Vágólapra másolva!
A magyar női 3x3-as kosárlabda-válogatott 21-9-re legyőzte Tajvant a debreceni olimpiai selejtező elődöntőjében, így egyetlen lépésre került a tokiói szereplés kiharcolásától. A fináléban Olaszország lesz a mieink ellenfele.

A Károlyi Andrea szövetségi kapitány irányította együttes pihenten várhatta az ázsiai csapat elleni elődöntőt, miután Hollandiát és Észtországot legyőzve megnyerte a csoportját. A tajvaniak a negyeddöntőben éppen a baltiakat verték 21-17-re, azaz semmi esetre sem számíthattak könnyű meccsre a mieink.

A Medgyessy Dóra, Papp Klaudia, Theodoreán Alexandra és a honosított Goree Cyesha összeállítású csapat – amelyik már egy hete Grazban is közel járt a kvótához, akkor a negyeddöntőben kapott ki hosszabbítás után a világranglistát vezető és 2019-ben világbajnok franciáktól. A tajvani csapat legjobbja az eddigi meccseken 16 pontot szerző Ju-Csun Vej volt, akire különösen kellett figyelni.

A debreceni pálya körüli lelátón egyetlen hely sem maradt üresen, azaz a közönségen nem múlhatott a siker. Az első percben Teodoreán és Goree egy-egy pontjával a magyar csapat kezdte jobban a találkozót. Wei kosara után Papp Klaudia is betalált, majd az ő passzából Medgyessy Dóra is megszerezte az első kosarát.

Fontos volt, hogy minden játékosunk kivegye a részét a pontszerzésből. 5-2-re is vezetett már a magyar csapat, majd a tajvaniak egy pontra feljöttek, úgyhogy nagyon jókor jött Goree kosara (6-4). Mindkét oldalon sok volt hiba, érezhető volt a tét nagysága, Teodoreán kis híján össze is akaszkodott az egyik tajvanival a palánk alatt.

A 6-4-ről Goree közeli kosarával mi tudtunk először elmozdulni, majd a honosított klasszisunk és Papp is betalált, így 8-4-re vezettünk. Liu büntetőjére Goree válaszolt az első magyar duplával, és négy perccel a játékidő vége előtt 10-5-re vezettünk. A tajvani duplára Teodoreán válaszolt egy szép távolival, és mire lepörgött egy újabb perc már hét ponttal vezettünk (14-7). Goree két büntetőjével pedig már 9 pont volt a magyar előny az utolsó két perchez érve.

Medgyessy Dóra is beszórt egy duplát, tíz ponttal vezettünk, 33 másodperccel a játékidő lejárta előtt pedig Medgyessy újabb duplájával elértük a 21 pontot, ami azt jelentette, hogy a magyar válogatott bejutott a döntőbe, ahol az olasz csapat lesz az ellenfe a tokiói kvótáért. A döntő 19 óra 20 perctől rendezik.

Eredmény, elődöntő:
Magyarország–Tajvan 21-9

A másik elődöntőben:
Olaszország–Hollandia 16-11

Az utolsó olimpiai kvalifikációs tornáról a győztes szerez indulási jogot Tokióban.