Vágólapra másolva!
Szombaton a magyar bajnok Ferencváros és a Magyar Kupa-győztes Debrecen tüskecsarnokbeli Szuperkupa-mérkőzésével megkezdődik a hazai jégkorong 2021/22-es idénye, az Erste Liga pedig rekordlétszámmal, 11 együttessel rajtol jövő pénteken.

A szezonnyitó sajtótájékoztatón Szőke Álmos ligaelnök kiemelte, az előző évadban a mérkőzések kétharmada szoros volt, 1-2 gól különbséggel dőlt el, és a rájátszásban is kiélezett párharcok zajlottak. A DVTK három év után visszatér a szlovák bajnokságból és a Győr - amely a Vasas jogát vette át - indulásával újabb nyugat-magyarországi csapat csatlakozott, ráadásul az FTC a teljes szezont a Tüskecsarnokban töltheti.

- tette hozzá.

Mind a 11 csapat első hazai összecsapását ingyenesen lehet megtekinteni Forrás: --Erste Liga

Szabados Richárd, a liga alelnöke, a névadó pénzintézet vállalati üzletágának vezetője szerint pikáns és izgalmas szezon előtt állnak, rekordlétszámmal. Számos programmal szeretnék visszahozni a nézőket a csarnokokba.

Mind a 11 csapat első hazai összecsapását ingyenesen lehet megtekinteni,

a DVTK az egyik legnagyobb hazai szurkolótáborral rendelkezik, a Győr bevonásával új város csatlakozik a ligához, ráadásul a sportág népszerűsítése miatt szeretnének mérkőzéseket rendezni Zalaegerszegen és Ajkán is, ahol jelenleg nincs felnőtt profi csapat.

A liga szurkolói mentorprogramot is indít -

a "vezérszurkolók" egyik feladata az lesz, hogy minél több nézők csábítsanak ki a csarnokokba -, ezen kívül támogatják, hogy a csapatoknak legyen nemzetközi színvonalnak megfelelő kabalafigurája.

A csarnokok a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint védettségi igazolvánnyal látogathatók.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy két együttes, a svéd Magnus Sundqvist személyében új vezetőedzővel készülő, címvédő SC Csíkszereda, valamint a trónról letaszított, magyar bajnoki arannyal "vigasztalódott" FTC-Telekom egyértelmű célja, hogy megnyerje az Erste Ligát. A székely klub éppen csütörtökön jelentette be a hat NHL-es idényt lehúzott, hét elitvilágbajnokságon járt fehérorosz Szjarhej Kosztyicin szerződtetését.

A finalista Brassó - amely hosszas huzavona után szerzett indulási jogot - dobogóra vágyik, akárcsak a harmadik erdélyi csapat, a Gyergyói HK. Az MK-győztes DEAC és az UTE az elődöntőt célozza meg. A szlovák bajnokságból visszatérő DVTK magyar fiatalokkal próbál építkezni, akárcsak a fehérvári székhelyű Titánok. A MAC és a Győr a rájátszásba jutást jelölte meg célként, és szeretnének egy kör menni. A Dunaújváros feledtetni kívánja az előző szezont, amelyben sereghajtó volt, és most reméli, hogy a playoff-ba jut.

Tavaly a Csíkszereda csapata nyerte az Erste Ligát Forrás: --Erste Liga

Az alapszakasz február 19-ig tart, mindegyik csapat négyszer játszik egymással. Idén sem lesz középszakasz,

a legjobb hat együttes egyből a rájátszásba kerül, míg a 7-10. helyezettek playoff kvalifikációs párharcot játszanak három nyert meccsig.

Ezt követően minden párharc az egyik csapat negyedik sikeréig tart. A negyeddöntőre az alapszakasz első helyezettje választ magának ellenfelet az "alsó négyesből", a második és harmadik helyezettje úgyszintén. A magyar bajnok az a magyar bázisú csapat lesz, amely az Erste Ligában a rájátszást beszámítva a legelőkelőbb helyen végez.

Ez lesz a 14. profi, határokon átnyúló szezon Magyarországon, és az ötödik, amelynek névadója az Erste Bank.

Ezek a mérkőzések lesznek ingyen megtekinthetők:

Szeptember 17., péntek, 18:00, DVTK Jegesmedvék–UNI Győr ETO HC, Miskolci Jégcsarnok

Szeptember 17., péntek, 18:30, Gyergyói Hoki Klub–Dunaújvárosi Acélbikák, Gyergyószentmiklósi Műjégpálya (romániai idő szerint)

Szeptember 17., péntek, 19:00, MAC HKB Újbuda–DEAC, Budapest, Tüskecsarnok

Szeptember 19., vasárnap, FTC-Telekom–UNI Győr ETO HC, Budapest, Tüskecsarnok

Szeptember 24., péntek, Dunaújvárosi Acélbikák–UNI Győr ETO HC, Dunaújvárosi Jégcsarnok

Szeptember 26., vasárnap, 18:30 DEAC–MAC HKB Újbuda, Debreceni Jégcsarnok

Szeptember 26., vasárnap, UNI Győr ETO HC–Titánok, Győr, Nemak Jégcsarnok

Szeptember 28., kedd, Titánok–DEAC, Székesfehérvár, Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok

Szeptember 30., csütörtök, UTE–Gyergyói Hoki Klub, Budapest, Újpesti Jégcsarnok

Az eddigi bajnokok:

2009: HC Csíkszereda (romániai)
2010: Budapest Stars
2011: HSC Csíkszereda (romániai)
2012: DAB-Docler
2013: DAB-Docler
2014: Nové Zámky (szlovák)
2015: Miskolci Jegesmedvék
2016: DVTK Jegesmedvék
2017: DVTK Jegesmedvék
2018: MAC Budapest
2019: FTC-Telekom
2020: FTC-Telekom és SC Csíkszereda (romániai) - a koronavírus-járvány miatt a szezon félbeszakadt és két bajnokot hirdettek
2021: SC Csíkszereda