Vágólapra másolva!
Olyan helyzetben a Győri Audi ETO a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének második napja előtt, mint még soha: bronzmérkőzést kell játszania. A tét nem más, mint a szép búcsú Görbicz Anita és Eduarda Amorim számára.

Hihetetlen izgalmakat hozott a Győr és a Brest szombati elődöntője, amiben mindkét csapat állt jobban a másiknál, és el is dönthette volna a továbbjutás sorsát. A rendes játékidő első félidőjében az történt a pályán, amit Laurent Bezeau, a franciák vezetőedzője elképzelt. A Brest rendkívül masszívan védekezett, aminek köszönhetően az ETO nagyon kevés akciógólt szerzett – az első 23 percben hármat, hogy pontosak legyünk.

Amikor a második játékrészben a négyes döntőben újoncnak számító Brest 15-11-re meglépett a magyar csapattól, zavarba jött Ambros Martín taktikai változtatásától (Estelle Nze Minko zavaró védekezése) és a döntőbe jutás közelségétől. Ana Gros 40. percben lőtt sokadik találata után 13 percet kellett várni az újabb bresti gólra, közben a mieink 17-15-re átvették a vezetést.

A Győr és a Brest végletekig kiélezett elődöntőt hozott, amiből ezúttal a franciák jöttek ki győztesen Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Győr norvég játékosai a hátukra vették a csapatot, Silje Solberg eddigi legjobb meccsén játszotta a zöld-fehérek kapusaként, ahogyan Kari Brattset és Stine Oftedal is a legjobbkor találtak be, így a hajrát 20-18-as előnyből kezdhette a magyar együttes. Az utolsó percben Görbicz Anitának egy sorsdöntő hétméteresnél ott volt a kezében a döntőbe jutás, de a legenda ezúttal hibázott – pontosabban Sandra Toft védeni tudott. Mivel a túloldalon Djurdjina Jaukovic két másodperccel a dudaszó előtt egyenlített, következhetett a kétszer öt perc hosszabbítás.

A döntetlen egy jó ismerősünk ebben a párharcban, ugyanis a csoportkörben lejátszott két összecsapás is ezzel az eredménnyel zárult. Azonban ezúttal hiába lett 23-23 a végeredmény, valahogyan el kellett dönteni, hogy ki játszhat vasárnap a trófeáért. Az ETO a 2016-os, CSM Bukarest elleni finálé után ezúttal is elveszítette a büntetőpárbajt, így először bukott el elődöntőt a Papp László Sportarénában.

Ez azt jelenti, hogy Görbicz és Eduarda Amorim a 15:15-kor kezdődő bronzmérkőzésen búcsúzhat győri mezben a legrangosabb európai kupától.

Görbicznek négy gól kell a CSZKA Moszkva ellen, hogy ne „csak" a Bajnokok Ligája, de a négyes döntők történetének a legeredményesebb kézilabdázója is legyen.

A BL-ben 1013 góllal bíró klasszis a négyes döntők örökgóllövőlistáján szombati két góljával már csak három találatra van az 57 góllal az élen álló Nycke Groot mögött.

Görbicz Anita rekorddöntéssel búcsúzhat a Bajnokok Ligájától Fotó: Hirling Bálint - Origo

Nem csak Görbicz fog rekordot üldözni a vasárnapi nap folyamán, hanem a Brest csapatának jobbátlövője, Gros is, aki félelmetes szezont fut. A korábban a Rába partján is megforduló szlovén szombati kilenc góljával már 127 találatnál jár a 2020-21-es évadban. Amennyiben a 30 éves kézilabdázó legalább hét alkalommal be tudja venni a Vipers Kristiansand kapuját a 18:00-kor kezdődő fináléban, akkor megdönti a Görbicz Anita (2011-12) és Natalia Morskova (1996-97) által 133-133 góllal tartott szezoncsúcsot.

Hogy ez ne sikerüljön neki, sokat tehet Katrine Lunde, aki a CSZKA Moszkva elleni elődöntőben 15 védést mutatott be. Tette mindezt 41 évesen, a világ összes rutinjával felvértezve. A Vipers 33-30-ra verte az oroszokat az elődöntőben, de ennél nagyobb volt a különbség a mérkőzés nagy részében.

Ole Gustav Gjekstad együttese valamivel könnyebben, a pályán kevesebb időt töltve tudta le az első feladatot a hétvégén, mint a Brest.

Ha ezt vegyítjük azzal, hogy Lunde mellett olyan korszakos játékosok alkotják a Viperst, mint Heidi Löke, Nora Mörk, vagy a 22 éves kora ellenére a világ egyik legjobb irányítójának számító Henny Reistad, akkor könnyedén őket nevezhetnénk meg a döntő esélyesének. Azonban még a mozgékony védekezésüknek is bőven okozhat problémát az Isabelle Gulldén által vezényelt, széles keresztmozgásokra épülő bresti támadójáték.

Heidi Löke ötödik BL-trófeáját nyerheti, a Larvik és a Győr után a harmadik különböző csapattal Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Vipers a 2011-es győztes Larvik után a második norvég klub lehet, amelyik magasba emelheti a BL-trófeát. Abból a sikerből Löke, Mörk és a vezetőedző Gjekstad mellett a visszavonuló Linn Jörum Sulland is kivette a részét a Vipers mostani keretéből. A Brest lehet az első francia csapat, amelyik a magasba emelheti a legrangosabb európai klubtrófeát. Sőt, korábban francia együttes a döntőbe sem tudott bejutni.

A franciák még a büntetőpárbajba torkolló Győr elleni párharc ellenére is két órával többet pihenhettek, aminek szintén lehet jelentősége. Nem lennénk meglepődve, ha a franciák ezúttal sem tudnák 60 perc alatt eldönteni a mérkőzés és a trófea sorsát.

Női kézilabda Bajnokok Ligája, négyes döntő, Budapest
a szombati elődöntők eredményei:
Győri Audi ETO - Brest Bretagne 23-23 (8-11, 20-20, 22-22) --- hétméteresekkel: 2-4
Vipers Kristiansand - CSZKA Moszkva 33-30 (18-12)
a vasárnapi program:
bronzmérkőzés
15:15 Győri Audi ETO - CSZKA Moszkva
DÖNTŐ
18:00 Brest Bretagne - Vipers Kristiansand