt a meccset nem a Sopron nyeri meg.

A Salamanca a meccs utolsó 5 percét felszabadultan és ponterősen játszotta le, a 37. percben 70-51-re, azaz 19 ponttal is vezetett már. Innentől kezdve tényleg csak a számszerű végeredmény volt kérdéses. Amely 61-72, azaz 11 ponttal nyert a Salamanca.

A végén azért még Roberto Iniguez odatette magát, hogy tényleg keserű legyen a pohárban lévő ital: a meccsből 19,4 másodperc, a Salamanca támadóidejéből 0,5 másodperc volt hátra, amikor a spanyol edző időt kért. Hogy erre mi szüksége volt, azt tényleg csak ő tudhatja.

A vereség azt jelenti tehát, hogy vasárnap a házigazda Fenerbahce ellen kell pályára lépnie a bronzéremért a magyar csapatnak. A döntőben a Jekatyerinburg a Salamancával mérkőzik majd Isztambulban.

Női kosárlabda Euroliga elődöntő: Sopron Basket - Avenida Salamanca 61-72 (10-16, 22-14, 10-20, 19-22).
Jekatyerinburg-Fenerbahce 88-84.