Vágólapra másolva!
Történelmi sikert ért a magyar női U19-es kosárlabda-válogatott, miután a hazai rendezésű világbajnokságon bronzérmet szerzett. A magyar válogatott szövetségi kapitányát, Cziczás Lászlót többek között arról kérdeztük, hogy melyek voltak a legnehezebb meccsek a Debrecenben rendezett vb-n, hogyan tudtak átlendülni a nehezebb pillanatokon, illetve hogy kik lehetnek a felnőtt válogatott meghatározó játékosai a jövőben.  

A magyar női U19-es kosárlabda-válogatott bronzéremmel zárt a hazai rendezésű világbajnokságon, amellyel a korosztály valaha volt legjobb eredményét érte el. A magyar csapat a bronzmeccsen Mali válogatottját győzte le 88-67-re a debreceni Hódos Imre Rendezvénycsarnokban. A tornát követően a magyar női válogatott szövetségi kapitánya nagyon elégedett volt a lányok teljesítményével.

– emelte ki a bronzérem jelentőségét Cziczás László, a magyar válogatott edzője.

Cziczás László, a magyar válogatott kapitánya nagyon elégedett volt a vb után Forrás: FIBA.com

A magyar női U19-es kosárlabda-válogatott a Tajvan elleni sima győzelemmel kezdte a világbajnoki csoportmeccseket. A tajvani válogatott elleni ötvenhét ponttal megnyert találkozón a magyar keret csaknem minden tagja dobott pontot. Tajvan után egy jóval nehezebb ellenfél, az Oroszország elleni csoportmeccs következett.

Bár a második negyed elejére már tíz eladott labdába hajszolta bele a magyar csapat az oroszokat,

a magyar játékosok főleg a középtávoli dobásokkal voltak gondban.

Az utolsó negyed előtt harminc százalék alatt volt a mezőnymutatója a magyar csapatnak. Támadásban sok büntetőt harcoltak ki a magyar lányok, de azokat is gyenge hatásfokkal értékesítették. A meccsen hiába adták el hússzor a labdát az oroszok, az utolsó negyed elején beragadt a magyar csapat, és már nem tudta ledolgozni a hátrányát a találkozó végére. A lepattanókban is jobbak voltak (36-50), és így a második csoportmeccset tizennégy ponttal (56-70) elvesztette a magyar válogatott az orosz csapat ellen.

– mondta a vb második csoportmeccséről Cziczás László.

A csoport második helye volt a tét a világbajnokság harmadik játéknapján a magyar válogatott számára, ehhez Argentínát kellett legyőznie a magyar válogatottnak. Agresszív letámadásra váltott át védekezésben a magyar csapat, ami meg is zavarta az argentinokat. A második negyedben pedig remekül dobtak a magyar lányok,

a csapat tizenegy hárompontos kísérletéből hét sikeres volt.

A magyar csapat letámadása remekül működött a későbbiekben is:

a harmadik negyedben a dél-amerikaiak már több eladott labdánál járták, mint dobott pontnál (22-19).

A magyar válogatott edzője így bátran rotálhatta a csapatát. A legtöbb időt Boros Júlia töltötte a pályán, de ő sem játszott huszonnégy percnél többet a meccsen.

– mondta el a magyar válogatott edzője.

Dombai Réka a magyar csapat egyik legjobbja volt az első meccsektől kezdve Forrás: FIBA.com

A távoli kísérleteket remekül értékesítette a magyar csapat: a huszonegy dobott hárompontosból tizenkettő célba talált a 80-29-es magyar győzelmet hozó meccsen. A torna ezen szakaszában az amerikai csapat mögött a magyar együttes dobta a legjobb százalékkal a hárompontosokat.

– árulta el Cziczás László.

A következő ellenfél a keresztjátékban Olaszország volt. A meccsen a magyar válogatott 35.8 százalékkal (19/53) dobott mezőnyből, a lepattanók és a gólpasszok terén is teljesen kiegyenlített volt az összecsapás. Az utolsó negyedben támadásban némileg egysíkúvá vált a magyarok játéka, csak Boros Júlia és Dombai Réka vállalkozott dobásokra. Szerencsére az olasz csapat több labdát is eladott az utolsó játékrészben, majd Boros hárompontosával bebiztosította az újabb győzelmet a magyar válogatott (54-48).

– nyilatkozta Cziczás László.

Az olaszok elleni meccs után a debreceni világbajnokság legfontosabb meccse következett a magyarok szempontjából. A Csehország elleni negyeddöntő meccs első negyedét remekül kezdte a magyar válogatott: a nyitó játékrészt végül 26-22-es előnnyel zárta válogatottunk, 9/16-os (56.3 százalék) mezőnymutatónkra 9/14-gyel (64.3 százalék) feleltek a szintén pontosan és jól játszó csehek.

Nagy harc folyt a pályán a csehek ellen Forrás: FIBA hivatalos oldala

A második félidőben mintha érződött volna a lábakban az addigi tempó és a fáradtság, több magyar dobás kimaradt.

Sajnos a magyar válogatott nagyon sokat szabálytalankodott, a büntetőkkel pedig lőtávolon belül tudott maradni Csehország.

Ötpontos magyar vezetésről indult az utolsó két perc. Dombai Réka remek megoldása után Madár Eszter talált be, de ezt követően két újabb kosarat is dobtak a csehek, ekkor 74-69 volt az állás nekünk.

Újabb labdát adott el a magyar csapat, amiből a csehek dobtak ziccert. Boros Júlia a következő magyar támadásnál viszont egy gyönyörű hárompontost dobott a sarokból, majd Dombai Réka büntetőjével a magyar csapat 78-71-re megnyerte a Csehország elleni negyeddöntőt.

– mondta el a magyar szövetségi kapitány a negyeddöntővel kapcsolatban.

Hatalmas volt az öröm a csehek elleni győzelem után Forrás: FIBA.com

A világbajnokság elődöntője előtt Dombai Réka és Boros Júlia révén a magyarok két játékost adtak a torna tíz legjobb dobója közé. A magyar válogatott pedig

az agresszív védekezésének köszönhetően 14.2-es átlaggal második helyen állt a szerzett labdákat tekintve a spanyolok mögött.

Az elődöntőben az amerikai válogatott volt a magyarok ellenfele.

A világelső amerikaiak a legjobb játékosainkat semlegesítették az elődöntőben. A magyarok félidőig dobott első tizenöt pontjából tízet szerzett Boros Júlia, Dombai Rékát viszont jól védték, és ezúttal a kevés tiszta dobóhelyzet sem esett be a csapatkapitánynak.

A magyar csapatnak hatalmas kihívást jelentett az amerikai válogatott Forrás: FIBA.com

A félidőre 29.6 százalékos amerikai dobásmutató mellett

a magyarok mindössze 17.7 százalékkal céloztak, nagyon kevés dobás akadt be magyar oldalról.

Az amerikai csapat még jobban megnyomta a második félidőt, és 75-42-re legyőzte a magyar válogatottat a világbajnokság elődöntőjében.

– mondta Cziczás László az elődöntővel kapcsolatban.

A világbajnokság bronzmeccsén két olyan ország csapott össze, amely még sosem szerzett érmet a torna történetében. A sok betöréssel próbálkozó és a fizikális játékot előnyben részesítő Mali csapatát csak Ausztrália tudta megállítani az elődöntőben, és most egyetlen állva maradt európai csapatként a női magyar válogatott próbálta útját állni Mali csapatának.

– mondta el a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

A magyar női U19-es kosárlabda-válogatott történelmi sikert ért el Forrás: FIBA.com

A magyar csapat remekül játszott, és tizenegy pontos vezetéssel ment el a nagyszünetre a kinti dobásokban gyengén muzsikáló ellenfele ellen.

A leglényegesebb viszont az volt, hogy csak négy labdát adott el a magyar csapat, a másik oldalon ez nyolc volt a félidőig.

A padról érkezett pontok aránya 15-1 volt a magyar csapat javára. Mali válogatottja a büntetőket sem dobta jól a meccsen, és a magyar csapat 19 labdaeladásba hajszolta bele őket a találkozón, amiből 28 pontot dobtak.

– árulta el Cziczás László.

A magyar szövetségi kapitány kiemelte a háttérmunka jelentőségét is Forrás: FIBA hivatalos oldala

Boros Júlia a huszonöt pontja mellett ötször volt eredményes a triplavonalon túlról, emellett hat gólpasszt is adott a meccsen. Dombai Réka tizennyolc pontot, hat lepattanót, hat gólpasszt, és négy labdalopást tett be a közösbe a bronzmeccsen.

– mondta el róluk Cziczás László.

Boros Júlia a válogatott egyik nagy reménysége Forrás: FIBA hivatalos oldala

A magyar csapat edzője elmondta, hogy a másfél hónapig tartó felkészülési időszak alatt próbáltak meg egy erős közösséget kialakítani, és erre rátenni a szakmai munkát.